Tohtori Marx kuvaili yksien harjoittamaa toisten jotensakin kuppaamista siihen tapaan,että ”pääoma on kuollutta työtä, joka vampyyrien lailla elää vain imemällä elävää työtä, ja se elää sitä paremmin, mitä enemmän se sitä imee.”

lauantai 6. heinäkuuta 2013

Euron kriisi

Tutkimus: Velkakriisistä on vaikea toipua, jos kuuluu valuuttaliittoon

Devalvaatio on paras tapa toipua velkakriisistä, toteaa uusi kansainvälinen tutkimus. Tämä on tietysti huono uutinen sellaisille maille, joille valuutan ulkoinen devalvaatio on pois suljettu mahdollisuus esimerkiksi valuuttaliittoon kuulumisen vuoksi.
Maailman keskuspankkien keskusjärjestö Bank of International Settlements julkaisi torstaina selvityksen, joka tarkasteli tilastotietoa 39 eri finanssikriisistä, joita edelsi luotonannon voimakas kasvu.
Tutkimuksesta ilmeni, että yksityisen sektorin lainanannon supistuminen ja lainojen lyhentäminen ei näytä estävän talouden elpymistä finanssikriisin jälkeen, vastoin kuin usein tutkijoiden mukaan väitetään.
Sen sijaan talouden elpymisellä on voimakas yhteys talouden kilpailukykyyn, joka paranee valuutan arvon heikkenemisen ansiosta. Toisin sanoen parhaiten talous elpyy finanssikrisiin ansiosta, jos maan valuutan arvo devalvoituu ja kilpailukyky siten paranee.
Euroalueen sisällä Kreikan kaltaisten kriisimaiden ongelma tietysti on, että valuutan arvoa ei voi devalvoida ulkoisesti ja ainoa mahdollisuus parantaa kilpailukykyä on niin sanottu sisäinen devalvaatio - eli käytännössä palkkojen alentaminen. Tämä on osoittautunut kuitenkin monissa maissa poliittisesti vaikeaksi ja hyvin kivuliaaksi keinoksi, koska sillä näyttää olevan taipumus myös nostaa työttömyysastetta.
Tutkijat varoittavat, että tuloksia ei välttämättä voi yleistää nykykriisin tulkintaan. Tutkimus ei todista pitävästi syy-seuraussuhteita ja nykyisestä talouskriisistä kärsivillä mailla voi olla ominaispiirteitä, joiden vuoksi tulokset eivät päde niihin.

5.7.2013