Tohtori Marx kuvaili yksien harjoittamaa toisten jotensakin kuppaamista siihen tapaan,että ”pääoma on kuollutta työtä, joka vampyyrien lailla elää vain imemällä elävää työtä, ja se elää sitä paremmin, mitä enemmän se sitä imee.”

perjantai 7. kesäkuuta 2013

Kuolevat työpaikat mahdollisuuksien maassa

Kuolevat työpaikat mahdollisuuksien maassa
Maailma muuttuu ja aikansa kukoistaneet teollisuusalat alkavat hiipua. Amerikkalainen Business Insider -verkkolehti listaa miltä aloilta työpaikat katoavat ripeimmin seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Taloussanomat
6.6.2013
Elinkeinoelämän 20 nopeimmin kutistuvan alan joukosta 15 löytyy teollisuudesta. Teollisuusalojen lisäksi aurinko alkaa laskea myös postinkantajille, kirjoittaa Business Insider.
Arviot koskevat Yhdysvaltojen elinkeinorakennetta, mutta muutoksen trendit ovat monilta osin samoja myös Euroopassa.
Yksi hiljenevistä aloista on lasiteollisuus. Lasin tuotanto ja myynti on laskenut Yhdysvalloissa tasaisesti viimeisen viiden vuoden ajan. Työpaikkojen ennakoidaan vähentyvän 1,6 prosentin vuosivauhtia.
Kemianteollisuuden työmiehiä ei lisäksi tarvita entiseen tapan. Uusi ympäristölainsäädäntö on tehnyt useista aiemmin valmistetuista tuholaismyrkyistä kiellettyjä.
Tiukkeneva sääntely yhdistettynä jatkuvasti lisääntyneeseen tuotannon automaatioon tekevät kemianteollisuuden työstä kuihtuvan arvan. Alan työpaikkojen arvioidaan vähenevän 2,5 prosentin vuositahtia.
Myös perinteisiä postinjakajia näkee kaduilla jatkossa yhä vähemmän. Liittovaltion posti kertoi viime vuonna vähentävänsä 150 000 työntekijää vuoteen 2016 mennessä.

Kymmenen vuoden säteellä postipalvelun työpaikkojen määrän arvioidaan laskevan vuosittain 3,2 prosentilla.
Kannattaa myös miettiä kahdesti ennen kuin päättää ryhtyvänsä nahkuriksi. Nahka-alan alamäki on seurausta esimerkiksi autojen, jalkineiden ja huonekalujen kysynnän hiljentymisestä. Talouskriisi on ohjannut ihmisiö ostamaan halvempia keinonahkatuotteita.
Nahkateollisuudessa tyäskentelevien määrän ennakoidaan supistuvan 7,6 prosentin vuosivauhtia, eli alle puolittuvan kymmenssä vuodessa.