Tohtori Marx kuvaili yksien harjoittamaa toisten jotensakin kuppaamista siihen tapaan,että ”pääoma on kuollutta työtä, joka vampyyrien lailla elää vain imemällä elävää työtä, ja se elää sitä paremmin, mitä enemmän se sitä imee.”

sunnuntai 26. toukokuuta 2013

21 tunnin työpäiviä - IS: Näin kurjissa oloissa Pirkka- ja Rainbow-mehuja tehtiin

25.5.2013 
Ilta-Sanomat tapasi Natural Fruit -yhtiön mehutehtaan työntekijöitä haastatelleen Finnwatchin kenttätutkijan Andy Hallin. Finnwatchin aiemmin tänä vuonna ilmestynyt raportti paljasti, että Pirkka-, Rainbow- ja Eldorado-halpamerkeillä myytyjen ananasmehujen tuotanto-olot Thaimaassa olivat surkeat.
"Suuri osa tehtaan työntekijöistä tulee laittomasti salakuljetettuna Thaimaahan Myanmarista ja Kambodzhasta. Taustalla on velkavankeutta ja ihmiskauppaa. He ovat Thaimaassa ihan toisen luokan kansalaisia", Hall kertoo.
"Thaimaassa minimipalkka on 10 dollaria, mutta sitä ei heille maksettu. Työpäivän pituus on kahdeksan tuntia, mutta jos oli paljon tilauksia, piti tehdä ylitöitä. Päivä saattoi alkaa kello 7 aamulla ja loppua kello 4 aamuyöllä."
Onnettomuudet eivät olleet tehtaalla harvinaisia.
"Kuumuus oli suuri ongelma. Pyörtymiset olivat yleisiä, eikä kylmää vettä riittänyt kaikille. Vessakäyntejäkin rajoitettiin", Hall kertoo.
Työntekijöillä ei ollut työsopimuksia tai oikeutta vuosilomaan. Raportin mukaan nuorimmat työntekijät ovat olleet alle 15-vuotiaita.