Tohtori Marx kuvaili yksien harjoittamaa toisten jotensakin kuppaamista siihen tapaan,että ”pääoma on kuollutta työtä, joka vampyyrien lailla elää vain imemällä elävää työtä, ja se elää sitä paremmin, mitä enemmän se sitä imee.”

keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Sveitsiläinen suursijoittaja Marc Faber:

Velka vauhdittaa talouskasvua, mutta ei kaikki velka. Sijoitusguru Marc Faber- Tohtori Turmiona tunnettu mies-  kertoo, miten hän arvioi maita, joihin varojaan sijoittaa. Entä miksi
Jos markkina-asiantuntija Marc Faber harkitsisi Suomea sijoituskohteena, hän mitä luultavimmin kiinnittäisi huomiota kotitalouksien velkaantumiseen. Se on yksi mittari, jolla suursijoittaja arvioi maiden velkakirjojen ja osakkeiden kelpoisuutta salkkuunsa.
– Ongelma luotonannon kanssa on, että mitä enemmän velkaa ihmisillä on, sitä vähemmän heillä on taloudellista vapautta, Faber kertoo. 
Auto- ja asuntolainojen sekä luottikorttilaskujen ristipaineessa ihmisestä tulee varovainen. Hän laskee varojaan ja suunnittelee. Uusi velanotto on vaikeaa, joten kylläiseksi velkaantuneen talouden on vaikea kanavoida lisää rahaa yksityiseen kulutukseen.

Tätä mieltä on Yalen yliopiston taloustieteen professori Robert Shiller

"Etelä-Eurooppa sai mitä ansaitsikin. Laiskuus, tilastovääristelyt, veronkierto ja löysäkätisesti jaetut eläkkeet ovat väärin ja johtivat kriisiin."
Tämän tapainen puhe on levinnyt maailmalle lähes yhtä nopeasti kuin Lehman Brothersin kaatuminen tarttui finanssimarkkinoihin. Tarina on niin hyvä, että se heiluttaa pörssikursseja ja valtioiden lainakorkoja sekä tukee leikkaustoimia.

Syy on ainakin suurimmaksi osaksi kaupallisten tiedotusvälineiden. Shiller katsoo, että "kaupallisten vaatimusten musertamat" kanavat ja lehdet värittävät tarinoita.