Tohtori Marx kuvaili yksien harjoittamaa toisten jotensakin kuppaamista siihen tapaan,että ”pääoma on kuollutta työtä, joka vampyyrien lailla elää vain imemällä elävää työtä, ja se elää sitä paremmin, mitä enemmän se sitä imee.”

tiistai 27. marraskuuta 2012

Raportti: Talouskriisi johtuu hyvinvointivaltiosta

HERRA Gustav von Hertzen  ja  Alkusanat:
Murhenäytelmä kehkeytyy, kun keskeiset toimijat omien tekojensa johdatta­mina ajautuvat kohti katastrofia. He ovat harhojensa, heikkouksiensa ja hyveidensäkin sokaisemia, eivätkä näe lähestyvää turmiota. Tapahtumien vää­jäämätön kulku saattaa sivustakatsojan mielessä muodostua syvästi opettavai­seksi kokemukseksi.
Kokemus on vähemmän kohottava, kun demokraattisen maan kansalaiset panevat päänsä pensaaseen ja kieltäytyvät havaitsemasta edessään ammottavaa kuilua. Kollektiivinen itsepetos on tuttu ilmiö historian saatossa. Totalitääriset ideologiat – kommunismi ja fasismi – tulivat edeltävälle sukupolvelle liiankin tutuiksi. Demokratiat ovat nyt sortumassa ikiomaan itsepetokseensa.
Hyvinvointivaltio on kaikkia läntisiä demokratioita vaivaava kulkutauti, joka on tuhoamassa Euroopan talouden ja tartuttamassa myös Yhdysvaltoja. Siellä käydään parhaillaan kovaa poliittista vääntöä maan tulevasta suuntauk­sesta. Nyt kansa, tai ainakin sen veroja maksava osa, on kapinoimassa leväpe­räistä rahanjakoa vastaan.
Nuorilta viedään tulevaisuus
Ensimmäinen kirjoittajamme on Tom Palmer, hyvinvointivaltion tulisieluinen arvostelija. Hän on kirjoittanut: ”Tänä päivänä nuoria ihmisiä ryöstetään. Heiltä viedään heidän oikeutensa, vapautensa, arvokkuutensa ja tulevaisuutensa. Kuka on syypää? Oma sukupolveni ja edeltäjämme. He joko loivat tai eivät ainakaan pysäyttäneet sitä ylikansallista, varkautta, rappiota, manipulaatiota ja sosiaalista määräilyä edustavaa koneistoa, jota kutsumme hyvinvointivaltioksi.”
Aika rajusti tempaistu amerikkalaiseltakin. Kirjoituksessaan Palmer perustelee kovia väitteitään. Hyvinvointiyhteiskunnassa valtaosa tulonmuodos­tuksesta siirtyy tavalla tai toisella yhteiskäyttöön. Kenelläkään ei ole lopullista vastuuta näiden valtavien resurssien ohjaamisesta, vaan niistä käydään jatku­vaa poliittista taistelua. Pahimmillaan tilanne muistuttaa korppikotkien raate­lua haaskan kimpussa.
Palmer näkee tässä yhteisomistuksen murhenäytelmän (tragedy of the commons). Se toteutuu yhteisomistuksen seurauksena, kun suuri joukko edun­saajia hyödyntää esimerkiksi yhteisiä kalavesiä tai metsä- ja laidunmaita. Jokainen pyrkii hyötymään maksimaalisesti niin kauan kuin saalista, puuta tai ruohoa riittää, mutta kukaan ei omista, hoida eikä huolehdi yhteistä omaisuutta. Lopputuloksena on ryöstöviljely, taloudellinen romahdus ja yleinen kurjuus.
Italia ja Kreikka
Piercamillo Falasca selvittää, miten Italia on sortunut nykyhetken velkakriisiin. Sodan jälkeen koettiin Italiassa Suomen kaltainen talousihme. Sodan tuhot kor­jattiin ja elintaso nousi kohisten. 1960-luvun alussa ryhdyttiin rakentamaan hyvinvointiyhteiskuntaa. Ammattiliittojen valta kasvoi, julkinen lainanotto käynnistyi ja inflaatio kiihtyi.
Liiran toistuvat devalvaatiot pitivät yllä kilpailukykyä, mutta julkinen vel­kataakka kasvoi kasvamistaan. Euron käyttöönoton jälkeen sama meno jatkui, kunnes velkakupla puhkesi. Nyt on tullut vyön kiristämisen aika – tavalla tai toisella. Kovin myöhään on taloustalkoot aloitettu.
Aristides Hatzis toteaa, että Kreikan talous oli kunnossa, kun maa liittyi Euroopan Unioniin 1981. Julkinen velka oli 28 % BKT:stä, budjetin alijäämä oli 3 % ja työttömyys 2–3 %. Sitten alkoi alamäki. Johtava vasemmistopuolue (PASOK) lähti populistisella ohjelmalla rakentamaan hyvinvointiyhteiskuntaa. Keskustaoikeisto (ND) liittyi kilpalaulantaan, ja siitä tuli PASOK:n huono kopio. Vallassa ollessaan ND:kin kansallisti pankkeja ja yrityksiä.
Kreikka on kaivanut itsensä syvään velkakuoppaan. Hyvinvointivaltion ylilyöntien ohella maata vaivaavat korruptio, byrokratia ja ennen kaikkea ole­maton kansalaiskunto. Nousu voi toteutua vain suursiivouksella, joka palauttaa vastuun yksityisille kansalaisille ja samalla tekee tilaa yrittäjille ja talouden kasvulle. Ainoa lohtu on, että moraalipääoma yleensä nousee kärsimysten kautta.
Koko Eurooppa on vaaravyöhykkeessä
Kreikan vararikko toimi kautta Euroopan varhaisena hälytyskellona nykyme­non kestämättömyydestä. Sen jälkeen velkakriisistä tai sen uhasta on tullut pikemminkin sääntö kuin poikkeus EU-maiden piirissä. Koko maanosamme talous on vaakalaudalla. Ylivelkaantuneiden maiden ”pelastaminen” olisi paha virhe. Jokaisen valtion tulee oppia virheistään ja kantaa täysi vastuu omasta taloudestaan. Muuten emme pääse irti itsepetoksen noidankehästä.
Monet velkaiset maat, Espanja etunenässä, ovat tositarkoituksella ryhty­neet purkamaan taloutta kuristavia rakenteita. Viro ja muut Baltian maat ovat osoittaneet, että kilpailukyky voidaan palauttaa ja julkiset menot saada kurin päättäväisin toimin. Kaikki EU-jäsenmaat joutuvat ennemmin tai myöhemmin ryhtymään vastaaviin uudistuksiin. Suomenkin on pikaisesti ryhdyttävä tuu­masta toimeen, muuten edessä on mieron tie.
Urakka ei ole ylivoimainen. Sveitsi on hyvä esimerkki maasta, joka tar­kalla taloudenpidollaan saattaa EU-jäsenet häpeään. Singapore ylläpitää hyvätasoisia sosiaali- ja terveyspalveluita, vaikka verotus vie vain 20 % kan­santulosta. Tarvitaan ”ainoastaan” poliittista tahtoa. Sen muodostumisen edel­lytyksenä on, että kansalaiset havahtuvat uhkaavaan vaaraan – ennen kuin on liian myöhäistä.
Euroopan piilevä voimavara on maiden väliset eroavuudet, mikä tarjoaa oivan lähtökohdan eri yhteiskuntien väliselle rakentavalle kilpailulle. Tällöin paljastuvat poliittiset petokset ja itsepetokset, mikä puolestaan mahdollistaa jatkuvan oppimisen. Yhteinen valuutta luo pelikentän, jolla voidaan turvalli­sesti kilvoitella poliittis-taloudellisesta paremmuudesta. Euro voi tässä toimia kultakannan kaltaisena lahjomattomana erotuomarina. 

Helsingissä 6.11.2012
Gustav von Hertzen
Hallituksen puheenjohtaja
Ajatuspaja Libera
"blogin ylläpitäjä: JA NYT, KUN ON SAATU TIETÄÄ MISTÄ KAPITALISMIN KRIISI JOHTUU, NIIN PERKELEALAS HYVINVOINTIVALTIO!!! "

Raportti: Talouskriisi johtuu hyvinvointivaltiosta
Kreikan vararikko toimi vuorineuvos Gustav von Hertzenin mukaan hälytyskellona nykymenon kestämättömyydestä.
Tuloerojen tasaus, julkiset palvelut ja muut jalot pyrkimykset ovat perimmäiset syyt hyvinvointivaltion rahoitusvaikeuksiin. Ajatus on ollut hyvä, mutta vastuuton politiikkaa on murentanut pohjan kaiken rahoittamiselta. Näin esittää tuore raportti.

Taloussanomat
27.11.2012
Suomalaisen ajatuspaja Liberan tänään julkaisema raportti Hyvinvointivaltion murhenäytelmä – kansalaisten itsepetos arvioi, että hyvistäkin tarkoitusperistä voi seurata katastrofi.
Raportti analysoi sitä, miten Kreikka ja Italia ovat luisuneet menestyvistä talouksista vararikon partaalle.
Italian ongelmat saivat raportin mukaan alkunsa 1960-luvulla, jolloin maa alkoi tavoitella hyvinvointivaltion mallia ja velkaantui seuraavina vuosikymmeninä hallitsemattomasti.
Kreikassa samanlainen kehitys oli vielä nopeampaa sen jälkeen, kun maa liittyi Euroopan yhteisöön vuonna 1981, esitetään raportissa.
– Kreikan vararikko toimi kautta Euroopan varhaisena hälytyskellona nykymenon kestämättömyydestä, kirjoittaa vuorineuvos Gustav von Hertzen raportin esipuheessa.
Von Hertzenin mukaan ylivelkaantuneiden maiden pelastaminen olisi paha virhe. Sen sijaan jokaisen valtion pitäisi oppia virheistään ja kantaa täysi vastuu omasta taloudestaan, hän arvioi.

 JA Gustav von Hertzenin "loistoajattelua" tukee Keskuskauppakamarin hallituksen puheenjohtaja Kari Jordan vaatimalla:

Taloussanomat
28.11.2012
 
Tarvitaan verokannustimia. Yhteisöveroa tulisi voimakkaasti laskea
http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2012/11/28/suomen-taloudessa-on-seitseman-synkkaa-trendia/201242891/12?ref=ts_float_news