Tohtori Marx kuvaili yksien harjoittamaa toisten jotensakin kuppaamista siihen tapaan,että ”pääoma on kuollutta työtä, joka vampyyrien lailla elää vain imemällä elävää työtä, ja se elää sitä paremmin, mitä enemmän se sitä imee.”

lauantai 1. syyskuuta 2012

Syrjäytyminen – syrjäyttäminen

Tämä kirjoitus on Seppo Ruotsalaisen kirjasta Syrjäytyminen – syrjäyttäminen. Julkaisija Kustannusyhtiö TA - Tieto Oy. Helsinki 2005, s.107-133.



LUKU 6:
MARXILAINEN HAASTE


Sisällys:

6.1. Fiktiivinen talous
6.2. Keskimääräinen l. yleinen voiton suhdeluku ja sen alenemispyrkimys
6.3. Vastaan vaikuttavia tekijöitä
6.3.1. Suhteellinen liikaväestö
6.3.2. Ulkomaankauppa
6.3.3. Osakepääoman lisääntyminen
6.4. Pääoman lyhentynyt kiertokulku R - R’
6.5. Lähteet


Karl Marxin (1818-1883) keskeisten teorioiden esittämisajankohdasta 1800-luvun jälkipuoliskolta lähtien kapitalistinen talous on kokenut monia muodonmuutoksia. Kapitalistinen, tuotantovälineiden yksityisomistukseen pääasiallisesti perustuva järjestelmä on kuitenkin kokonaisuus, joka kattaa kokonaisen pitkän historiallisen aikakauden. Marx etsi tuon järjestelmän ”sisältä” järjestelmälle ominaisia taloudellisia lainalaisuuksia samoin kuin taloudellisia ja sosiaalisia piirteitä, joiden hän katsoi luonnehtivan kapitalismia tavallaan sen alusta loppuun saakka. ”Loppupään” ilmiöistä huomio kiinnittyy erityisesti niin sanottuun fiktiiviseen eli kuvitteelliseen talouteen.

6.1. Fiktiivinen talous

Marx ennakoi, että kapitalismi synnyttää määrätyssä kehitysvaiheessaan piiristään historiallisesti ns. “rahakauppiaiden ammattikunnan”, joka irtautuu vähitellen kokonaan perustuotannosta ja operoi täydellisesti vieraalla pääomalla. Marx käytti tuosta kapitalismin vaiheesta ilmaisua ”fiktiivinen” (kuvitteellinen) talous. Kapitalismissa luotto (Kredit) ja osakejärjestelmän syntyminen mahdollistavat sen, että pääomanomistaja voi taloudellisessa tavoittelussaan muuttua pitkälle puhtaaksi onnenonkijaksi (Glucksritter). ”Koska omaisuus on olemassa osakkeen muodossa, sen liikkeestä ja luovuttamisesta tulee pelkkä pörssipelin tulos. Tässä pelissä haikalat nielevät pikkukalat ja pörssisudet syövät lampaat” (Marx 1976, 435-6, vuoden 1904 saks. painos, s. 426-7).

Tuo kuvitteellinen, spekulatiivinen talouden vaihe luo Marxin mukaan ”kokonaisen huijausten ja petosten järjestelmän grynderitoiminnan, osakeannin ja osakekaupan alalla”. ”Se on yksityistä tuotantoa ilman yksityisomistukseen kohdistuvaa valvontaa” (Es ist Privatproduktion ohne die Kontrolle des Privateigenthums) (Marx 1904, 425-6; ks. Marx 1976, 435).

Nykyhetkeen siirrettynä on aiheellista kysyä, olisiko Marx itsekään voinut aavistaa, miten osuva hänen arvionsa oli ja miten valtavista taloudellisista huijauksista ns. pörssikapitalismin piirissä saattaa olla kysymys? Jos kesän 2003 keskeinen uutinen Suomessa koski työntekijöiden ja toimihenkilöiden irtisanomisia ja lomautuksia, edelliselle kesälle (2002) oli ominaista tiedotusvälineiden lähes jatkuva tiedottaminen suurten amerikkalaisten yritysten kirjanpitoväärennyksistä.

Ehkä kohutuin oli tieto, jonka mukaan yhdysvaltalainen tietoliikenneyhtiö Worldcom oli kaunistellut kirjanpitoaan vuodesta 1999 lähtien yhteensä jopa viiden miljardin dollarin arvosta (Niemi 2002). Jonkin aikaa noiden tietojen paljastumisen jälkeen Worldcom teki jättimäisen konkurssin. Kyse oli melkoisesta sortumisesta, sillä Worldcom välitti tuolloin noin puolet Yhdysvaltain internet-liikenteestä ja noin 70 prosenttia maan sisäisistä sähköposteista (Rossi 2002: Worldcomin johtaja myi…).

Worldcom ei ollut ainoa kirjanpitopetoksia harjoittanut yritys. Kirjanpidon muuntelu näyttää olleen amerikkalaisten suuryritysten kohdalla pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Kesäkuun lopussa 2002 yhdysvaltalainen kopiokonevalmistaja Xerox ilmoitti tehneensä kirjanpitovirheitä 6.4 miljardin dollarin arvosta vuosina 1997-2001 ( Rossi 2002: Xerox myönsi yli kuuden…). Heinäkuun puolivälissä 2002 paljastui, että internetyhtiö America Online (AOL) oli kaunistellut liikevaihtoaan noin 270 miljoonan dollarin arvosta vuosina 2000-2002. (Rossi 2002: Internetyhtiö AOL suurenteli liikevaihtoaan).
Jo vuoden 2001 lopussa jättiläismäinen amerikkalainen energiayhtiö Enron oli anonut velkajärjestelyyn pääsyä epäselvissä olosuhteissa.

Talousrikoksia on tietysti tapahtunut muuallakin kuin USA:ssa. Vuoden 2003 lopussa julkisuudessa puitiin ruotsalaisen finanssikonsernin Skandian skandaalia, jonka sanotaan olevan omaa luokkaansa pohjoismaisessa taloushistoriassa. Selvitysten mukaan yhtiön ylin johto oli kopeloinut kahta yhtiön kannustinohjelmaa siten, että Skandian kustannukset olivat ”muuttuneet” 1.4 miljardia kruunua (155 miljoonaa euroa) suuremmiksi kuin mitä yhtiön hallitus oli hyväksymissään ohjelmissa edellyttänyt (Helsingin Sanomat 3.12.2003, pääkirjoitus: Hallituksen pitää osata…).

Jättimäisessä italialaisessa elintarvikeyrityksessä Parmalatissa paljastui vuoden 2003 lopussa rikosvyyhti, jota on luonnehdittu ”yhdeksi yrityshistorian röyhkeimmistä talouspetoksista”. Italian syyttäjäviranomaiset arvioivat Parmalatin perustajan ja entisen pääjohtajan Calisto Tanzin kavaltaneen yhdessä sisäpiiriin kuuluneiden avustajiensa kanssa Parmalatilta yli 800 miljoonaa euroa sekä kätkeneen 10 -13 miljardin euron velat, joten kirjanpitorikosten yhteismääräksi arvioitiin noin 14 miljardia euroa (Helsingin Sanomat 2.1.2004: Lisää pidätyksiä Parmalat-skandaalissa).

Talouspetosten ja skandaalien vaikutusta ja yhteyttä yhteiskunnan taloudelliseen kehitykseen, syrjäytymiseen ja esim. parhaillaan koko länsimaisessa markkinataloudessa tapahtuviin lomautus- ja irtisanomisaaltoihin on tutkittu ja pohdittu vähän, jos juuri lainkaan. Inhimilliseltä kannalta ikävintä tässä yhteydessä on ehkä havainto, että samanaikaisesti miljardihuijausten yhteydessä kerrotaan usein eri maiden hallitusten päätöksistä supistaa kansalaisten sosiaaliturvaa.

Tässä yhteydessä on äärimmäisen mielenkiintoinen se Marxin havainto, että kansalaisten kieltäymykset (eli nykykielellä sosiaalipoliittiset uhraukset, leikkaukset) kapitalismin pelastamiseksi muuttuvat fiktiivisen (kuvitteellisen) talouden vaiheessa järjettömiksi mm. siksi, että uhraukset eivät mene “oikeisiin osoitteisiin”. “Käsityksistä, joissa on vielä mieltä kapitalistisen tuotannon kehittymättömämmässä vaiheessa, tulee tässä täysin mielettömiä. Onnistuminen ja epäonnistuminen johtavat tässä (”uhrausten” toteuttamisessa SR) samassa määrin pääomien yhteen kokoontumiseen ja näin ollen pakkoluovutukseen mitä valtavimmassa mittakaavassa” (Marx 1976, 436). Marxin viesti nykykäytännölle on siis tältä osin se, että eläkkeistä, terveydenhoidosta, lapsilisistä jne. tehtävät ”säästöt” eivät välttämättä eivätkä edes pääsääntöisesti mene talouden yleiseen tervehdyttämiseen, vaan niitä saatetaan käyttää mm. taloushuijausten aiheuttamien tappioiden kattamiseen.

Kuvitteellinen talous tavallaan ”syö” kapitalismin tuotannollista eli produktiivista pohjaa.
Nykyhetkeen siirrettynä ja huomioiden, että Marxin aikana osakejärjestelmä (Aktienwesen) oli vielä nykyiseen verrattuna hyvin alkuasteella, on pidettävä nerokkaana Marxin arviota, jonka mukaan osakelaitos on kapitalistisen yksityisteollisuuden poistamista itse kapitalistisen järjestelmän perustalla. Marxin mukaan osakelaitos eli osakejärjestelmä “hävittää yksityisteollisuutta sitä mukaa kuin osakejärjestelmä leviää ja ottaa hallintaansa uusia tuotannonaloja” (Marx 1976, 435, vuoden 1904 saks. painos, s. 427; vahvennus SR).

Paitsi että osakejärjestelmä hävittää kapitalismin tuotannollista perustaa se samalla (mikä itse asiassa on pitkälle sama asia) vie pohjaa pois itse palkkatyöjärjestelmältä ja sen mielekkyydeltä. Nykykäytännössä on havaittavissa, että erilaiset optiojärjestelyt ja osakkeenomistajien äkkirikastumiset (mm. osingonjakojen muodossa) samoin kuin esim. eläkkeelle lähtevien tai eroamaan joutuvien johtajien ”kultaiset kädenpuristukset” ovat viemässä uskottavuutta työehtosopimuspoliittisilta käytännöiltä. Marxilaisittain ajatellen tämä on eräänlaista maaperän valmistelua siirtymiselle palkkatyöjärjestelmästä kohti uutta järjestelmää.

Edellä sanottuun liittyy läheisesti Marxin arvio, jonka mukaan elävän työvoiman syrjäyttäminen kapitalisti¬sesti johdetusta tuotannosta on eräs kapitalismin keskeisimmistä piirteistä, ellei keskeisin. Syrjäytyminen liittyy erityisesti siihen kapitalistisen tuotanto¬muodon erityispiirteeseen, joka ilmenee tuotantovälineisiin sijoitettavan arvonosan epäsuhteisena kasvuna elävään työvoimaan sijoitettavaan arvonosaan verrattuna (Marx 1914, 559-560).

Eräänä esimerkkinä edellä sanotusta voidaan todeta maailman suurimman mikroprosessorien valmistajan, yhdysvaltalaisen Intelin pääjohtajan Craig Barrettin taannoinen arvio (tavallaan ”hätähuuto”), jonka mukaan telekommunikaatioyhtiöt investoivat vuosittain noin 17 prosenttia liikevaihdostaan uusiin laitteisiin. Vuonna 2000 tämä prosenttiluku nousi 35:een, mikä Barrettin mukaan oli ”ennen näkemätöntä ja kestämätöntä” (Helsingin Sanomat 12.8.01: Intel uskoo pitkään…).

6.2. Keskimääräinen eli yleinen voiton suhdeluku ja sen alenemispyrkimys

Tuotantovälineisiin ja raaka-aineisiin sijoitettavan arvonosan epäsuhteinen kasvu elävään työvoimaan nähden on Marxin mukaan keskeinen syy myös keskimääräisen eli yleisen voiton suhdeluvun alenemispyrkimykseen kapitalistisesti johdetussa taloudessa. Marx erotti toisistaan lisäarvon suhdeluvun ja toisaalta voiton suhdeluvun. Ensiksi mainittu on pääomanomistajan saaman lisäarvon (m) suhde käytetyn työvoiman (v) arvoon eli m/v. Lisäarvon suhdeluvussa verrataan siis lisäarvoa vain työvoiman arvoon eli tavanomaisesti ilmaisten palkkaan. Mitä suurempi tuo mainittu suhdeluku yleisesti ottaen on eli mitä suurempi (m) on suhteessa (v:hen) , sitä suurempi on työvoiman riiston aste.

Voiton suhdeluvussa puolestaan lisäarvoa (m) verrataan pysyvän pääoman ( c ) ja vaihtelevan pääoman (v) summaan eli työvoimaan ja tuotantovälineisiin yhteensä sijoitettuun arvoon eli voiton suhdeluku = m/c+v. (ks. Marx 1974, 198 ff.; sama 1976, 50-57).Tämän ohella Marx erotti vielä keskimääräisen eli yleisen voiton suhdeluvun, joka seuraa edellä mainittua kaavaa (m/c+v) ja tarkoittaa sitä, että eri tuotannonaloilla vallitsevat voiton suhdeluvut tasoittuvat kilpailun avulla yleiseksi voiton suhdeluvuksi (ks. Marx 1976,159 ff.) .

Vaikka kapitalismin edetessä lisäarvon suhdeluku (m/v) eli työvoiman riistoaste pyrkii kohoamaan, koska tuotteet ja niihin sisältyvä lisäarvo (m) tuotetaan suhteellisesti yhä pienemmällä elävän työvoiman määrällä (v), niin toisaalta - Marxin mukaan – ”pysyvän pääoman vähittäisellä kasvulla vaihtelevaan verrattuna täytyy olla välttämättä tuloksenaan yleisen voiton suhdeluvun vähittäin tapahtuva lasku lisäarvon suhdeluvun eli pääoman harjoittaman työn riiston asteen pysyessä samana” (Marx 1976, 215; Marx 1904,192, vahvennettu KM).

Oikeastaan siis sama syy eli vaihtelevan pääoman (palkkojen) pieneneminen suhteessa pysyvään pääomaan (tuotantovälineiden ja raaka-aineiden arvoon), joka lisää yksityisen kapitalistin (tai yksityisen tuotantosektorin) lisäarvon suhdelukua, pyrkii vähentämään yhdistettyjen tai merkittävimpien tuotantosektoreiden yleistä voiton suhdelukua eli ”voiton suhdeluku laskee kohonneesta lisäarvon suhdeluvusta huolimatta” (Marx 1976, 214-15, 229; Marx 1904, 191-2, 207). Pääasiallisimman syyn yleiseen voiton suhdeluvun alenemispyrkimykseen voidaan sanoa olevan pysyvän (eli tuotantovälineisiin ja raaka-aineisiin sijoitettavan) pääomanosan suhteellinen (tai pikemminkin: suhteeton) kasvu vaihtelevaan pääomanosaan (työvoimaan) verrattuna eli pelkistäen: vaikka lisäarvo m kasvaa kapitalismissa hyvin voimakkaasti, pysyvä pääoma ( c ) pyrkii kasvamaan suhteellisesti vielä sitäkin voimakkaammin.

6.3. Vastaan vaikuttavia tekijöitä

Marx kiinnitti Pääoman kolmannessa osassa huomiota tuotantovoimien tavattoman voimakkaaseen kehitykseen omana aikanaan ja huomautti, että voiton suhdeluvun alenemisen selittämisen tilalle ilmaantui uusi vaikeus, nimittäin sen selittäminen, miksi tuo suhdeluvun lasku ei siihen mennessä ollut suurempaa ja nopeampaa kuin se oli (Marx 1976, 235, 1904, I, 213).

Vastauksena esittämälleen kysymykselle Marx (1976,235-243; 1904, I, 213 - 222 ) etsi voiton suhdeluvun alenemispyrkimyksille ns. ”vastaan vaikuttavia syitä”, joiden johdosta voiton suhdeluku ei sittenkään alene suoraviivaisesti, vaan nuo vastaan vaikuttavat tekijät saattavat olla niin vahvoja, että ne antavat alenemissuuntaukselle ”vain tendenssin luonteen” (nur den Charakter einer Tendenz). Vastaan vaikuttavien syiden johdosta voiton suhdeluvun lasku saattaa hidastua ja pysähtyä tai tuo suhdeluku voi kohottautua ylöspäin.

Syy pääomanomistajien vastatoimiin eli ”vastaan vaikuttavien tekijöiden” käyttöönottoon on, että vaikka voiton suhdeluvun alenemistendenssi tavallaan jopa suosii suurkapitalisteja nopeuttamalla pääoman keskittymistä suhteellisesti yhä harvempiin käsiin ”riistämällä omaisuuden pieniltä kapitalisteilta”, niin (koska toisaalta voiton suhdeluku on kapitalistisen tuotannon varsinainen kiihotin) tuon suhdeluvun lasku ”hidastaa uusien itsenäisten pääomien muodostumista ja ilmenee näin ollen seikkana, joka uhkaa kapitalistisen tuotantoprosessin kehitystä” (edistämällä mm. ylituotantoa, keinottelua ja kriisejä) (Marx 1976, 244-5; Marx 1904, 222-223).

Ensimmäisenä voiton suhdeluvun laskua vastaan vaikuttavana tekijänä Marx mainitsi työn (työvoiman) riistoasteen kohoamisen. Tässä yhteydessä erityisesti työpäivän pidentäminen (”tämä uudenaikaisen teollisuuden keksintö”) on keino, joka lisää anastetun lisäarvon (Mehrwert =m ) määrää muuttamatta olennaisesti työvoiman suhdetta pysyvään pääomaan (tuotantovälineisiin). Marx huomautti, että ”todellisuudessa työpäivän pidentäminen pikemminkin pienentää pysyvää pääomaa suhteellisesti” (Marx 1904, 213-14; ks. Marx 1976,236).

Eräänä ajankohtaisena esimerkkinä siitä, että pääomanomistajat ovat tavallaan ottamassa uudelleen käyttöön työajan pidentämisen, ”tämän uudenaikaisen (so. varhaisen SR) teollisuuden keksinnön” voidaan pitää mm. sitä, että saksalainen elektroniikkajätti Siemens sopi kesäkuun lopulla 2004 maan ammattiliittojen kanssa, että sen kahdella tehtaalla työntekijöiden viikkotyöaika pitenee 35 tunnista 40 tuntiin ilman palkankorotuksia. Sopimus koskee 4 000 työntekijää ja takaa heille työpaikan kahdeksi vuodeksi. Vaihtoehtona olisi ollut tehtaan siirtäminen Unkariin. Vaikka sopimus koskee vain osaa Siemensin henkilökunnasta, toimenpidettä pidetään merkittävänä suunnanmuutoksena Saksassa ja laajemminkin Euroopassa. On odotettavissa, että muut yritykset seuraavat Siemensin esimerkkiä ja myös Ranskassa on käynnistynyt keskustelu siitä, voitaisiinko 35 tunnin viikkotyöajasta joustaa ylöspäin (Helsingin Sanomat 6.7.2004, pääkirjoitus: Työaikojen lyhenemisessä käännekohta…).

Pärjätäkseen maailmanlaajuisessa kilpailussa eurooppalaisyritykset haluavat alentaa kustannuksiaan. Yksi tapa alentaa kustannuksia on siirtää tuotantoa halvempiin maihin kuten Itä-Eurooppaan ja Aasiaan, mikä merkitsisi työpaikkojen katoamista euroalueelta. Työnantajien on tässä tilanteessa helppo painostaa työntekijöitä tinkimään työehdoista. Helsingin Sanomien (6.7.04) pääkirjoittajan arvion mukaan ”Työaikojen pidennys on ehkä työntekijöiden kannalta hyväksyttävämpi vaihtoehto palkanalennukselle.”

Marxin paljastaman voiton suhdeluvun alenemistendenssin (ja sitä vastaan suuntautuvien toimenpiteiden) kannalta työajan pidentäminen saattaakin olla työnantajille edullisempi vaihtoehto kuin työntekijöihin kohdistettu suora palkanalennus. Esimerkiksi edellä mainitun Siemensin osaltahan tapahtuu siten, että vaikka työntekijöiden palkkataso reaalisesti per/tunti laskee (työajan pidennys ilman palkankorotuksia), työntekijöille maksettava kokonaispalkkamäärä eli vaihteleva pääoma (v) saattaa pysyä entisenä ja jopa kohota (ja siten hidastaa voiton suhdeluvun alenemistendenssiä). Toisaalta vaikka yksityisen työntekijän palkkataso laskee, työntekijöiden kokonaismäärä pysyy entisenä (vähintään kahden vuoden työpaikkatakuu) joten elävän työvoiman läsnäolo pysyy määrällisesti korkeampana (kuin vaihtoehdossa, jossa työvoimaa vähennettäisiin) ja jatkuu pidempään (työajan pidennys) kuin aikaisemmin. Näin ollen myös lisäarvoa (m) luodaan (absoluuttisesti) aikaisempaa enemmän, millä tietysti on voiton suhdelukua kohottava vaikutus.

Työntekijöiden, toimihenkilöiden ja ammattiyhdistysliikkeen kannalta kyseinen kehitys on luonnollisesti mitä arveluttavinta, sillä merkitseehän työajan pidennys kirjaimellisesti ihmiskunnan työhistorian ja yleensä historian kellojen kääntämistä taaksepäin.

Eräänä työn riistoasteen syventämistä lisäävänä ja voiton suhdeluvun laskutendenssiä hidastavana keinona Marx mainitsi myös laajamittaisen naisten ja lasten työn hyväksikäytön, jolloin pysyvä pääoma ei välttämättä kohoa entisessä suhteessa vaihtelevaan, mutta tuotetun ”tuotteen määrä kohoaa suhteessa käytettyyn työvoimaan”. Tässä yhteydessä Marx piti eräänä olennaisena tekijänä sitä, että työn tuotantovoima ”vapautetaan kaikista kuljetushäiriöistä (Verkehrshemmungen), mielivaltaisista tai aikaa myöten häiritseviksi tulleista rajoituksista, ylipäätään kaikenlaisista kahleista ” (Marx 1976,235-6; Marx 1904, 213-14).

Viimeksi mainitun tekijän osalta tämän päivän tunnetuimpia työnantajapuolen vaatimuksia on, että työvoiman myynti pitäisi vapauttaa kaikista ”turhista rajoituksista”, että pitäisi lisätä työmarkkinoiden ”joustavuutta” jne. Tähän liittyy myös työnantajapuolen väite, että ay-liike muodostuu ”tuotannon jarruksi” pitäessään kiinni työehtosopimusten määräyksistä siis esim. samapalkkaisuuden (samasta työstä sama palkka) periaatteesta.

Toisena keskeisenä pääkeinona (työn riistoasteen syventämisen ohella), jolla pääomanomistaja kamppailee keskimääräisen voiton suhdeluvun alenemispyrkimystä vastaan, Marx mainitsi työpalkan polkemisen alle työvoiman arvon. Tällä tarkoitetaan työpalkan painamista työvoiman virallisesti tunnustetun arvon alapuolelle (”Herunterdrucken des Arbeitslohns unter seinen Werth”) (Marx 1904,216) ja tämä tekijä on Marxin mukaan ”eräs merkittävimmistä syistä, jotka viivyttävät voiton suhdeluvun laskutendenssiä”.

Eräänä ajankohtaisena esimerkkinä edellä todetusta Suomen Teollisuuden ja työnantajien keskusliiton johtaja Seppo Riski esitti lokakuussa 2003, että ensimmäiseen työpaikkaan tulevalle nuorelle voitaisiin paikallisesti sopien maksaa työehtosopimusten tasoa alempaa palkkaa. Riski perusteli vaatimustaan YLE radio 1:n Ykkösaamussa 20.10.2003 lähinnä sillä, että tämän toimenpiteen ansiosta ”nuoret pääsisivät helpommin töihin”. Samalla Riski totesi, että tuollaiset nuoret tulisivat olemaan lähinnä määräaikaisissa työsuhteissa. Samassa ohjelmassa SAK:n apulaisjohtaja Ari Seger totesi Riskin ehdotuksen ikädiskriminaatioksi, joka toteutuessaan sotisi työehtosopimuksissa omaksuttua samapalkkaisuuden (samasta työstä sama palkka) – periaatetta vastaan ja suuntautuisi myös työehtosopimusten yleissitovuusperiaatetta vastaan.

Em. ohjelmassa viitattiin myös Riskin jo aikaisemmin julkisuudessa esittämään näkemykseen jonka mukaan pitkäaikaistyöttömiä tulisi työllistää työehtosopimusten tason alittavilla palkoilla. Ay-liikkeen edustaja ihmetteli, eikö riitä, että ihmistä on rangaistu työttömyydellä, pitääkö häntä rangaista vielä yleistä sopimustasoa alemmilla palkoillakin.

6.3.1. Suhteellinen liikaväestö

Eräs voiton keskimääräisen suhdeluvun alenemispyrkimystä vastaan vaikuttava tekijä on Marxin mukaan suhteellisen liikaväestön synnyttäminen, mikä ilmiö puolestaan on erottamaton osa työn tuotantovoiman kehittymistä. Suhteellinen liikaväestö tarkoittaa kapitalistiselle tuotantoprosessille ominaista piirrettä, jonka mukaisesti ”kasvaneella määrällä tuotantovälineitä …on aina käsillä vastaavasti kasvanut ja jopa liikanainen, riistettäväksi soveltuva työläisväestö” (Marx 1976, 221; 1904, 198-9).

Suhteellisen liikaväestön synnyttäminen tapahtuu tuotantovoimaa lisäämällä, mikä puolestaan ilmenee kapitalismissa voiton suhdeluvun laskutendenssinä (koska tuotantovoiman kasvu tapahtuu yleisesti työvoimaa tuotantovälineillä syrjäyttämällä eli alentamalla työvoiman arvoa suhteessa tuotantovälineisiin). Marx totesi kuitenkin, että silloin kun tuota liikaväestöä on huomattavan paljon työmarkkinoilla, sillä saattaa olla voiton suhdeluvun alenemista jarruttavia vaikutuksia. Sama syy (palkkojen alijäämäisyys käytettävien tuotantovälineiden arvoon nähden), joka johtaa voiton keskimääräisen suhdeluvun laskupyrkimykseen, saattaa muodostaa hidasteen ja jopa esteen tuolle alenemispyrkimykselle. Tuollaisen tilanteen vallitessa vaihteleva pääoma (palkka) saattaa työläisten halpuudesta ja paljoudesta johtuen muodostaa huomattavan osan kokonaispääomasta vaikka työpalkka onkin tavanomaisen keskitason alapuolella (Marx, 1976, 239-240 ja 1904, 217- 18). Kyseessä on siis vastaava tilanne kuin alipalkattua naisten ja lasten työvoimaa runsaasti hyväksi käytettäessä (SR).

Edellä todetun tilanteen voisi pitkälle olettaa vallitsevan nykyisessä suomalaisessa tuotantoelämässä, josta (erityisesti vuodesta 2003 alkaen) on tullut lähes keskeytymättä tietoja työvoiman irtisanomisista (suhteellista liikaväestöä on siis lisätty) ja samanaikaisesti kun epätyypillisten ”pätkätöiden” ja määräaikaisten työsuhteiden on todettu yleistyvän.

Suhteellisen liikaväestön asemaa tarkastellessaan Marx huomautti, että ”suhteellinen liikaväestö näyttäytyy jossakin maassa sitä huomiota herättävämpänä, mitä pidemmälle kapitalistinen tuotantotapa on tuossa maassa kehittynyt” (Marx 1976, 239; Marx 1904, 217). Meillä ”suomalaisessa hyvinvointivaltiossa” leipäjonot ja EU:n tänne lähettämät ruokakassit ovat herättäneet kiusallista huomiota keskellä modernia, vahvasti Nokia-vetoista yhteiskuntaa. Suomalaisessa yhteiskunnassa on viime vuosina ollut havaittavissa myös erityisesti vanhusten huoltoon ja terveydenhoitoon liittyneitä piirteitä, joihin tuntuu pätevän Marxin ja Engelsin aikoinaan tekemä huomautus, jonka mukaan kapitalistinen yhteiskunta ”huomaa yhtäkkiä vajonneensa jälleen äkillisen raakalaisuuden tilaan” ( Marx - Engels 1978, 341). Tuohon raakalaisuuden listaan voitaisiin lisätä esim. eräät suomalaisen kulttuurielämän alasajopyrkimykset, mm. teattereihin kohdistuneet taloudelliset supistustoimenpiteet vuoden 2004 lopussa.

Suhteellisen liikaväestön paljouden (ja siksi esim. palkkoihin menevän määrällisen osuuden kasvaessa) vaihtelevan pääomanosan eli palkkojen (v) osuus voi joissakin tilanteissa kasvaa tuotantovälineiden arvon ( c ) ”kustannuksella” ja muodostaa siten hidasteen voiton keskimääräisen suhdeluvun alenemispyrkimykselle (koko ajan on syytä muistaa, että voiton suhdelukua määritettäessä tuotettua lisäarvoa m verrataan tuotantovälineiden ja palkkojen yhteissummaan eli m ilmaistaan prosentuaalisena osuutena tuosta yhteissummasta). Tähän liittyy itse asiassa johtopäätös, että taloudelle kokonaisuutena (ja myös pääomanomistajille kokonaisena luokkana) saattaisi olla taloudellista etua siitä, että palkkatyöntekijöiden tulo-osuutta eli vaihtelevan pääomanosan suuruutta tuotantoelämässä lisättäisiin suhteessa tuotantovälineiden arvoon (koska se hidastaisi voiton suhdeluvun alenemistendenssiä).

Vastattavaksi jääkin kysymys, että jos kerran sosiaalipoliittisilla ja muilla liikaväestön aseman parantamiseen tähtäävillä toimenpiteillä on (tai ainakin saattaa olla) voiton keskimääräisen suhdeluvun alenemispyrkimystä hidastavia vaikutuksia, miksi yrittäjä- ja työnantajapuoli sitten niin yleisesti vastustaa tuon väestönosan asemaa parantavia toimenpiteitä ja miksi työnantajapuoli ylipäänsä ei hevillä toimi tuotantoelämästä tapahtuvaa syrjäytymisilmiötä vastaan?

Vastaus tuohon kysymykseen on, että pääomanomistajien ensisijainen motiivi on suppean, yrityskohtaisen taloudellisen voiton tuottaminen ja tässä tavoitteessaan he luottavat enemmän olennaiseen ja perinteiseen kilpailumenetelmäänsä, joka on työn tuottavuuden lisääminen, mikä puolestaan tarkoittaa mm. aikaisempaa tehokkaampien tuotantovälineiden käyttöönottoa ja siten elävän työvoiman korvaamista kuolleilla tuotantovälineillä suuremmassa määrin kuin mitä tasapainoinen taloudellinen ja yhteiskunnallinen kehitys edellyttäisi. Kysymys on suhteellisen lyhyen aikavälin voittojen tuottamisesta tuotantoelämän ja koko yhteiskunnan kokonaisedun kustannuksella.

Tämä osoittaa osaltaan sen, että pääomanomistaja ei oman ”suppean” yrityssektorinsa puitteissa pysty huomioimaan yhteiskunnan kokonaisetua eli sitä, että huolehtimalla paremmin myös tuotannosta syrjäytyneiden eduista ja torjumalla työvoiman syrjäyttämistä tuotantoprosessista pääomanomistaja toimisi tietyssä mielessä järkevämmin jopa pääoman omistajaluokan kokonaisintressien kannalta.


Tuotantovälineiden yksityisomistukseen ratkaisevasti perustuva talousjärjestelmä on liian kapea, jotta ensisijaisesti omistajiensa etua ajavat yritykset katsoisivat voivansa ottaa omaa välitöntä etuaan laajempaa vastuuta yhteiskunnan kokonaisedusta. Pääomanomistaja katsoo olevansa pakotettu valitsemaan mieluummin lyhytjänteisen voitontavoittelun ja omienkin taloudellisten etujensa kannalta pidemmällä tähtäimellä epäloogisen vaihtoehdon (voiton keskimääräisen suhdeluvun alenemisen tien). Toisaalta pääomanomistaja toimii tässä omalla kapealla pohjallaan sikäli omien etujensa kannalta loogisesti, että (kuten Marx huomautti) runsaalla ja matalatuloisella ylijäämäväestöllä voi joka tapauksessa olla määrätyissä olosuhteissa myös voiton suhdeluvun alenemistendenssiä jarruttava vaikutus.

Pelkistetymmin edellä sanottu voitaisiin ilmaista sanomalla, että työnantaja ei katso olevansa vastuussa esim. työntekijöiden ja toimihenkilöiden irtisanomisista ja irtisanomisten torjumisesta (siis työvoiman osuuden säilyttämisestä tuotannossa), vaan lähinnä pääomanomistajan taloudellisen hyödyn ja voiton turvaamisesta.

Viimeksi todettu asenne tuli ilmi kun SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen esitti syksyllä 2003 (kuultuaan Elina-konsernin ilmoituksesta vähentää noin 900 työntekijää) keskusjärjestöjen välisiä neuvotteluja, jotta meneillään olevaa irtisanomisaaltoa saataisiin hillityksi (Akkanen 2003: SAK haluaa neuvotteluja…). Ihalainen vaati työnantaja- ja palkansaajajärjestöjen yhteisten neuvottelujen aloittamista siitä, ”mihin toimiin työnantajajärjestöt ovat ryhtymässä välittömän irtisanomis- ja lomautusuhkien välttämiseksi tai lieventämiseksi.” Edelleen Ihalainen halusi, että järjestöt pohtisivat yhdessä menettelytapoja, ”joissa työntekijät tulisivat paremmin kuulluiksi ja voisivat enemmän vaikuttaa ennalta niihin ratkaisuihin kuin mitä arkielämässä on voitu”.

Teollisuuden ja työnantajien TT:n työmarkkinajohtaja Seppo Riski torjui Ihalaisen ehdotuksen heti samana päivänä. ”Nämä ovat yritysten asioita, ja yrityksissä ne täytyy käsitellä. Yritykset tuntevat oman tilanteensa parhaiten.” ”Eivät järjestöt tähän voi puuttua. Omistajat päättävät yritysten taloudellisesta puolesta,” Riski totesi (Akkanen 2003: SAK haluaa neuvotteluja…).

Marxin mukaan pääomanomistajan kannalta olennainen tekijä on, että tuotantovälineiden käytössä on jatkuvasti ns. suhteellinen ylijäämä- eli liikaväestö. Tältä pohjalta selittyy myös nykypäivään siirrettynä se tosiasia, että työnantajapuoli vastustaa tuotannosta tapahtuvan syrjäytymisriskin todellista torjumista ja syrjäytymisen seurausvaikutusten ”lääkitsemistä”(tai suhtautuu näihin asioihin joka tapauksessa hyvin vastentahtoisesti). Voidaan itse asiassa kysyäkin, miksi pääomanomistaja ryhtyisi vapaaehtoisesti pienentämään tai jopa eliminoimaan sellaisen tekijän (työttömyys, irtisanomiset) osuutta, jonka se näkee olevan erään välttämättömän ehdon omalle taloudelliselle menestykselleen? Tämä on eräs esimerkki Marxin toteamasta pääoman ja työn välisestä sovittamattomasta ristiriidasta.

Suhteellisen liikaväestön olemassaolon ohella toinen kapitalistisen tuotantotavan ehto on, että tuo ylijäämäväestö on mahdollisimman hyvin ”riistettäväksi soveltuvaa”, siis aina valmis tarttumaan toimeen. Jotta tällainen alituinen ja jatkuva valmius voisi syntyä, se edellyttää suuremmassa tai pienemmässä määrin syrjäytettyjen taloudellista ja sosiaalista epävarmuutta. Näin ollen pääomanomistaja katsoo, ettei hänen etujensa mukaista ole tuon väestönosan (siis nimenomaan tuotannosta syrjäytetyn ja syrjäytymisuhan alla olevan väestönosan) taloudellisen tai sosiaalisen aseman parantaminen, vaan pikemminkin sen heikentäminen (kuten työnantajapuolen toistuvat vaatimukset esim. työttömyysturvan heikentämisestä osoittavat). Laajojen irtisanomistapausten yhteydessä käytettävät ratkaisut (eroraha, eläkejärjestelyt, mahdollisesti muutaman kuukauden palkka tai koulutukseen ohjaaminen, lyhyesti sanoen ”muutosturva”) ovat toimia, joihin yritysjohto joutuu myöntymään pääasiassa työntekijöiden ja ay-liikkeen voimakkaan painostuksen, yleisen mielipiteen sekä yritysten julkisuuskuvan vuoksi.

Suhteellisen liikaväestön luonteeseen ja asemaan liittyy vielä eräs Marxin keskeinen väite. Hän totesi (1976,222; 1904, 199-200) kapitalistisen tuotannon ja kasautumisen kehityskulun edellyttävän, että työprosessin mittasuhteet jatkuvasti kasvavat, mikä puolestaan edellyttää, että pääomaa sijoitetaan yhä enemmän kuhunkin erilliseen yritykseen. Pääomien lisääntyvää keskittymistä seuraa pääomanomistajien määrällisesti kasvava (joskin aikaisempaan nähden suhteellisesti pienempi) luku. Tämän kehityksen kanssa kulkee käsi kädessä yhä laajempi ”enemmän tai vähemmän välittömien tuottajien (yrittäjien) pakkoluovuttaminen” (Expropriation), mistä puolestaan seuraa, että erilliset kapitalistit (die einzelnen Kapitalisten) ”pitävät käskyvallassaan yhä suurempia työläisarmeijoita”.

Edellä sanotusta voi päätellä, että tuotannon mittasuhteiden historiallisesti laajetessa kapitalismin huonot puolet (irtisanomiset ja lomautukset) koskettavat ja kapitalismin ”kehittyessä” tulevat koskettamaan määrällisesti yhä suurempia työntekijä – ja toimihenkilöjoukkoja. Marxin talousteoriasta voi tehdä lisäksi päätelmän, että kapitalistisen tuotannon laajetessa myös tuota taloutta kohtaavat kriisit ovat taipuvaiset muuttumaan aikaisempaa suuremmiksi. 1990-luvun alun talouslamaa on ainakin työttömyysindikaattoria käyttäen pidetty Suomen uudenaikaisen taloushistorian suurimpana.

Vihdoin voidaan myös päätellä, että suhteellisen liikaväestön (tuotannosta syrjäytettyjen ja syrjäytettävien) absoluuttisen määrän lisääntyessä tuota väestönosaa koskettavat yhä enemmän syrjäytymisen ja myös suoranaisen köyhäläisyyden (pauperismin) tuntomerkit. Syrjäytyminen ja pauperismi ulottuvat koskettamaan sellaisia väestöryhmiä, joiden aikaisemmin on katsottu olleen tuon ”pahan kosketuksen” ulottumattomissa. Taloudellinen epävarmuus ja suoranainen köyhäläisyys (pauperismi) ulottuu siten koskemaan myös ”parempia piirejä” eli niitä, jotka aikaisemmalla työ- ja elämänurallaan ovat kuuluneet ”hyvin toimeentuleviin ihmisiin”.

6.3.2. Ulkomaankauppa

Marx havaitsi myös ulkomaankaupassa elementtejä, joilla on vaikutuksia voiton keskimääräisen suhdeluvun muotoutumiseen. Aihe on ajankohtainen, sillä esimerkiksi nykyistä kansainvälistä talouspoliittista tilannetta silmällä pitäen voidaan kysyä, mikä on sen kehityssuunnan vaikutus voiton suhdelukuun, jossa yritykset (pääomanomistajat) siirtävät tuotantoaan kehittyneemmistä kapitalistisista maista halvan työvoiman maihin (vrt. ns. Kiina-ilmiö) ? Marx (1976, 240; 1904,218) kirjoitti noin 140 vuotta sitten mm.: ”Mitä tulee toisaalta siirtomaihin jne. sijoitettuihin pääomiin, niin niillä voi olla korkeampia voiton suhdelukuja, koska voiton suhdeluku on niissä ylipäätään alhaisemman kehityksen vuoksi korkeampi ja samoin työn riisto on suurempi käytettäessä orjia, kuleja jne.” (1976, 241).

Nykyajan orjia ja kuleja käytetään taloudellisesti heikommin kehittyneissä halpatyövoiman maissa, jonne suomalaisyrityksetkin siirtävät lisääntyvässä määrin tuotantoaan. Marxilaisen arvoteorian ja yleensä työarvoteorian mukaan työvoima on kapitalismissa tavara, jota ostetaan ja myydään työmarkkinoilla. Nykyisin vallitseva tilanne on kansainvälisesti ja taloudellisesti suosiollinen pääomanomistajien voiton suhdeluvun kohottamispyrkimyksille kehitysmaissa siksi, että viimeksi mainituissa on käytettävissä runsaasti halpaa liikaväestöä (vrt. käynnissä oleva Kiinan taloudellinen rakennemuutos maatalousvaltaisesta maasta teollisuusvaltioksi) sekä lähellä olevat, käytännöllisesti katsoen rajattomat markkinat tuotettaville hyödykkeille ja palveluksille.

Samanaikaisesti siinä (kehittyneessä) kapitalistisessa maassa, josta yritykset lähtevät hakemaan ”kovempaa tulosta” muualta, taloudelliset vaikutukset saattavat olla kahtalaisia. Nuo vaikutukset voivat kohottaa voiton suhdelukua myös kotimaassa, mutta (mikä on myös hyvin todennäköistä) ne voivat jättää jälkeensä konkursseja, työttömyyttä ja siten suhteellisen ylijäämäväestön kasvua myös siellä. ”Orjia ja kuleja” saattaa siten esiintyä entistä enemmän myös mm. suomalaisilla työpaikoilla erityisesti ulkomaisen (mutta myös kotimaisen) työvoiman muodossa erilaisissa ”reppufirmoissa” jne.

Pääomien ”karkaaminen” halpatyövoiman maihin (mikä ilmiö tietysti on vain eräs keino pääoman omistajien voiton suhdeluvun alenemispyrkimyksen torjumiseksi eli voittojen kasvattamiseksi) saattaa aiheuttaa vastaavan suhdeluvun voimakkaan alenemistendenssin ”kotimaassa” eli pääomien lähtökohtamaassa pienentämällä siellä syntyvän työttömyyden myötä jopa dramaattisesti elävän työvoiman osuutta tuotantoprosessissa. Näin voiton suhdeluvun lasku saattaa siellä hidastaa uusien itsenäisten pääomien muodostumista ja edistää ylituotantoa, keinottelua ja kriisejä.

”Diskurssin” inspiroimiseksi voitaisiin tässä yhteydessä esittää sellainenkin kysymys, että onko sosialistinen talous- ja yhteiskuntajärjestelmä nyt pyrkimässä maapallolle tavallaan kahta tietä. Eli ovatko toisaalta pitkälle kehittyneiden kapitalistimaiden yritykset taloudellista huipputeknologiaa Kiinaan siirtämällä rakentamassa ”hartiavoimin” kiinalaista sosialismia ja samalla sosialismia maailmanlaajuisessa mittakaavassa ? Vai työntävätkö kansainväliset suuryhtiöt ja pääomat tieltään Kiinan monessa suhteessa vielä kehitysasteella olevat sosialismin elementit? Onko toisaalta suurpääoma halpatyövoiman maihin siirtyessään jättämässä selustan avoimeksi järjestelmän muutosta vaativille voimille pitkälle kehittyneessä markkinataloudessa vai luoko kasvava epävarmuus ja epätasa-arvo oikeistolaisia vastavoimia tuon markkinatalouden piirissä?

6.3.3. Osakepääoman lisääntyminen

Viimeisenä (last not least) voiton suhdeluvun alenemista hidastavana tekijänä Marx kiinnitti huomiota ”osakepääoman lisääntymiseen” (Marx 1976, 243). Vaikka Marx käsitteli ”osakepääoman lisääntymistä” voiton suhdeluvun yhteydessä Pääoman kolmannessa kirjassa vain lyhyesti (huomauttaen, että ”aiheeseen ei voi toistaiseksi syvällisemmin puuttua”) hän kuitenkin teki tuossa tarkastelussa joitakin hyvin tärkeitä havaintoja myös nykykehitystä ajatellen. Hän totesi (Marx 1976, 243; sama 1904, 221), että kapitalistisen tuotannon edistyessä osa pääomasta katsotaan ainoastaan korkoa tuottavaksi pääomaksi ja sitä käytetään vain sellaisena.

Edellä sanottuun läheisesti liittyvänä tekijänä Marx huomautti, että eräät pääomat, vaikka ne onkin sijoitettu ( saks. gestect = sijoitettu, kätketty) suuriin tuotannollisiin yrityksiin, tuottavat kaikkien kustannusten vähentämisen jälkeen ainoastaan suuria tai pieniä korkoja, niin sanottuja osinkoja (Dividenden). Nämä osingot eivät ”mene mukaan” yleisen voiton suhdeluvun tasoittumisprosessiin, ”koska niiden (osinkojen) voiton suhdeluku on keskimääräistä voiton suhdelukua pienempi”. ”Jos ne menisivät mukaan (sisältyisivät SR), niin voiton keskimääräinen suhdeluku laskisi paljon alemmaksi.”

Marx totesi, että teoriassa osingot voitaisiin huomioida voiton keskimääräistä suhdelukua laskettaessa, mutta ”silloin saadaan pienempi voiton suhdeluku kuin se, joka on näkyvissä ja jolla on todella määräävä merkitys kapitalisteille, koska juuri näissä yrityksissä pysyvä pääoma on suurimmillaan verrattuna vaihtelevaan pääomaan” (Marx, mt. suom. s. 243; saks. 221-2).

Kun esim. suomalaisen yrityselämän viimeaikaisten laajojen irtisanomisten yhteydessä on ihmetelty, miksi monet menestyvät yritykset irtisanovat väkeään ja samanaikaisesti maksavat jopa jättimäisiä osinkoja johtajilleen, keskeinen selitys löytyy Marxin voiton suhdeluku – analyysistä. Osingot ovat yrityksissä ylimääräistä rahaa , joka pyrkii painamaan alaspäin voiton suhdelukua (tai ei ainakaan kohota tuota suhdelukua riittävästi ylöspäin) ja josta yrityksen on johtonsa mielestä suorastaan päästävä eroon ”taseita keventämällä”. Nuo yritykset ovat omalla alueellaan tavallaan saavuttaneet kapitalismin niille tarjoaman ”kannattavan” tuotannollisen toiminnan ylärajan. Ne eivät katso voivansa käyttää ylimääräisiä rahojaan riittävää (mielestään riittävää) voittoa tuottaviin lisäinvestointeihin, mikä aiheuttaa niille tarpeen vapautua noista varoista osinkoja jakamalla samalla kun ne pyrkivät vapautumaan (investointien ”puuttumisen” johdosta) ”ylimääräiseksi” muuttuvasta työvoimastaan.

YLE radio 1: n talousarvio-ohjelmassa 12.3.2004 todettiin, että pörssiyhtiöt jakavat Suomessa osinkoja vuoden 2004 aikana yhteensä ennätysmäiset 6.37 miljardia euroa. Ohjelmassa asiantuntijana kuultu Helsingin kauppakorkeakoulun professori Heikki Niskakangas totesi, että syynä osingonjakohalukkuuteen on paitsi osinkojen saattaminen veronalaiseksi tuloksi Suomessa (vuoden 2005 alusta) myös se, että nykyisissä omistajapohjaisissa yrityksissä pyritään omistajavoiton maksimointiin. Niskakangas jatkoi, että osinkojen jako ja yrityksen toteuttamat irtisanomiset tähtäävät tuohon samaan päämäärään. Mainitussa ohjelmassa todettiin, että osingoille on käyttöä myös (jos halutaan) muuhun tarkoitukseen kuin suoraan omistajien rikastuttamiseen. Esimerkkinä Niskakangas mainitsi puhelinoperaattori Elisan, joka ei jakanut osinkoja vuonna 2003. Niskakankaan mukaan Elisa tarvitsee kassavarantonsa näköpiirissä oleviin sisäisiin organisaatiojärjestelyihinsä eikä siksi jaa osinkoja (Talousarvio. Näkemiin hyvinvointivaltio… YLE radio 1, 12.3.2004).

Suomen julkisessa sanassa on viime aikoina alettu kiinnittää huomiota siihen, että useat pörssiyhtiöt maksavat jopa tulostaan suuremmat osingot eli käyttävät yhtiöön vuosien mittaan kerättyä varallisuutta osinkojen maksuun. Myös monet tappiollisen tuloksen tehneet yritykset maksavat omistajilleen osinkoja. (Räikeimpiin tapauksiin lukeutunee ahvenanmaalainen Viking Line, joka samaan aikaan kun maksaa omistajilleen osinkoja, vaatii valtiolta tukea ja henkilöstöltään säästöjä). Menettelyyn liittyy se olennainen tekijä, että kun yritykset käyttävät suurimman osan tuloksestaan osingonmaksuun, rahaa jää vähemmän tai ei lainkaan investointeihin (Helsingin Sanomat 16.2.2004, pääkirjoitus: Osinkorahat ovat pois…).

Tässä on siis eräs työntekijöiden tuotannosta syrjäyttämisen osasyy. Pääomanomistaja katsoo, että on edullisempaa jakaa osa yrityksen tuloksesta osinkoina kuin (mahdollisten) investointien kautta syntyvinä voittoina ja palkkoina. Jaettavat osingot lisäävät voiton = lisäarvon (m) absoluuttista määrää ja työvoiman arvon (v) alentuessa ( irtisanomisten seurauksena) ne (osingot) pyrkivät kohottamaan voiton suhdelukua sen sijaan että ne yrityksen taseissa ”maatessaan” pyrkivät tuota suhdelukua alentamaan.

Suomalaisessa yhteiskunnassa on vähitellen alettu nostaa esiin kysymys siitä, eikö jättimäisiä osinkoja voitaisi käyttää muuhun tarkoitukseen kuin harvalukuisten omistajien rikastuttamiseen. SDP:n puheenjohtaja Paavo Lipponen totesi maaliskuussa 2004, että ”Voitontavoittelu on saanut yrityksissä muotoja, joita on vaikea ymmärtää, kun osingonjakomahdollisuuksia pyritään parantamaan irtisanomisilla ja heikennetään näin investointimahdollisuuksia” (Hautamäki 2004). Helsingin Sanomat totesi pääkirjoituksessaan kesäkuussa 2004, että Valtion rautatiet eli VR-konserni maksaa valtiolle osinkoina 40 miljoonaa euroa vuonna 2004. Huomauttaen, että ”osinko on puhdasta tulonsiirtoa valtiolle”, HS vaati, että tuo raha on ”ilman muuta käytettävä raideliikenteen hyväksi”, lähinnä rataverkon kunnossapitoon (HS 21.6.2004: VR:n maksamat osingot…). Mainittu vaatimus nostaa esiin kysymyksen, eikö osinkotuloja yleensä tule käyttää koko yhteiskuntaa ja tuotantoelämää hyödyttäviin tarkoituksiin ?

Vallitseva käytäntö ei ole toistaiseksi juurikaan suuntautunut tuon vaatimuksen kannalle.
Niinpä lääkeyhtiö Orionin hallitus ehdotti syksyllä 2003, että yhtiö jakaisi omistajilleen ko. vuoden joulukuussa osinkoina yli sata miljoonaa euroa eli kosmetiikkayhtiö Noiron kaupasta lokakuussa saadun kauppahinnan kokonaisuudessaan. Keväällä 2003 jaetun osingon kanssa vuoden 2003 Orionin osakepotti tuli olemaan 2.6 kertaa konsernin vuoden 2002 tuloksen suuruinen. Huomio kiintyi Orionin toimitusjohtajan Jukka Viinasen toteamukseen, jonka mukaan Noiron kauppahinta jaetaan omistajille, ”koska yhtiö ei tarvitse varoja investointeihin” (Lassila 2003, vahvennus SR).

Entä sitten Orionin vuoden 2003 aikana irtisanomat kolmesataa työntekijää?

”Heille minä sanon, että Noiron kauppa ja irtisanomiset eivät liity millään tavalla toisiinsa. Emme voi muuttua työksi, vaikka rahaa olisikin”, toimitusjohtaja Viinanen huomautti (Lassila 2003, vahvennus SR). Henkilöstön taholta tuohon vastattiin, että henkilöstö näköjään kuitenkin voi muuttua rahaksi, vaikka työtä olisikin. Huomautukseen sisältyi viittaus siihen, että yrityksen pitkäaikaisia toimihenkilöitä ostettiin irtisanotuiksi määrätyillä kertakorvauksilla eli ”heidän elämäntyönsä rahastettiin kertakäyttöisenä pelimerkkinä” (Siltala 2004).

Eikö toimitusjohtaja Viinanen edellä ilmaise ja tunnusta oikeastaan sen, että lääkeyhtiö Orion monien muiden yritysten tavoin on tässä saapunut oman tuotannollisen toimintansa takarajalle: yrityksen tuotannollista pohjaa ei voida laajentaa, mutta voittoja (osinkoja) voidaan ja suorastaan täytyy jakaa omistajille, Samalla ilmenee, että kapitalismi on kohdannut rajan, jossa käytettävissä olevia varoja ei käytetä pääomanomistajien asettamien ehtojen vuoksi tuotantoelämän laajentamiseksi ja kansalaisten hyvinvoinnin turvaamiseksi, vaan ne jaetaan henkilöille ja yhteisöille, jotka eivät niitä tarvitse.

Tässä yhteydessä Marxin analyysi kohoaa suorastaan hätkähdyttävään ajankohtaisuuteen. Marx totesi, että ”voiton suhdeluvun lasku hidastaa uusien itsenäisten pääomien muodostumista” ja että taloustieteilijät tuntevat että kapitalistinen tuotantotapa luo tässä itselleen rajan. Porvarilliset taloustieteilijät, jotka Ricardon tavoin pitävät kapitalistista tuotantotapaa ainoana ja ehdottomana, eivät kuitenkaan vieritä tuon rajan olemassaoloa kapitalistisen tuotantomuodon, vaan esim. luonnon rajoittuneisuuden syyksi (Ricardon maankorko-opin mukaan ongelmana oli maan niukkuuteen perustuva talouselämän rajoittuneisuus).

Marxin arvio on kova: ”Mutta siinä kammossa, jota he (porvarilliset taloustieteilijät SR) tuntevat laskevan voiton suhdeluvun edessä, on tärkeintä tunne, että kapitalistinen tuotantotapa kohtaa tuotantovoimien kehittyessä rajan, jolla ei ole mitään tekemistä rikkauksien tuottamisen kanssa sinänsä; ja tämä omalaatuinen raja on todistuksena kapitalistisen tuotantotavan rajoittuneisuudesta ja vain historiallisesta, ohimenevästä luonteesta” (Marx, 1976, 245; 1904,223 vahvennettu SR).

Helsingin Sanomien taloussivulla kerrottiin 8.12.2004, että Suomessa pörssiyhtiöt (yhteensä 31 pörssiyhtiötä) olivat syksyn 2004 aikana jakaneet ylimääräisinä osinkoina 850 miljoonaa euroa niiden 6.5 miljardin euron lisäksi, jotka jaettiin jo saman vuoden keväällä vuoden 2003 tuloksesta. Saman kirjoituksen (Kallionpää 2004) mukaan varainhoitoyhtiö Mandatumin toimitusjohtaja Kari Järvinen ”olisi odottanut yhtiöiltä vieläkin agressiivisempaa anteliaisuutta.”

Niinpä tietenkin ! Kuinkahan hirvittävän pitäisi sen ”agressiivisemman anteliaisuuden” olla, mikä tyydyttäisi pääomanomistajien miljardiahneuden. Helsingin Sanomien saman numeron samalla taloussivulla oli osinkoja koskevan kirjoituksen (”Lisäosinkoja jaetaan nyt kilvan”) alapuolella Annakaisa Pirilä-Mänttärin kirjoitus ”Puoli miljardia työntekijää tienaa alle dollarin päivässä”. Viimeksi mainitussa kirjoituksessa viitataan Kansainvälisen työjärjestön ILO:n julkistamaan raporttiin, jonka mukaan noin 550 miljoonaa maailman työläistä elää alle dollarilla eli vajaalla 75 sentillä päivässä. Saman ILO:n raportin mukaan puolet maailman työtä tekevistä ihmisistä eli 1.4 miljardia työssä käyvää elää alle kahdella dollarilla eli vajaalla 1,5 eurolla päivässä (Pirilä-Mänttäri 2004).

Nuo kaksi edellä mainittua otsikkoa perätysten saman lehden taloussivulla nostavat mieleen inhorealistisen tuntemuksen. Molemmissa kirjoituksissa puhutaan ”miljardeista”: toisessa suomalaisen yhteiskunnan miljardiosingoista, toisessa puolentoista miljardin työssä käyvän elämästä köyhyysrajalla tai sen alapuolella. Suomalaisten toimitusjohtajien (enempää kuin muidenkaan johtajien) jotka osallistuvat miljardiosinkojen jakoon, ei ole kuultu puhuvan siitä, että noille 1.5 miljardille köyhälle työssäkäyvälle tulisi suunnata ”agressiivisempaa anteliaisuutta.” Ja mikäli puhuvat, on ehkä syytä pelätä pahinta.

Kansainvälinen työjärjestö neuvoo raportissaan World Employment Report 2004-2005, että köyhyyttä tulisi vähentää keskittämällä talouspoliittiset toimet kunnollisten ja tuottavien työpaikkojen luomiseen (Pirilä- Mänttäri 2004). Niinpä niin. Sitähän on yritetty yhteiskunnassa korostaa, mutta kun osingot tuntuvat olevan omistajille investointeja makeampia.

Mikä siis on osingonjaon oikeutus ja moraali vai onko sellaista olemassa ? Osingonjakoa kannattavan professori Jarmo Leppiniemen mukaan ellei osinkoja jaettaisi se olisi yhtä kuin ”rahan polttamista” (YLE radio 1, 5.12.2003. Aamun peili. klo 7.00).

Historiassa on esimerkkejä siitä, että nälkää näkevän maailman keskellä ja tavallaan silmien edessä on poltettu viljaa ylituotantokriisin voittamiseksi ja taloudellisten voittojen turvaamiseksi. Eikö osinkokäytännössä, jossa mahtavia osinkoja jaetaan samanaikaisesti kun työntekijöitä ja toimihenkilöitä irtisanotaan ja lomautetaan yrityksistä niiden pörssikurssien nostamiseksi, ole kyseessä jotenkin vastaava barbaarinen ja ”sivistyneeseen maailmaan” kirjaimellisesti sopimaton viljan polttamisilmiö. Eikö osinkoihin käytettävät rahamäärät voitaisi esim. Suomessa käyttää uusiin investointeihin, tuotannon laajentamiseen ja siten uusien työpaikkojen luomiseen (joita pääministeri Matti Vanhasen johtama punamultahallitus on luvannut hallitusohjelmassaan lisätä 100 000:lla vaalikauden 2003-2007 aikana, mutta joka tavoite ei näillä näkymin ole toteutumassa) ?

6.4. Pääoman lyhentynyt kiertokulku R - R’

Kuva keskimääräisen voiton suhdeluvun alenemistendenssistä ja keinoista, joita hyväkseen käyttäen pääomanomistajat toimivat tuon tendenssin torjumiseksi jäisi epätäydelliseksi, ellei kiinnitettäisi huomiota alenemistendenssiin läheisesti liittyvään ja Marxin paljastamaan ilmiöön, jota voidaan kutsua ”pääoman lyhentyneeksi kiertokuluksi”.

Marxin mukaan korkoa tuottavassa pääomassa ”Meillä on edessämme kaava R – R’, raha joka synnyttää lisää rahaa, itseään lisäävä arvo, ilman sitä prosessia (tuotantoprosessia SR), joka välittää molempia äärijäseniä” (Marx, 1976, 388 ja 1904, 377). Marx analysoi edellä mainittua näkemystään seuraavasti.

Tavanomaisessa kaupankäyntipääomassa R – T - R’ (raha-tavara-suurempi raha) on kyse siitä, että rahalla ostetaan tavara, joka puolestaan vaihdetaan uuteen (suurempaan) rahamäärään (R´). Kapitalismissa työvoima on tavara ja sikäli erityislaatuinen, että se pystyy lisäämään omaa arvoaan. Kapitalisti ostaa työvoiman, joka tuottaa hänelle ostoarvoa suuremman arvon.

Kaupankäyntipääomassa R-T-R’ on yhä kyse liikkeestä, prosessista, joka jakautuu kahdeksi vastakkaiseksi tapahtumaksi, tavaroiden ostamiseksi ja myymiseksi. Sen sijaan korkoa tuottavan pääoman muodossa, jossa kapitalisti lainaa rahaa korkoa vastaan tavoitellen alkuperäistä rahamäärää suurempaa rahaa eli kaavassa R – R’ tuo edellä mainittu liike, tavaran osto ja myynti on lakannut eli kuoleutunut.

Marxin analyysin mukaan pääomasuhde (eli pääoman ja työn välinen suhde) kehittyy kapitalismissa yhä enemmän kohti korkoa tuottavan pääoman kaavaa R - R’, jossa (pelkkä) raha ”luo” enemmän rahaa. Tämä on seurausta siitä, että kun korko alun perin on vain osa voitosta eli lisäarvosta, jonka (viimeksi mainitun) ”toimiva kapitalisti puristaa työläisestä”, niin jatkossa korko ”itsenäistyy” korkoa korolle kasvaen ikään kuin tuotantoprosessin ulkopuoliseksi ja ikään kuin ilman tuota prosessia syntyneeksi, alkuperäiseksi ”pääoman varsinaiseksi hedelmäksi”, jossa ei ole ”tässä muodossa enää mitään syntymämerkkejä” (Marx 1976, 389 ja sama 1904, 378).

Marxin näkemykseen viitaten Chesnais (1997,74) toteaa, että mitä enemmän finanssitalouden piiri laajenee ja kasvaa sitä enemmän se aiheuttaa fetisismin mahtavaa kehittymistä, mikä kylläkin jo sinänsä on sisäistyneenä tavarasuhteissa, mutta joka saa valtavan yllykkeen nykyisistä finanssimarkkinoista. 1980-luvun kuluessa alkanut finanssipääoman siirtojen (transactions) räjähdysmäinen kasvu ja niiden jatkuminen 90-luvulla ovat Chesnaisin mukaan ”paljastaneet problematiikan, jonka Marx esitti kokonaan toisella rahatalouden kehitystasolla”.

”Pääomasuhde saavuttaa korkoa tuottavassa pääomassa ulkopuolisimman ja fetissimäisimmän muotonsa,” Marx kirjoittaa ja jatkaa, että kun kaava R – T - R’ supistetaan molemmiksi äärijäsenikseen R - R’, niin kyseessä on raha, joka luo enemmän rahaa. ”Se on pääoman alkuperäinen ja yleinen kaava, järjettömäksi tiivistelmäksi kutistettuna.” Korkoa tuottavan pääoman muodossa tämä ominaisuus ilmenee välittömästi, ilman tuotanto- ja kiertokulkuprosessien välitystä. Ulospäin näyttää siltä kuin raha itsessään synnyttäisi lisää rahaa. ”Pääoma ilmenee salaperäisenä ja itsensä luovana koron lähteenä, oman itsensä lisääntymisen lähteenä” (Marx 1976, 388-9; 1904, 377-8).

”Pääoman fetissiasu …on tässä pisimmillään. (Kaavassa) R - R’ meillä on pääoman irrationaalinen muoto, tuotantosuhteiden vääristymisen ja aineellistumisen korkein potenssi: korkoa tuottavan pääoman muoto…; rahan ja vastaavasti tavaran kyky lisätä omaa arvoaan uusintamisesta riippumatta, toisin sanoen se on pääoman mystifiointia räikeimmässä muodossaan” (Marx 1976, 389) (vahvennus SR).

Pääomasuhde saa edellä kuvatunlaisen muodon sitä enemmän mitä suuremmassa määrin kapitalismin ja kapitalistisen rahatalouden kehittyessä ns. kuvitteellinen talous irtoaa reaalitaloudesta. Täsmällisemmin sanottuna kuvitteellinen (fiktiivinen) talous on juuri rahasuhteiden irtoamista reaalisista tuotantosuhteista. Tuohon ilmiöön liittyy eräänä keskeisenä tekijänä voiton suhdeluvun alenemispyrkimys, jonka viimeksi mainitun keskeinen syy on tuotantovälineisiin ja raaka-aineisiin sijoitettavan pysyvän pääomanosan suhteeton kasvu (kasvattaminen) elävään työvoimaan nähden. ”Jotta työläisen liikkeeseen paneman pysyvän pääoman kymmenkertaistuessa päästäisiin samaan (entiseen SR) voiton suhdelukuun, lisätyöajan täytyisi kymmenkertaistua eikä ennen pitkää koko työaika, eivät edes vuorokauden 24 tuntia riittäisi, vaikka pääoma anastaisikin ajan kokonaan” (Marx, 1976, 395, vahvennus SR).

Edellä Marx itse asiassa lausuu tuomion myös nykyajan työajan pidentämistä vaativille piireille. Jos pidentämisen tielle lähdetään, tuolle tielle ei ole loppua näkyvissä ja vuorokaudessa on vain 24 tuntia (lopulta oltaisiin kai tilanteessa, jossa vuorokautta pitäisi pidentää). Jo nykyisellään yritys taloudellisen maksimituloksen saavuttamiseksi työelämässä hipoo hyvin yleisesti inhimillisen suorituskyvyn rajoja, kuten työläisten ja toimihenkilöiden työuupumus, masennus ja muut väsymisilmiöt osoittavat.

Kapitalistinen tuotantomuoto kohtaa siis rajan, jossa pääoman ”suden nälkää” ei pystytä tyydyttämään materiaalisissa tuotantoehdoissa pysyen. Siksi on ilmeisen houkuttelevaa luopua yhä enemmän tuskaa tuottavasta tavarasta, tavaratyöstä (joka pääomanomistajan mielestä on erityisesti nykyisissä hyvinvointivaltioissa liian kallista) ja koko tuotantoprosessista sekä ”oikaista” lyhennettyyn eli kutistettuun pääoman liikkeeseen. Tämä tapahtuu ratkaisevasti mielikuvituksen voimalla. Marx huomauttaa, että kokonaistyöpäivän kesto rajoittaa tuotannossa pääoman kasaamista, mutta ”jos lisäarvo käsitetään koron irrationaalisessa muodossa” (siis muodossa R - R’), niin silloin rajaeste on voitettavissa ja ”pääoman kasaaminen ylittää kaiken mielikuvituksen” (Marx, 1976, 395).

Pääoman kasaaminen näyttää todella ylittävän kaiken mielikuvituksen nykyisessä spekulatiivisessa, fiktiivisessä taloudessa. Eikö siinä ole kysymys Marxin ennusteen toteutumisesta, jossa työvoimaa tullaan ostamaan suhteellisesti yhä vähemmän ja jossa kapitalistisia tuotantosuhteita tulevat hallitsemaan yhä enemmän rahasuhteet, pelkkää korkoa tuottavan pääoman kaava eli raha tuottaa suuremman rahan R – R’ ? Perinteisestä kaupankäyntikaavasta R – T – R’, jossa rahalla ostetaan tavara (= työ) ja tämä tavara vaihdetaan suurempaan rahaan, välijäsen T putoaa yhä enemmän pois. Kokonaisia tuotannon aloja voi siis pudota ”väliin”. Onko ihme jos työttömyys lisääntyy kuin tauti ja YT-neuvottelujen virta on loputon?

Pääoman ”lyhentynyt kiertokulku” on eräs niistä historiallisista keinoista, oikeastaan ”kikoista”, joilla pääomanomistajat yrittävät kiertää voiton suhdeluvun alenemispyrkimyksen aiheuttamat ongelmat, harmit ja vaikeudet.

Tuotantovälineiden (ja tuotantovälineiden käytön) yksityisomistukseen perustuvan järjestelmän pohja on liian kapea hallitakseen yhteiskunnan kasvavia tuotantovoimia ja kansalaisten luovia kykyjä sekä tyydyttääkseen riittävästi kansalaisten tarpeita. Se, että kapitalismi luo kuvitteellisen (ratkaisevasti mielikuvituksen voimaan perustuvan) ”talouden” varsinaisen reaalitalouden päälle ja rinnalle, osoittaa, että reaalitalouden lait ovat muuttuneet liian ”ahtaiksi” yksityisomistukselliselle tuotantojärjestelmälle.

Pääomanomistajat ja rahakauppiaat ovat pörssikapitalismin avulla asettuneet tavallaan uhmaamaan viimeksi mainittua väitettä. Omistussuhteita on ”avarrettu” eli rikkaita on rikastutettu ikään kuin samalla haluten osoittaa, että ”rahaa on” ja että yksityisomistuksellinen kapitalismi sisältää riittävästi voimavaroja reaalitalouden hallitsemiseksi eli että yksityisomistus sittenkin olisi riittävän ”avara” pitämään sisällään kasvavat tuotantovoimat.

Kuvitteelliseen talouteen turvautuva kapitalismi on kuin doping-aineita käyttävä urheilija, jonka omat rahkeet eivät riitä tai kuin huumeita käyttävä henkilö, joka haluaa ”avartaa” liian ahtaiksi osoittautuvia rajojaan. Noiden aineiden käytöstä on kuitenkin yhä vaikeampi palata arjen realiteetteihin.

Tässä yhteydessä on syytä myös palauttaa mieleen Marxin (1976,435) toteamus, jonka mukaan osakelaitos eli osakejärjestelmä “hävittää yksityisteollisuutta sitä mukaa kuin osakejärjestelmä leviää ja ottaa hallintaansa uusia tuotannonaloja”. Kun esim. suuria yrityskauppoja käydään lähes yksinomaan osakkeita vaihtamalla – kuten esimerkiksi teleyhtiö Sonera on tehnyt saksalaisen Deutsche Telekom’in kanssa - ja kun osakkeiden arvot voivat vaihdella mitä omituisimmista syistä, työläisten luomat taloudelliset (todelliset) arvot saattavat joutua kokemaan mahtavia arvonalennuksia.

Syrjäytymisen ja syrjäyttämisen osalta tämän päivän talouselämän keskeisimmäksi kysymykseksi on nostettava koko pörssikapitalismin kyseenalaistaminen. Ellei pörssijärjestelmän olemassaoloa kyseenalaisteta, pörssi kyseenalaistaa talouselämän olemassaolon. Toisin sanoen fiktiivinen (kuvitteellinen) talous on palkansaajille, yrittäjille ja ay-liikkeelle hengenvaarallinen ”naapuri”.

Marxin mukaan kuvitelma pääomafetisismistä on saavuttanut täyttymyksensä korkoa tuottavan pääoman kaavassa R-R’. Nimittäin mielikuvitusta on, että rahan luonteeseen kuuluisi synnynnäinen kyky tuottaa lisäarvoa puhtaana automaattina geometrisessa sarjassa ikään kuin puussa kasvaen. Menneen työn tuotteiden arvon säilyttäminen ja uusintaminen tapahtuu ainoastaan elävän työn kautta ja ansiosta ja siksi ”tiedämme, että menneen työn tuotteiden herruus elävään lisätyöhön kestää juuri vain sen verran kuin kestää pääomasuhde: määrätty yhteiskuntasuhde, missä mennyt työ on itsenäisenä ja ylivoimaisena elävää työtä vastassa” (Marx 1976, 395; 1904, 385).

6.5. Lähteet :

Akkanen, Juha, SAK haluaa neuvotteluja irtisanomisten hillitsemiseksi. Helsingin Sanomat 31.10.2003.

Chesnais, Francois, L’émergence d’un régime d’accumulation mondial à dominante financière. La Pensée. No 309/1997, 61-85.

Engels, Friedrich: Täydennys ja lisäys Pääoman kolmanteen osaan (kirjoitettu touko-kesäkuussa 1895). Teoksessa: Marx, Karl: Pääoma. Kansantaloustieteen arvostelua. 3.osa. Kustannusliike Edistys. Moskova 1976, 871-896.

Hallituksen pitää osata sanoa ei myös yritysjohdolle. Helsingin Sanomat 3.12.2003, pääkirjoitus.

Hautamäki, Jaakko, Lipponen: Yritykset parantavat osingonjakoa irtisanomisilla. Helsingin Sanomat 14.3.2004.

Intel uskoo pitkään taantumaan tietoliikennealalla. Helsingin Sanomat 12.8.2001.

Kallionpää, Katri, Lisäosinkoja jaetaan nyt kilvan. Helsingin Sanomat 8.12.2004.

Lassila, Anni, Orion jakaa lisäosinkoina Noiron koko kauppahinnan. Helsingin Sanomat 21.11.2003.

Lisää pidätyksiä Parmalat-skandaalissa. Helsingin Sanomat 2.1.2004

Marx, Karl, Pääoma 1.osa. Kansantaloustieteen arvostelua. Kustannusliike Progress. Moskova 1974.

Marx, Karl: Pääoma. Kansantaloustieteen arvostelua. 3.osa. Kustannusliike Edistys. Moskova 1976.

Marx , Karl: Das Kapital. Kritik der politischen Oekonomie. Dritter Band, erster Theil. Buch III: Der Gesammtprocess der kapitalistischen Produktion. Kapitel I bis XXVII. Herausgegeben von Friedrich Engels. Zweite Auflage. Otto Meissners Verlag. Hamburg 1904.

Marx, Karl - Engels, Friedrich: Kommunistisen puolueen manifesti. Teoksessa: Marx- Engels: Valitut teokset. Kuusi osaa. Osa 2, Kustannusliike Edistys. Moskova 1978 s. 319 – 371.

Niemi, Tiina: Worldcom on saattanut kaunistella kirjanpitoaan arveltua kauemmin. Helsingin Sanomat 17.7.2002.

Osinkorahat ovat pois yritysten investoinneista. Helsingin Sanomat (pääkirjoitus) 16.2.2004.

Pirilä - Mänttäri, Annakaisa, Puoli miljardia työntekijää tienaa alle dollarin päivässä. Helsingin Sanomat 8.12.2004.

Rossi, Juhana: Worldcomin johtaja myi osakkeensa ajoissa. Helsingin Sanomat 4.7.2002.

Rossi, Juhana: Xerox myönsi yli kuuden miljardin dollarin kirjanpitovirheen. Helsingin Sanomat 29.6.2002.

Rossi, Juhana: Internetyhtiö AOL suurenteli liikevaihtoaan. Helsingin Sanomat 19.7. 2002.

Siltala, Juha, Miksi kannattava yritys sanoo irti työntekijöitä ? Helsingin Sanomat 11.2.2004. Vieraskynä.

Talousarvio. Näkemiin hyvinvointivaltio. Omistajat osinkomiljonääreinä. YLE radio 1, 12.3.2004.

Työaikojen lyhenemisessä käännekohta Euroopassa. Helsingin Sanomat 6.7.2004, pääkirjoitus.

VR:n maksamat osingot on käytettävä radanpitoon. Helsingin Sanomat 21.6.2004. Pääkirjoitus.

YLE radio 1, Ykkösaamu 20.10.2003, klo 8.10. (Toimittaja Leena Pakkanen).

YLE Radio 1, Aamun peili ja sää.18.3.2004, klo 7.00



Nykyinen kriisi ja Marx


 
'Uusi maailmanjärjestys'
– kokonaiskuvaa valtaeliitistä 
Keskeinen teema viime vuosien vallankumouksissa eri puolilla maailmaa on ollut vaatimus demokratiasta. Kuitenkin demokratiaa vaativien liikkeiden johdossa on ollut vakaumuksellisia globalisteja, jotka ovat kanavoineet kansalaisliikkeiden toiminnan vapaakaupan edistämiseksi ja globalistien voitoksi.

Teksti: Riikka Söyring
12.9.2011, Verkkomedia.org
Sisältö kappaleittain, 
                              osa 1/2
  1. Johdanto
  2. Mitä uusi maailmanjärjestys tarkoittaa?
  3. Globalismi – kansallisvaltioiden uhka
  4. Kuka tai mikä muodostaa maailmanhallituksen?
  5. Ketä Internationa Crisis Groupin (ICG) hallitukseen kuuluu?
  6. Brookings Institute
  7. CFR; Council of Foreign Relations

    Jatkuu osassa 2/2 >>>
  8. Chatman House
  9. Korporaatiot mielipideohjauksen takana
  10. Toimittajan kommentti
  11. Liitetiedote: Torilla tavataan 15.10.2011!
  12. Liiteartikkeli 1: Velvollisuus suojella
  13. Suvereniteetti määritellään uudelleen
  14. Liiteartikkeli 2: uroalue ja talous
  15. Lähteet
'Uusi maailmanjärjestys' – kokonaiskuvaa valtaeliitistä 
Yhdysvalloilla on jo kauan ollut julkilausuttuna tavoitteena globaali hegemonia, yksinvaltius. Mutta yksin se ei siihen pysty: kylmän sodan aikana sen estivät Neuvostoliiton sotajoukot, jotka olivat aina vahvuudeltaan Yhdysvaltain joukkoja suuremmat, sekä Varsovan liitto, johon kuuluivat Neuvostoliiton Itä-Euroopassa sijaitsevat satelliittivaltiot.

Yhdysvaltojen ja korporaatioiden erään himon kohteena on Euraasia, luonnonvaroiltaan rikas sivistyksen kehto ja "maailman keskipiste".

EU:lle, sen jäsenmaille kuten Suomelle sekä NATO:n liittolaisvaltioille on Washingtonin suunnitelmissa varattu kunnia avustaa Yhdysvaltoja sen tavoitteiden saavuttamisessa sekä Washingtonille "kaikkein pelottavimman skenaarion" toteutumisen estämisessä.

Washington pelkää Kiinan ja Venäjän liittoutumista. Tämä pelko on vahvistunut Shanghai Cooperation Organisationin perustamisen myötä: SCO on vuonna 2001 perustettu yhteistyöjärjestö, johon kuuluivat Kiinan ohella Venäjä, Kazakstan, Kirgisia, Tadzhikistan ja Uzbekistan.

Termit uusi maailmanjärjestys ja maailmanhallitus lanseerasi aikanaan George Bush vanhempi, ja sitä ovat sittemmin toistaneet puheissaan useatkin poliittiset sekä taloudelliset johtajat.

Suomessa termiä on kuultu mm. sekä Aleksander Stubbin (kok) suusta sekä eduskunnan täysistunnoissa ja puheissa Jyrki Kataiselta (kok).


"Lännen" valtapyramidi, jota pieni hallitseva talouseliitti (illuminati tai "kaiken näkevä silmä") hallitsee.
Mitä uusi maailmanjärjestys tarkoittaa?
Maailmanhallitus on suhteellisen uusi termi, vaikka se viittaakin vanhaan asiaan: yhteistyöhön suvereenien valtioiden välillä yhteisissä haasteissa. Yhdysvaltain presidenteistä George Bush ja Barack Obama puolestaan puhuvat jälkidemokraattisesta yhteiskunnasta viitatessaan uuteen maailmanjärjestykseen.

Humanisti, filosofian professori Paul Kurtz on eritellyt kirjoituksissaan jälkidemokraattiseen yhteiskuntaan johtavia tekijöitä.

Tällaisia tekijöitä ovat korporatokratia/plutokratia, kasvavat tuloerot sekä periytyvä rikkaiden aristokratia, jossa suuret omistajasuvut periyttävät rahansa jälkeläisilleen taaten näille vaikutusvaltaa. Kurtz näkee korruption suurena ongelma, joka tukee epätervettä kehitystä: rahalla lobataan poliitikkoja säätämään lakeja rikkaita suosiviksi; tuloerot kasvavat entisestään ja köyhimpien vaikutusvalta pienenee. Rahan uusjako kiihtyy ja on omiaan aiheuttamaan yhteiskunnallista levottomuutta.

Median osaa tässä kehityksessä Kurtz pitää suurena. Kurtz puhuukin rikkaiden hallinnassa olevasta mediakratiasta, joka pitää ihmiset pimennossa.

Eräänä jälkidemokraattisen kehityksen tukijalkana Kurtz näkee teokratian: Yhdysvalloissa on voimakkaasti kavennettu yksilön perusoikeuksia ja puututtu myös uskonnonvapauteen.
Globalismi kansallisvaltioiden uhka
Alunperin termi uusi maailmanjärjestys on tarkoittanut yhteistyötä rauhan ja turvallisuuden kysymyksissä, mutta sen merkitys on muuttunut ja laajentunut vuosien myötä. Nyt termiin on sisällytetty tullien poisto, maatalous, immateriaalioikeudet, vastaukset talous- ja finanssihaasteisiin, ympäristöasiat ja biodiversiteetti, terrorismin vastainen toiminta, ydinaseriisunta, maahanmuutto, huume- ja ihmiskauppa sekä pandemiat.

Käytännössä yhteistyö yllämainituilla osa-alueilla kehittyy muodollisten instituutioiden (YK, WTO, EU) kautta sekä vähemmän muodollisten kokousten kuten G8–G20 kokousten kautta tai erilaisten hallitusten välisten tapaamisten kautta.

Amerikkalaisen NIC-ryhmän (US National Intelligence Council) ja Euroopan Unionin turvallisuusinstituutin (EU Institute for Security Studies) määrittelee maailmanhallinnon laajemmin "kaikkina instituutioina, hallituksina, prosesseina, kumppanuuksina ja verkostoina jotka tekevät työtä ja ratkovat ongelmia kansainvälisellä tasolla."

Eräs väistämätön seuraus tämän tien kulkemisesta on kansallisvaltioiden hävittäminen.

Astuessaan virkaansa marraskuussa 2009 Euroopan unionin vaaleilla valitsematon presidentti Herman van Rompuy kutsui vuotta 2009 "ensimmäiseksi maailmanhallituksen vuodeksi" – tuona vuonna oli finanssikriisin takia kokoon kutsuttu G20-kokous. Van Rompuy mainitsi myös, että "Kööpenhaminan ilmastokokous on eräs askel kohti maapallon planeetan laajuista hallintoa".

Van Rompuyn arvion mukaan kyse on "toivon missiosta, jota tuetaan toiminnalla."

Puhuessaan YK:lle helmikuussa Euroopan unionin toinen vaaleilla valitsematon edustaja ja puhehenkilö Catherine Ashton puolusti maailmanhallituksen luomista, jonka keskustana toimisi YK. Ashtonin mukaan paikalliset ja entiset valtiolliset hallitukset ovat "maailmanhallituksen rakennuspalikoita, joiden ensimmäinen tehtävä on edistää turvallisuutta, kehitystä ja ihmisoikeuksia omalla alueellaan. Toinen tehtävä on tukea YK:ta ja auttaa YK:ta edistämään näitä pyrkimyksiä koko maailmassa".

Maailmanhallituksen kannattaja on myös Ranskan presidentti Nicholas Sarkozy.

Guy Verhofstadt, belgialainen ALDE-ryhmän europarlamentaarikko vaatii, että paikallisorganisaatioiden tulee olla paremmin edustettuina: "Jos me aiomme sopeutua globaalihallintoon, näiden paikallisten hallintorakenteiden täytyy olla paremmin edustettuina YK:n turvallisuusneuvostossa, IMF:ssä ja maailman vapaakauppajärjestö WTO:ssa. Vain näin voimme rakentaa globaalin systeemin, joka on valmis tarttumaan toimeen poliittisissa, taloudellisissa, kaupallisissa, finanssipoliittisissa ja ympäristöhaasteissa."

Jeremy Rifkin on kirjailija ja Foundation on Economic Trends -säätiön puheenjohtaja. Rifkinin arvion mukaan "olemme menossa G20-ryhmästä G8- ja G2-ryhmiin; se on viimeinen toivo kansallisvaltioille itsenäisinä yksikköinä. Kansallisvaltiot eivät katoaisi, mutta ne verkostoituisivat paremmin". Rifkinin mukaan Euroopan unionilla olisi mahdollisuus kehittää itsenäisten valtioiden yhteistyömallia – jos halua olisi.
Kuka tai mikä muodostaa maailman-hallituksen?
Tutkiva journalisti, geopolitiikan tutkija ja Liberty News -radion toimittaja Tony Cartalucci on listannut erilaisten ryhmittymien, korporaatioiden ja hallitusten välisiä yhteistyöverkostoja.

Listaus ei ole täydellinen, mutta toimii hyvin suuntaa antavana, kun yrittää ymmärtää kuinka paljon vaikutusta – kuinka kaiken läpäisevää kyseisten liittoutumien toiminta on tavallisen amerikkalaisen ja eurooppalaisen elämässä.


International Crisis Group: kriisien ratkaisija – ja luoja.

International Crisis Group (ICG) kuvaa olevansa "omistautunut estämään ja ratkaisemaan kuolettavia konflikteja". Kurkistus kulissien taa osoittaa kuitenkin, että ICG:lla on osansa myös konfliktien luomisessa.

ICG:n osallistuminen kriisien "ratkaisuun" palvelee yleensä korporaatioiden etuja.

Cartalucci kertoo: "ICG-jäsen Kenneth Alderman tuki Thaimaan pääministeri Thaksin Shinwatraa, kunnes hänet syöstiin vallasta. Hetkellä, jolla hänet syöstiin vallasta, Shinwatra oli pitämässä puhetta CFR:ssa, Council on Foreign Relationsissa. Shinwatra puolestaan toimi aiemmin Carlyle Groupin neuvonantajana. Vallastasyöksemisen jälkeen Shinwatran sekaantumista Thaimaan asioihin "punapaita-värivallankumouksen" muodossa ovat tukeneet Carlyle Groupin lainopilliset neuvonantajat James Baker, Robert Blackwill sekä Chatham Houseen kuuluvan Amsterdam & Peroff -firman Robert Amsterdam".

"Egyptin vallankumousta puolestaan johti ICG:n jäsen Mohamed ElBaradei, jonka April 6th -nuorisoliikettä tukee ja rahoittaa ja johon jäseniä värvää Yhdysvaltain ulkoministeriö ja jota liikettä koordinoi Googlen Wael Khonim. Meille on kerrottu Egyptin kansannousun olleen spontaani ja saaneen innoituksensa Tunisian kansannoususta, mutta todellisuudessa ICG:n ElBaradei ja Ghonim olivat Egyptissä jo vuonna 2010 järjestämässä 'kansallista muutosrintamaansa' (National Front of Change). Kun ElBaradei sai tipautettua Hosni Mubarakin vallasta, mukaan astui miljonäärisijoittaja George Soros rahoittajana. Soros rahoittaa ulkovalloille kuuliaisen hallituksen muodostamista Egyptiin nyt kun ElBaradein valmistelema kriisi puhkesi."
Keitä ICG:n hallitukseen kuuluu?
Monen muun tutun nimen joukossa ovat George Soros, Kenneth Adelman, Samuel Berger, entinen NATO-komentaja Wesley Clark, Mohamed ElBaradei sekä Carla Hills.

Suomalaisista mukana on Martti "Pommittakaa tottelevaisiksi" Ahtisaari sekä entinen ulkoministeri Per Stenbäck.

ICG:n neuvonantajina toimivat mm. Richard Armitage, presidenttien neuvonantaja ja kirjan The Grand Chessboard kirjoittaja Zbigniew Brzezinski, Stanley Fischer, Shimon Peres, Surin Pitsuwan ja Fidel V. Ramos.

ICG:n toimintaa tukeviin korporaatioihin ja säätiöihin kuuluu Carnegie Corporation of New York, Hunt Alternatives Fund, George Sorosin Open Society Institute sekä Soros Fund Mangement LCC, Rockefeller Brothers Fund, pankit Morgan Stanley ja Deutsche Bank Group, öljyjätti Shell, Chevron sekä McKinsey & Company, joka on Suomen hallitusten tilauksesta laatinut Suomelle hallitusohjelmia Matti Vanhasen (kesk) ja Mari Kiviniemen (kesk) pääministerikausien aikana.


Puheenvuorossa Brookings Instituutin johtaja Strobe Talbott.

Brookings Institute
on merkittävä toimija näissä yhteenliittymissä. Brookings-instituutin kirjastosta voi löytää tiedot jokaisesta konfliktista, johon länsi on ollut osallisena. Jo vuosia etukäteen: parhaillaan käynnissä olevat Iranin vastaiset toimet, mukaan lukien Yhdysvaltain tukemat "värivallankumoukset" naapurimaissa sekä Iranin sisällä toimivat Yhdysvalloissa koulutetut terroristit kuvaillaan yksityiskohtaisesti Brookings-instituutin raportissa "Which Path to Persia", sanoo Cartalucci.

Cartalucci huomauttaa YK:n turvallisuusneuvoston Libyaa koskevan päätöslauselman 1973 muistuttavan aavemaisesti Kenneth Pollackin 9. maaliskuuta 2011 ilmestynyttä Brookings-raporttia nimeltään "The Real Military Options in Libya".

Brookings-instituutin toiminta on korporaatioiden rahoittamaa.
Brookings-instituutin jäseniä ovat
  • McKinsey & Co:n Dominic Barton
  • Eton Park Capital Managementin Alan R. Batkin
  • Blum Capital Partnersin Richard C. Blum
  • Goldman Sachsin edustajat Abby Joseph Cohen, Suzanne Nora Johnson, Richard A. Kimball Jr. sekä Tracy R. Wolstencroft.
Muita ovat
  • Paul Desmarais Jr. (Power Corporation of Canada)
  • Kenneth M. Duberstein (The Duberstein Group, Inc.)
  • Benjamin R. Jacobs (The JBG Companies)
  • Nemir Kirdar (Investcorp)
  • Klaus Kleinfeld (Alcoa, Inc.)
  • Philip H. Knight (Nike, Inc.)
  • Carlyle Groupin perustajajäsen David M. Rubenstein
  • Sheryl K. Sandberg (Facebook)
  • Larry D. Thompson (PepsiCo, Inc.)
  • Michael L. Tipsord (State Farm Insurance Companies)
  • Andrew H. Tisch (Loews Corporation)
Neuvonantajina Brookings-instituutissa toimivat mm.
  • Kenneth Pollack
  • Daniel L. Byman
  • Martin Indyk
  • Suzanne Maloney
  • Michael E. O'Hanlon
  • Bruce Riedel
  • Shadi Hamid
Brookings-instituutin toimintaa tukevia tahoja ovat
  •     Ford Foundation
  •     Bill & Melinda Gates Foundation
  •     The Rockefeller Foundation
  •     Yhdistyneiden arabiemiirikuntien hallitus
  •     Carnegie Corporation of New York
  •     Rockefeller Brothers Fund

Useimmat näistä yrityksistä tukevat taloudellisesti myös YK:n ja sen alajärjestöjen kuten maailman terveysjärjestö WHO:n sekä kansainvälisen atomienergiakomissio IAEA:n toimintaa.

Suomessakin joillain näistä järjestöistä on toimintaa: Suomen terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) toimintaa, erityisesti rokotetutkimusta, tukee IANPHIn kautta Bill & Melinda Gates Foundation (BMFG).
Muita tuttuja nimiä toiminnassa ovat
  •     Bank of America ja Citi
  •     H&R Block, Kohlberg Kravis Roberts & Co.
  •     Jacob Rothschild
  •     Nathaniel Rothschild
  •     Standard Chartered Bank
  •     Temasek Holdings Limited
  •     Visa Inc.
  •     Exxon Mobil Corporation
  •     Shell Oil Company
Teollisuutta ja sotateollisuutta edustavat
  •     Daimler
  •     General Dynamics Corporation
  •     Lockheed Martin Corporation
  •     Northrop Grumman Corporation
  •     Siemens Corporation
  •     The Boeing Company
  •     General Electric Company
  •     Westinghouse Electric Corporation
  •     Raytheon Co.
  •     Hitachi, Ltd.
  •     Toyota
Telekommunikaatiota, teknologiaa, mediaa ja näkemyksen hallintaa edustavat,
  •     AT&T
  •     Google Corporation
  •     Hewlett-Packard
  •     Microsoft Corporation
  •     Panasonic Corporation
  •     Verizon Communications
  •     Xerox Corporation
  •     Skype
  •     News Corporation (Fox News)
Lääketeollisuuskin on edustettuna, samoin virvoitusjuomajätit:
  •     GlaxoSmithKline (GSK)
  •     Target
  •     Pepsi Co Inc.
  •     The Coca-Cola Company
Suomessa lääkejätti GSK on tuttu paitsi THL:n rokotetutkimuksen rahoittajana, myös narkolepsiaa aiheuttaneen sikainfluenssarokote Pandemrixin valmistajana.


Ulkopolitiikan ohjausryhmän edessä USA:n ulkoministeri Hillary Clinton.
CFR; Council on Foreign Relations

("Ulkopoliittinen instituutti" - Suomi, päätoim. huom.)

Lähes jokainen karriääripoliitikko neuvonantajineen kuuluu CFR:n jäsenistöön.

Myös maailman rikkaimmat henkilöt, joita Fortune 500 listaa, ovat CFR:n jäseniä. Monet kirjat, artikkelit, raportit ja kolumnit ovat CFR:n jäsenten kirjoittamia.

Tämä keskinäisten kytkösten verkosto mahdollistaa yleisön huiputtamisen suuressa mittakaavassa.

Tony Cartalucci kertoo: "Viime vuonna käytiin julkisuudessa kiihkeää debattia WTC-tornien paikalle rakennettavasta Ground Zero -moskeijasta eli Cordoba-talosta. Kiistelyyn osallistui niin Yhdysvaltain oikeisto kuin vasemmisto. Todellisuudessa Cordoba Housen perusti CFR:n jäsen Feisal Abdul Rauf, jota puolestaan rahoitti CFR:n rahoitusta hoitava osasto, mm. Carnegie Corporation ja useat Rockefellerien säätiöt. Carnegie-korporaatiota puolestaan johtaa 9/11-tutkimuskomission johtaja Thomas Kean".

Mainittu Thomas Kean on yhdessä virallisen 9/11-komission varapuheenjohtajan sekä komission lakiasiain neuvonantajan kanssa kirjoittanut kirjan, jossa he irtisanoutuvat 9/11-komission raportista sen valheellisuuden takia.

Kirjassa komission puheenjohtaja Thomas Kean sekä varapuheenjohtaja Lee Hamilton toteavat, että 9/11-komissio "luotiin epäonnistumaan". Vanhempi neuvonantaja John Farmer Jr sanoo "Yhdysvaltain hallituksen tehneen päätöksen olla kertomatta totuutta" ja että "NORAD:in nauhat kertoivat jyrkästi erilaisen tarinan kuin meille ja yleisölle kerrottiin", sanoo Yhdysvaltain entinen varavaltiovarainministeri Paul Craig Roberts.
CFR:n toimintaa tukevat seuraavat yritykset
  •     Bank of America Merrill Lynch
  •     Goldman Sachs Group, Inc.
  •     JPMorgan Chase & Co
  •     American Express
  •     Barclays Capital
  •     Citi
  •     Morgan Stanley
  •     Blackstone Group L.P.
  •     Deutsche Bank AG, New York
  •     Life International, Inc.
  •     Prudential Financial
  •     luottoluokittaja Standard & Poor's
  •     Rothschild North America, Inc.
  •     Visa Inc.
  •     Soros Fund Management
  •     Standard Chartered Bank
  •     Bank of New York Mellon Corporation
  •     Veritas Capital LLC
  •     Kohlberg Kravis Roberts & Co.
  •     luottoluokittaja Moody's Investors Service
Öljyala on hyvin edustettuna
  •     Chevron Corporation
  •     Exxon Mobil Corporation (Esso)
  •     BP p.l.c.
  •     Shell Oil Company
  •     Hess Corporation
  •     ConocoPhillips Company
  •     TOTAL S.A.
  •     Marathon Oil Company
  •     Aramco Services Company
Teollisuuden ja sotateollisuuden etuja CFR:n toiminnassa valvovat
  •     Lockheed Martin Corporation
  •     Airbus Americas Inc.
  •     Boeing Company
  •     DynCorp International
  •     General Electric Company
  •     Northrop Grumman
  •     Raytheon Company
  •     Hitachi Ltd
  •     Caterpillar
  •     BASF Corporation
  •     Alcoa Inc.
Lakiyrityksiä, julkisuuskuvaa ja lobbaamista CFR:n puolesta ja sisällä hoitavat
  •     McKinsey & Company, Inc.
  •     Omnicom Group Inc.
  •     BGR Group
  •     talousuutistoimisto Bloomberg
  •     Economist Intelligence Unit
  •     News Corporation (Fox News)
  •     Thomson Reuters
  •     Time Warner Inc.
  •     McGraw-Hill Companies
Kuluttajakrääsää markkinoivat yritykset CFR:n sisällä ovat
  •     Walmart
  •     Nike Inc.
  •     Coca-Cola Company
  •     PepsiCo Inc.
  •     Hewlett Packard
  •     Toyota Motor North America Inc.
  •     Volkswagen Group of America Inc.
  •     De Beers
Telekommunikaatiota ja teknologiaa edustavat
  •     AT& T
  •     Google Inc.
  •     IBM Corporation
  •     Microsoft Corporation
  •     Sony Corporation of America
  •     Xerox Corporation
  •     Verizon Communications
Lääkejättien eduista huolehtivat
  •     GlaxoSmithKline (GSK)
  •     Merck & Co Inc.
  •     Pfizer Inc.

    'Uusi maailmanjärjestys'– kokonaiskuvaa valtaeliitistä (2/2)

    Osa 2/2
    <<< Paluu Osa 1/2

    Tässä osassa
    1. Chatman House
    2. Korporaatiot mielipideohjauksen takana
    3. Toimittajan kommentti
    4. Liitetiedote: "Torilla tavataan 15.10.2011!"
    5. Liiteartikkeli 1: "Velvollisuus suojella"
    6. Suvereniteetti määritellään uudelleen
    7. Liiteartikkeli 2: "Euroalue ja talous"
    8. Lähteet
    Chatham House – korporaatiovallan koordinoija

    Brittiläinen Chatham House on CFR:n ja Brookings-instituutin lailla keskittynyt koordinoituun suunnittelemiseen, näkemyksenhallintaoperaatioihin ja Chatham Housen jäsenistön muodostavien korporaatiojäsentensä agendojen eteenpäin viemiseen.

    Chatham Housen neuvonantajat ovat korporaatiojohtajia. Chathamin käyttämät asiantuntijat poimitaan akatemian maailmasta, ja näiden asiantuntijoiden artikkeleita julkaistaan Chatham Housen jäsenten omistamassa mediassa, mukaan lukien lääketieteelliset artikkelit.

    Lääkejäteistä sekä GlaxoSmithKline että Merck ovat molemmat Chatham Housen jäseniä.



    Tony Cartalucci kertoo: "Brittilehti The Telegraph julkaisi analyysin thai-protesteista. Analyysin olivat kirjoittaneet Gareth Price sekä Rosheen Kabraji. Analyysi puoltaa lännen tukemia väkivaltaisia maolaisen ideologian läpitunkemia protesteja Thaimaassa."

    (Maasta karkoitettu punapaitojen pääministeri Thaksin Sinawatra koetti tehdä hallituskaudellaan perustuslakimuutoksia ja haastoi Thaimaan perinteisesti voimakkaan kuningasvallan. Keltapaidat asettuivat tukemaan kuningashuonetta ja pääministeri suistettiin vallasta maanpakoon. päätoim. huom.)

    The Telegraph mainitsee kirjoittajien – Price ja Kabraji – kuuluvan Chatham Housen neuvonantajiin, mutta ei kerro kuuluvansa itse yrityksenä Chatham Houseen eikä myöskään, että thai-protestien johtajan lobbaaja Robert Amsterdam on Chatham Housen jäsen.
    Chathan Housen jäsenistöön kuuluvat

    •     Lakifirma Amsterdam & Peroff
    •     Tv-kanava BBC,
    •     talousuutistoimisto Bloomberg
    •     Coca-Cola Great Britain
    •     talouslehti Economist
    •     GlaxoSmithKline ja Merck & Co Inc.
    •     Goldman Sachs International
    •     Standard Bank London Limited
    •     Standard Chartered Bank
    •     Morgan Stanley
    •     Royal Bank of Scotland
    •     HSBC Holdings plc
    •     Lockheed Martin UK
    •     Mitsubishi Corporation
    •     Saudi Petroleum Overseas Ltd
    •     Kauppajätti Tesco
    •     uutistoimisto Thomson Reuters
    •     United States of America Embassy
    •     Vodafone Group
    Muita jäseniä ovat

    •     Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International
    •     BASF
    •     Boeing UK
    •     CBS News
    •     Daily Mail
    •     General Trust plc
    •     De Beers
    •     G3 Good Governance Group
    •     Google
    •     sanomalehti The Guardian
    •     Hess Ltd
    •     vakuutusyhtiö Lloyd's of London
    •     McGraw-Hill Companies
    •     Prudential plc
    •     World Bank Group
    •     Telegraph Media Group
    •     Times Newspapers Ltd.
    Chatham Housen yritysyhteistyökumppaneita ovat

    •     British Petroleum
    •     Chevron Ltd
    •     Deutsche Bank
    •     Exxon Mobil Corporation
    •     Royal Dutch Shell
    •     Statoil
    •     Toshiba Corporation
    •     Total Holdings UK Ltd
    •     Unilever plc.
    Korporaatiot mielipideohjauksen takana

    Cartalucci päättelee: "Nämä yritykset ja järjestöt pitävät palkkalistoillaan ja jäsenistössään maailman suurimmat korporaatiot, ja niiden ajamat asiat edistävät korporaatioiden etuja. Tällä ryhmittymällä on valtaa teollisuudessa, finanssiasioissa sekä mediassa, jonka kautta voidaan ohjailla yleisön näkemyksiä haluttuun suuntaan".

    Tai kuten kansanedustaja Mia-Petra Kumpula-Natri (sd) toteaa Euroopan tulevaisuutta käsittelevän kokouksen puheenvuorossaan "...kriisi tahtoo viedä sitä tuonne pankkiireille ja muille, jotka osallistuu huippareihin sun muihin..."

    Tarkoittaako Kumpula-Natri rahaa, demokratiaa, valtaa vai kaikkia, hän ei täsmennä.

    Chatham House, ICG ja muut ryhmittymät varmistavat valtaansa myös tukemalla taloudellisesti haluamiensa poliitikkojen kampanjointia, niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

    Barack Obaman suurimpia rahoittajia presidentinvaalikampanjan aikana oli invenstointipankki Goldman Sachs.

    (Nykyinen Eurooppa-ministeri Alexander Stubb ei oman ilmoituksensa mukaan käyttänyt kevään eduskuntavaaleissa kampanjointiinsa senttiäkään omia varojaan. Silti hänen kampanjakassansa yhdistettynä valtamedian takaamaan näkyvyystukeen oli yksi suurimmista, ellei jopa suurin. Päätoim. huom.)

    Jos äänestämisellä olisi merkitystä, se kiellettäisiin lailla.

    Globalismin organisaatiot
    Pitkään salassa pysynyt länsivaltojen epädemokraattinen varjohallitus- ja valtajärjestelmä on paljastettu tehokkaasti 2000-luvulla, ja varsinkin 9/11-iskujen epävirallisen kansalaistutkimuksen seurauksena.
    Toimittajan kommentti:

    Olen koonnut tämän artikkelin minulle esitettyjen lukuisin pyyntöjen takia. Sen tekemiseen ja yksityiskohtien tarkastamiseen on kulunut lähes vuosi.

    Toivon, että se täyttää tehtävänsä: sen mitä minulta pyydettiin; jotain, mikä antaisi kokonaiskuvaa asian nykyisestä tolasta ja siitä miksi näin on.

    Ainakin käynee selväksi, että omavaraisuus mahdollisimman monella tasolla varmistaa edes hieman vähemmän yritysten oikuista ja agendoista riippuvaisen elämän.

    Työ ei olisi ollut edes näin nopeaa, jos en olisi saanut antaumuksellista ja asiantuntevaa apua taustalla tiedonhaun, ‑jakamisen ja kommentoinnin muodossa. Kiitos heille: he itse tietävät, keitä ovat.
    Liitetiedote: Torilla tavataan 15.10.2011!

    Olemme kyllästyneet siihen, että emme saa ääntämme kuuluviin. Olemme kyllästyneet siihen, että meidän ei anneta vaikuttaa omiin asioihimme. Lisäksi meistä tuntuu, että emme ole ainoita.

    Viime keväänä Espanjassa ihmiset loivat Internetissä verkoston, joka ryhtyi vaatimaan parempaa demokratiaa suuryhtiöiden ja poliittisen eliitin saneluvallan sijaan. Verkosto pitää kokouksia toreilla ja on kaikista poliittisista puolueista riippumaton.

    Me haluamme luoda samankaltaisen verkoston tänne Suomeen, jotta lopultakin tavalliset ihmiset pääsisivät sanomaan sanottavansa, ja jotta poliitikkojen olisi pakko kuunnella meitä.

    Tähän tarkoitukseen sopii loistavasti päivä 15.10.2011, jonka Espanjan demokratialiike on julistanut kansainväliseksi toimintapäiväksi demokratian puolesta. Me vaadimme avointa keskustelua leikkauksista ja eurokriisistä. Me vaadimme, että korruptoituneen eliitin sijaan puheenvuoro annetaan nyt tavallisille ihmisille – sellaisille kuin sinä tai minä.

    Järjestämme 15.10. kello 12 alkaen Helsinkiin Kampin Narinkkatorille torikokouksen, jonne jokainen saa osallistua. Paikka on jo varattu, mutta ohjelmaa ei ole vielä lyöty lukkoon. Jos sinulla on hyviä ideoita, tai kykyä auttaa tilaisuuden järjestämisessä, kerro meille!

    Nyt on mahdollisuus puhua suumme puhtaaksi. Yhdessä.
    Liiteartikkeli 1: "Velvollisuus suojella"

    Esimerkkinä kytkösten vaikuttavuudesta maailman poliittiseen ja taloustilanteeseen voidaan käyttää presidentti Obaman Libyan-politiikkaa. Hanan Ashrawi on palestiinalainen kristitty lainsäätäjä, aktivisti ja tutkija, joka työskentelee Palestiinan lainsäädäntöneuvostossa.

    Hanan Ashrawin mukaan rahamaailman kuviot kytkeytyvät tiukasti geopolitiikkaan.

    Alla olevassa artikkelissa Ashrawi käsittelee hyökkäystä Libyaan. Mikä muovasi Obaman Libyan-politiikkaa? Yhdysvaltain presidentti Obaman päätöstä hyökkäyksestä Libyaan on perusteltu "velvollisuudella suojella".

    Eräs doktriinia muovaamassa olleista, Ramesh Thakur esitti hiljattain "maailman uudelleen tasapainottamista, uusjakoa sekä jakamista Uuden maailmanjärjestyksen luomiseksi". Samassa paketissa Thakur otti ilmastosopimuksen esiin keinona edistää kansainvälistä uusjakoa.

    USA:n presidentti vastaanotti rauhan Nobel-palkinnon. Tapahtuma joka herättää edelleen laajaa kummastusta: Obaman presidenttikaudella Yhdysvallat käy jo 7 eri sotaa.
    "Velvollisuus suojella"

    Termi "velvollisuus suojella" on perua filantroopiksi ja sijoittajaneroksi kutsutun George Sorosin rahoittaman Global Centre for Responsibility to Protect ‑järjestön iskulause-oppikirjasta. GCRP puolestaan poimi iskulauseen International Commission on Intervention and State Sovereignty ‑organisaatiolta.

    Järjestön jäseniä ovat entinen YK:n pääsihteeri Kofi Annan, joka muistetaan parhaiten siitä, että hän lakaisi YK:ta koskevat, julkisuuteen tulleet lahjusskandaalit arkistokaapin taakse, sekä etelä-afrikkalainen piispa Desmond Tutu.

    Annanin mukaan "valtioiden suvereenisuus määritellään uudelleen – ei vähiten globalisaation ja kansainvälisen yhteistyön toimesta."

    Järjestöjä, jotka toimivat samaan suuntaan, on useita. Näitä ovat mm. Yhdysvaltain entisen prseidentin Bill Clintonin Global Initiative, joka sekin pyrkii YK.n avulla maailmanhallituksen luomiseen.

    Kansainvälinen International Governance Innovation Centre IGIC on suhteissä talousinstituutti INET:in kanssa. Soros rahoittaa myös sen toimintaa. Hiljattain INET kokoontui Bretton Woodsissa Washington-hotellissa. Koolla oli maailman huipuiksi uskottuja ekonomisteja ja talousajattelijoita. Business Insider ‑lehden mukaan "päämäärä on muovata maailmantalous sellaiseksi kuin he haluavat."

    International Crisis Group on kansainvälinen "kriisinhallintaorganisaatio", jonka johdossa istuu George Soros. Ryhmään kuuluu myös Egyptin opposition johtaja Mohamed ElBaradei.

    Sorosin eri organisaatiot kuten Soros Open Society ‑instituutti ovat rahoittaneet nykyisessä kaaoksessa osallisena olevia oppositioryhmiä sekä Lähi-idän että Pohjois-Afrikan protesteissa. Sorosin rahoittama on myös talousasioihin keskittynyt Centre for International Governance Innovation.

    Velvollisuus suojella ‑doktriinia on voimakkaasti tarjottu erilaisilla "ihmisystävä-forumeilla" kuten vuonna 2008 Global Philanthropy Forumilla ja kansainvälisessä symposiumissa Preventing Genocide and Mass Atrocities. Doktriini esiteltiin myös YK:lle sen yleiskokouksessa vuonna 2009.
    Suvereniteetti määritellään uudelleen

    Responsibility to Protect eli Velvollisuus suojella ‑doktriinia on kuvailtu sen perustajien ja luojien taholta välineeksi, jolla edistetään maailmanhallituksen muodostamista samalla kun sallitaan kansainvälisen yhteisön tunkeutua itsenäisen valtion rajojen sisäpuolelle tiettyjen ehtojen täyttyessä.

    Minkä tahansa valtion suvereniteetti voidaan jyrätä nurin, myös asevoimin. Doktriinin taakse on saatu myös YK. Ajatuksena on, että valtioita ei suojaa suvereniteetti vaan niillä on tietty vastuu. Jos ne eivät sitä täytä, maahan voi hyökätä.

    Yhdysvaltain ja kansainvälisen yhteisön ilmahyökkäystä Libyaan pidetään Velvollisuus suojella ‑doktriinin testinä: hyväksyykö suuri yleisö sen? Mihin tahansa voidaan hyökätä, jos kansainvälinen yhteisö päättää, että sen täytyy toimia estääkseen kansanmurha, sotarikokset, rikokset ihmisyyttä vastaan tai etniset puhdistukset.

    Selittäessään puheessa kansakunnalle, miksi Yhdysvallat hyökkäsi Libyaan, Obama viittasi velvollisuuteen suojella useaan eri otteeseen. Varsinkin, kun hyökkäys tehtiin lainvastaisesti ilman kongressin suostumusta.

    Ongelma on siinä, että YK:n lailla myös ICC (International Criminal Court) käyttävät termistöä hyvin väljästi ja omiin tarkoituksiinsa sopien.
    Liiteartikkeli 2: Euroalue ja talous

    Rahoitusalan professori, velkakriiseihin erikoistunut Michael Pettis on hankkinut tietotaitoa Wall Streetin suurpankeissa. Hän on myös toiminut Latinalaisen Amerikan lukuisissa valtioiden velkakriiseissä ja ‑järjestelyissä, ns. saattohoidossa. Nykyään Pettis on rahoituksen professori Pekingin yliopistossa ja senior-tutkija Carnegie-säätiössä.

    Euroalueen kriisi ei tullut hänelle yllätyksenä.

    Pettis kuvasi rahaliiton rakenteeseen liittyvät keskeiset ongelmat ja niiden aiheuttamat jännitteet seurauksineen jo kauan sitten ennen kuin finanssi- tai velkakriisistä oli tietoakaan. Silloin hän antoi euroalueelle elinaikaa parisenkymmentä vuotta. Nuo vuodet ovat nyt kulumassa loppuun.

    Professori Pettis arvioi euromaiden taloustilanteen sellaiseksi, että vaihtoehtoja on vain kaksi: liittovaltio tai ero eurosta. Hänen mukaansa talouspolitiikan itsenäisyydestä luopuminen olisi yhtä kuin rahaliiton vieminen liittovaltioksi asti.

    Suomen eduskuntavaaleissa viimeiseen asti vältelty kysymys vaalikeskusteluissa oli juuri kysymys talouspoliittisen itsemääräämisoikeuden siirtämisestä jonkinlaiselle liittovaltiolle. Juuri siitä on Pettisin mukaan pohjimmiltaan ollut alun perin kyse koko "EU-projektissa".

    – On perin vaikea ennakoida, tulevatko kaikki jäsenmaat milloinkaan taipumaan siihen viimeiseen askeleeseen. Sitäkään on vaikea arvioida, menevätkö vahvimmat jäsenmaat loppuun asti vain sillä ehdolla, että heikoimmat karistetaan kyydistä, pohtii Pettis Taloussanomissa.

    Pettis sanoo myös pelkäävänsä talouspakettikeskustelun johtaneen harhaan kriisin ja sen seurausten hahmottamisessa. Hän uskoo, ettei harhauttaminen ole ollut aivan sattumaa.

    – Minun nähdäkseni euroalueen velkakriisissä on pohjimmiltaan kyse lähinnä Saksan ja Ranskan pankkien liian suurista luottoriskeistä ja siitä, kuka noiden pankkien pääomittamisen lopulta maksaa, kiteyttää Pettis Taloussanomissa.

    Kriisimaiden "pelastuspaketeilla" Saksan ja Ranskan pankkeja uhkaavat luottotappiot käytännössä jaetaan kaikkien euromaiden kesken, kriisimaiden pelastamisesta ei ole kysymys, eikä ole missään vaiheessa ollutkaan.

    Väliaikaiseen ERVV-vakausvälineeseen ja vuonna 2013 aloittavaan EVM-vakausmekanismiin liittyvät maksajamaiden kuten Suomen riskit.

    – Vakausrahastoihin liittyvät vastuut ja sitoumukset ovat erittäin suuria, ja lisäksi niiden toteutustapaan liittyy arvaamattomia piirteitä. Euromaat ovat saattaneet virittää itselleen varsinaisen velkaloukun, Suomi muiden mukana, toteaa Pettis.

    Molemmat sopimukset – sekä ERVV että EVM – ovat Lissabonin ja Maastrichtin sopimuksen vastaisia, ja siksi ne on rakennettu EU:n ulkopuolelle erillisenä osakeyhtiönä. Tarkoitus on laillistaa niiden rakenne jälkikäteen.

    Tietyssä mielessä siis voidaan ERVV- ja EVM-sopimuksia pitää liittovaltiokehitystä edistävinä työkaluina, mutta myös jälkidemokraattisen yhteiskunnan ilmentyminä.
    Osa käytetyistä lähteistä:

    Ajatushautomot harvainvallan välineenä - näin meitä globalisoidaan

    Vuonna 2006 Suomen poliittisella kentällä tapahtui seisminen muutos. USA:sta Eurooppaan rantautuneet ajatushautomot saivat mandaatin ohjata Suomen politiikkaa ja suomalainen CFR (Council on Foreign Relations), Ulkopoliittinen instituutti, sai virallisen asemansa ja globalismi juurtui Suomeen. 
    Pääkirjoitus: Janus Putkonen, päätoimittaja
    28.10.2012, Verkkomedia.org
    Kiitos artikkelin avustajille! 

    Ajatushautomot harvainvallan välineenä - näin meitä globalisoidaan 
     Puhuminen nyky-Suomesta näennäisdemokratiana on vahvasti perusteltua. Valtiojohdon suunnitellessa ministeriöiden lakkauttamista ja harvainvaltaisen jättiministeriön perustamista jo parin vuoden sisällä, on kansalaisten ymmärrettävä, ettei kyseessä ole ainoastaan maamme poliittisen vastuunkannon siirtäminen ulkomaiseen ohjaukseen vaan kyseessä on lainsäätämisen ulkoistaminen maamme sisämarkkinoilla - vallan yksityistämishanke - globalistien tarpeita varten.
    Globalisaatiolla tavoitellaan talouselämän liberalisointia - korporaatiovaltaa markkinavoimiksi kutsuttujen pankkiirien ja heidän hallitsemansa suurteollisuuden eduksi. Globalisaatio tarkoittaa keskittämistä, palvelujen ulkoistamista, yksityistämistä ja poliittisen päätöksenteon valjastamista niille harvoille ja valituille, jotka asiamiehinä on tehtäviinsä nostettu ja nimetty. Globalistit eivät harjoita vaan kavahtavat demokratiaa ajaessaan eteenpäin tavoitettaan: yhden maailmanhallituksen mahdollistavaa hegemoniaa (UMJ/NWO).
    Suomessa vallankaappaus globalistien haltuun on toteutettu hiljaisuuden verhoissa. Maamme ministeriöiden lakkauttamista ja eduskunnan valiokuntatyöskentelyn sivuuttamista kun ei voisi edes harkita, mikäli nämä instituutiot olisivat korvaamattomia. Kansallisten instituutioiden heikennys on mahdollista ainoastaan siksi, että ministeriöiden tehtävät on kaikessa hiljaisuudessa korvattu yksityisillä ja täysin valheellisesti mediassa "riippumattomaksi" nimitetyillä ajatushautomoilla.
    Suomi on muuttunut 2000-luvulla nopeaan tahtiin plutokratiaksi ja tasavaltalaisuuteen perustuva demokratia on enää varjo entisestään. Meidät on salakavalasti ja ilman demokraattista prosessia pakotettu globalistien niskalenkkiin, ja samaa agendaa puoltava harvainvaltainen media sekä lähes diktaattorin oikeuksin varustettu pääministeri toteuttavat samasta puusta veistettyä kansainvälistä ohjausta.
    Keskustelua ei käydä ja samalla kun valtaan astuivat globalistien ajatushautomot, maamme politiikkaan lanseerattiin "vaihtoehdottomuuden ilmapiiri" kitkemään pois viimeinenkin kansalaiskeskustelu. Kansalaisoikeuksien kunnioituksen polkemisessa ollaankin menty jo pitkälle. Globalismin vastustajat rinnastetaan terroristeiksi ja maailman moninapaisuutta kannattavat valtiot on demonisoitu terroristien tukijamaiksi. Sananvapaus on vaarassa vihapuhe-epäilyjen voimalla.
    Mutta miten globalistit ovat suorittaneet hyökkäyksensä demokratiaa vastaan ja kääntäneet Suomen länsiagendaa toteuttavaksi tahdottomaksi satelliittivaltioksi?
    Näin meitä globalisoidaan
     Globalistien suunnitelmaa EU-supervaltiosta eli EU:sta ja Euroopan liittovaltiosta on työstetty nykymallia kohden tiiviisti ainakin 50-luvulta lähtien. Vasta 2000-luvun puolivälissä yleiseen tietoisuuteen noussut "Bilderberg-salaseura" sai kehittää ja toteuttaa agendojaan lähes rikkomattoman mediaverhon takana, olivathan ajatushautomon perustaneet samat pankkiirit ja teollisuusjohtajat, jotka ovat länsimaisen lehdistön suuromistajia.
    Suomalaiset teollisuuden, median ja politiikan globalistivaikuttajat ovat pitäneet kiintiöpaikkansa Bilderberg-ryhmässä ja lisäksi globalistisen aatteen vahvimmat tukijat ovat saaneet paikkoja myös muista vaikutusvaltaisista ohjausryhmistä, kuten Trilateraalisesta Komissiosta ja European Council Of Foreign Relations:sta. Nämä ajatushautomot ovat suoraan kytköksissä kaikkein varakkaimpaan "Lontoon piiriin" eli Illuminatiin - pankkiireihin, jotka hallitsevat rahoituksellaan ja rahanluontioikeuksillaan EU:n alueen lisäksi myös mm. USA:n poliitiikkaa.
    Suomessa ajatushautomoiden rooli politiikan suuntaviivoja luotaessa on suhteellisen uusi ilmiö, mutta toisaalta muutos on ollut nopeaa ja voimakasta.
    Vaikutusvaltaisimmat globalistien ajatushautomot ovat maassamme Elinkeinoelämän Valtuuskunta EVA, joka määrittää hallituspuolueiden harjoittaman talouspolitiikan suuntaviivat ja Ulkopoliittinen instituutti UPI, jonka tehtävänä on huolehtia siitä, että kansainväliset kehitysvaatimukset huomioidaan ja toteutetaan ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Toisin sanoen se, että Suomi toteuttaa länsimaista globalismia kansalaistahdosta ja demokraattisista prosesseista riippumatta.
    EVA:n toiminta on vaikuttavasti kytköksissä Bilderberg-ryhmään ja UPI:n toiminta on sidottu European Council of Foreign Relations:iin (ECFR). Huomioitakoon, että UPI:lla on läheinen suhde amerikkalaiseen miljardööri George Sorosiin, jonka valtavien omaisuuksien ja mm. Open Society -säätiön kautta rahoitetaan globalismin leviämistä kautta maailman, keinoja kaihtamatta.
    Näin meitä Natotetaan
     Globalistien ulko- ja turvallisuuspoliittisesti suurimpia haasteita vallan keskittämisen ja yksityistämisen ohella on saattaa Suomi läntisen sotilasliitto Naton jäseneksi. Vaihtoehtoja tämän tavoitteen toteuttamiseksi on kaksi: toisaalta toteuttaa sotilaallinen liittoutuminen EU-liittovaltion jäsenyyden kautta EU-velvoitteena tai vaihtoehtoisesti vapaaehtoisena liittymisenä sotilasliiton jäsenmaaksi. Verhojen takana jäsenyyshanketta onkin jo viety niin pitkälle kuin se on ollut mahdollista.
    Ongelma täysjäsenyyden tavoittamisessa on se, että jatkuvasti yli 2/3-osaa kansalaisista vastustaa Suomen liittämistä globalistiseen sotilasliittoon ja toisaalta naapurimaamme Venäjä vastustaa maamme sotilaallista liittoutumista. Tämä vastustus ei ole kuitenkaan estänyt globalisteja voimistamasta tahtotilaa ajaakseen ohjelmaansa eteenpäin kyynärpäät edellä.
    Länsiagendaa virallisista instituutioista ulkopuolisena aiemmin toteuttanut ja Paasikivi-seuran yhteydessä vuodesta 1961 toiminut Ulkopoliitikan ajatushautomo koki valtaisan arvonnousun vuonna 2006, jolloin eduskunnan 100-vuotisjuhlaistunnossa varsin petollisesti perustettiin Ulkopoliittinen Instituutti. Tällöin ajatushautomo sai virallisen statuksen ja instituutin kustannukset sulutettiin veronmaksajien kannettavaksi.
    Virallisessa selitteessä Teija Tiilikaisen johtamaa Ulkopoliittista Instituuttia kuvaillaan riippumattomaksi toimijaksi, mutta väite ei kestä kriittistä tarkastelua. Kenen tahansa googlattavissa olevat faktat todistavat UPI:n roolin maamme poliittisessa ohjauksessa ja käytännössä kyseessä onkin "Suomen CFR". Tämä Council on Foreign Relations "think-thankien" eli ajatushautomoiden ketju on oleellinen osa lännen globalistisen valtaliiton perusrakennetta.
    Jo pitkään on ollut tiedossa, ettei USA:n ulkopolitiikkaa ole vuosikymmeniin toteuttanut ulkoministeriön laatima demokraattinen prosessi vaan valtiollinen päätöksenteko pohjaa "riippumattoman" CFR:n laatimiin suuntaviivoihin. Toki taustalla on - suurvallan ollessa kyseessä - muitakin merkittäviä ajatushautomoja ja etupiirejä, joiden tehtäviin kuuluu maan politiikan suuntien määrittäminen. Näitä ovat mm. Brookings-instituutti, Rand Corporation, Open Society Foundation ja ISIS. Kaikilla näillä on myös suora yhteys Suomen UPI:n toimintoihin ja instituutissa vaikuttaviin henkilöihin.
    UPI on saanut pysyvän kommentaattorin roolin Suomen valtamediassa, jossa sitä valheellisesti tituleerataan riippumattomana tietolähteenä. Viimeksi eilen lauantaina Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen arvioi julkisuudessa, että Islannin ilmavalvontaan osallistuminen veisi Suomen lähemmäs Natoa.
    "Varmaan veisi ja hyvä niin", hän sanoi Ylen TV1:n Ykkösaamussa. Tiilikainen huomautti, että Suomi tekee tiivistä yhteistyötä Naton kanssa erilaisissa kriisinhallintaoperaatioissa, joten miksi sitä ei voisi tehdä myös lähiympäristössä. Tiilikainen on todistetusti luvannut amerikkalaisille Suomen liittymisen NATO:n täysjäseneksi jo lähitulevaisuudessa.
    Verorahoistamme noin 6 miljoonalla eurolla vuosittain rahoitettavalla UPI:lla (Huom. tämä on lakkautetun Liikkuvan Poliiisin vaatiman määrärahan arvo!) ei siis ole vaikeutta toistaa Nato-mielisyyttä eri yhteyksissä, eikä toisaalta Nato-jäsenyyyden puolesta liputtavalla valtamedialla ole estoja antaa palstatilaa UPI:n asiamiehille "riippumattomina" asiantuntijoina. Ulkomailla UPI:n julkaisut edustavat kuitenkin avoimesti maamme virallista linjaa ulkoministeriön tiedotteiden rinnalla.
    Esimerkkinä huomioitakoon vaikka Australian globalistikumppanit, jotka listaavat UPI:n yhdeksi Euroopan tärkeimmäksi muiden johtavien ajatushautomojen kanssa. Tutkimuksen mukaan maailmassa on yhteensä listattu n. 5 000 ajatushautomoa, joista noin 2 000 sijaitsee Pohjois-Amerikassa ja noin 1 200 Euroopassa. Suomessa on EU:n listauksen mukaan kuitenkin ainoastaan viisi huomionarvoista ajatushautomoa, ja niistä neljä on ainakin kotimaassa melko tuntemattomia. Ulkopoliittisen instituutin yksinvalta omalla alallaan on siis kiistattoman suuri.
    UPI:n, joka siis toteuttaa käytännössä Suomen ulkoministeriön tehtäviä demokraattisten vaikutusmahdollisuuksien ulottumattomissa, palkkalistoilla työskentelee ainakin 50 henkilöä. Kun selvitämme vallan olemusta, maassamme tapahtuvan lainsäädännön mekanismia sekä poliittisia käsikirjoituksia laativan ja harjoittavan varjohallituksen koostumusta, UPI on eittämättä instituutio, joka on syytä suomalaisten havaita todellisissa väreissään.
    Media vallan välineenä
     Epädemokraattisen harvainvallan syntyminen ei olisi ollut mahdollista ilman valtamedian ja vallanpitäjien huolellista koordinaatiota. "Ensin tulee tieto, sitten toiminta". Mielipiteenohjauksen koordinoinnin tuntee jokainen ammattitoimittaja toimituksen noudattamana "uutisagendana", eli ohjeena siitä mistä kirjoitetaan ja miten - ja mistä vaietaan.
    Helsingin Sanomat on pohjoismaiden suurin sanomalehti ja sen vaikutusvalta yleiseen mielipiteeseen on kiistattoman suuri. Jo perustamisestaan lähtien Hesarilla on ollut voimakas vaikutus ja suora osallisuus poliittiseen liikehdintään ja sanomalehden itsensä perustamat sekä tukemat puolueet ovat luoneet Suomea. Ajatuksella "neutraalista ja puolueettomasta journalismista" ei ole katetta. Samoin Yleisradio on aina kuulunut poliittisesti ohjattuihin instituutioihin, kuten Lehtiyhtymä tai ruotsalaisomisteinen Bonnier. Media ja mielipiteen ohjaus propagandan voimalla on oleellinen osa ajatushautomojen toimintaa.
    Nykyisin maamme valtamedia eli Suomen julkinen sana, joka kattaa yli 90% kaikesta viestinnästä, kuuluu globalististen tahojen vaikutuspiiriin. Tilanne on koko Euroopan mittakaavassa poikkeuksellinen, sillä maastamme ei löydy yhtään kilpailukykyistä vastakkaiseen näkemykseen eli nationalistiseen kansallisaatteeseen perustavaa tiedotusvälinettä. Julkinen sana on maassamme täysin yksipuolinen, läpeensä intressien korruptoima ja sisällöltään moraaliton.
    Ulkoministeri Erkki Tuomioja on poliitikko jo kolmannessa sukupolvessa ja hänen isoisänsä oli myös Helsingin Sanomien päätoimittaja. Yllätyitkö tiedosta? "Ei ole omena kauas puusta pudonnut" ja tutkiessamme UPI:n vaikutusvallan kasvua ulkopolitiikassa huomaammekin hyvin, miten asioilla on suorat intressikytkökset politiikkaa toteuttavien henkilöiden kautta.
    Helsingin Sanomilla oli kiintiöpaikka Bilderberg-ryhmässä niin kauan kuin Aatos Erkko oli elossa, ja vasta tänä vuonna kävikin ensimmäistä kerran moneen vuoteen, ettei Helsingin Sanomien päätoimittajalla ollut kutsua tällä kertaa Yhdysvalloissa järjestettyyn BB-ryhmän kokoukseen. Ei siis liene yllättävää, että vuonna 2012 Hesari myös ensi kertaa kepeällä tavalla käsitteli - paljastamatta mitään aiemmasta osallisuudestaan - Bilderberg-ryhmän kokousta?
    Helsingin Sanomat on liputtanut avoimesti Nato-jäsenyyden puolesta vuodesta 2006 saakka. Eikä ole varmasti sattumaa, että juuri samana vuonna UPI:n toiminta sai virallisen statuksen ja nykyinen Venäjä-vastainen ja Nato-myönteinen aikakausi yleisen mielipiteen ohjauksessa sai todellisen kiihdytyksen.
    Erkon kuoleman jälkeen on Herlinin suku, joka hallitsee kalliiksi tullutta harrastustaan omistamalla Uusi Suomi -verkkolehden, on mediavaikuttamisen nouseva tähti. Kuluneena vuonna Niklas Herlin lisäsi omistusta Alma Mediassa ja toisaalta Herlinin suvun edustajat ovat vahvasti mukana Elinkeinoelämän valtuuskunnassa. Valheellisesti "vaihtoehtoiseksi mediaksi" itseään kutsuva Uusi Suomi on ollut tosiasiassa globalistiagendan kovasanaisimpia puolestapuhujia.
    Harvainvallan rakenne Suomessa
     Suomessa on pienet piirit, mutta niillä on maassamme eurooppalaisittain suuresti keskittynyt valta. Kun kiinnitämme huomiomme kahteen merkittävimmistä "lobbausjärjestöistä" eli ulko- ja turvallisuuspoliittiseen UPI:in ja talouspoliittiseen EVA:an, löydämme Suomen valtaeliitin avainpelurit ja todellista valtaa pitävien kansainvälisten pankkiirien kuuliaisimmat asiamiehet. Muistettakoon, että vallan avaimet heidän käsiinsä antavat yksityiset rahanluontioikeudet ja velkasuhteet.
    Illuminati-järjestön logo on dollarin setelistä tutuksi tullut pyramidi ja kaiken näkevä silmä. Tunnus osoittaa symbolisesti läntisen valtaliiton rakenteen, jossa eliitin korkein huippu on irrallaan "kansanluokista" alapuolellaan ja muodostaa samalla oman valtarakenteensa kaiken yläpuolelle. 2000-luvulla suoritettu valtaliiton tutkimustyö onkin onnistunut riisumaan rakenteilta verhot ja vihdoin "keisari on ilman vaatteitaan" edessämme. Satavuotinen valtaliiton kehitysprosessi on onnistuneesti dokumentoitu:
  • http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=5&id=5448
Suomessa valta on keskittynyt siis ajatushautomoihin, joissa vaikuttavat useat myös julkisuudesta tutuksi tulleet henkilöt. Nämä henkilöt laativat agendoja kansainvälisten ohjausryhmien suositusten ja määräysten mukaan. Korkeimmilla hierarkian tasoilla kuulutaan useampiin globalistien järjestöihin ja osallistutaan kansainvälisiin kokouksiin. Globalismin tavoite on monikansallinen, mutta haasteet ovat kansallisia.
Koska kansalliset instituutiot ovat ajautuneet Suomessa lakkautuslistalle ja niiden arvoasema on laskenut valtapyramidissa lähes olemattomiin, meidän kansalaisten on selvitettävä kenelle valta on siirtynyt ja mihin sitä ollaan siirtämässä. Asiamiesten nimittäminen ja syyttäminen on tietenkin oikeutettua, mutta kritiikin keihään on myös osuttava oikeaan tähtäimeen. Meidän pitää tunnistaa vaikutusvaltaiset toimijat ja seurata erityisen tarkasti heidän edesottamuksiaan.
"Hyvät veljet" aikovat siis kaapata maamme 1% hallintaan, eikä asiasta ole tarkoitus käydä keskustelua - itsenäinen kansallisvaltio on globalistien vihollinen.
Vallan rakenteen kaaviokuva
 Läntisen valtarakenteen pyramidin huipulla toimii ns. pyöreä pöytä (Round Table), johon kuuluvat kaikkien oleellisten valtaliiton toimijoiden tärkeimmät kansainväliset instituutiot ja ajatushautomot: Council Of Foreign Relations, Trilateral Comission, United Nations, Bilderberg Group, Club Of Rome ja Royal Institute of International Affairs. Lisäksi kuvion ulkopuolelta pyöreään pöytään vaikuttaa ainakin ns. Club 300.
Länsimaisella valtaliitolla on lisäksi voimakkaat ja historialliset suhteet vapaamuurareihin sekä muihin kansainvälisiin salaseuroihin, joiden kautta agendoja voidaan toteuttaa yhteiskunnan kaikilla tasoilla ja sitouttaa henkilöitä yhteiseksi määriteltyihin tahtoihin ja arvoihin. Pyöreän pöydän keskiössä ovat pankkiiridynastiat, joita on määritelty 13 kappaletta - näiden raha-aatelisten edustajille on annettu Illuminatin nimitys ja ne koostuvat veriperinnön kantajista: "Bloodlines of Illuminati."
Tiettävästi pysyvä puheenjohtajuus Illuminatissa kuuluu maailman suurimmalle pankkiiridynastialle eli Rothschildin suvun päämiehelle. Rothschildin toiminnot ovat maailmanlaajuisia, mutta päätoimipiste on sijainnut jo yli vuosisadan ajan Britanniassa, jossa sijaitsee myös läntisen talousmaailman keskus: Lontoo City.
Ylimmällä Suomeen vaikuttavalla tasolla on etuoikeutetusti Euroopan enemmistöomistuksellaan yksityinen keskuspankki EKP, joka hallitsee maamme rahanluontioikeuksia. Poliittinen ohjaus kulminoituu European Council of Foreign Relations -ajatushautomoon, jonka toiminnassa ovat mukana myös kansallisten alaosastojen vaikuttajapiirit.
Suomen vaikutusvaltaisimmat politiikan ohjaajat EVA ja UPI ohjeistavat lainsäädäntöä mm. Suomen Pankille, Elinkeinoelämän keskusliitolle, Suomen hallitukselle ja mediayhtiöille. Tältä tasolta lainsäädäntö, suuntaviivat, ohjeet ja mielipiteenohjaus suuntautuvat mm. "hyvä veli"-verkostoille, eduskunnalle, kauppakamareille, ammattiyhdistyksille ja poliittiseen ohjaukseen eli mm. TE-keskuksille ja MTK:lle.
Tämän tason jälkeen valtarakenteessa tulevat julkisyhteisöt ja lopulta kansalaiset. Suunta ohjauksessa on tiukasti ylhäältä alaspäin. Demokraattisilla prosesseilla voidaan parhaimmillaankin vaikuttaa ainoastaan valtaliiton alimmilla tasoilla.
Suomen varjohallitus

Kuka Suomea sitten johtaa - missä ja kenen käsissä valta todellisuudessa sijaitsee? Tämä kysymys on yhtä tärkeä selvittää kuin se, millaisten organisaatioiden kautta Suomea globalisoidaan. Laadimme ensimmäisen version Suomen varjohallituksen pyöreästä pöydästä, henkilöistä, jotka ansaitsevat paikan maamme vaikutusvaltaisimpina globalisteina.
Valtansa määrän tunnistavat henkilöt lopulta ainoastaan itse ja kirkkaimpaan kärkeen kuuluviin globalisteihin voidaan tietojen mukaan vaihtaa ehdokkaita, mutta tässä kuitenkin alustava valtaa havainnollistava Suomen "Round Table":


Puheenjohtajan paikalle nimitimme Martti Ahtisaaren, jonka saavutukset täysiverisenä globalistina ovat lähes vertaansa vailla. Hän on ollut lähes vakiovieras Bilderberg-ryhmässä ja Trilateraalisessa komissiossa. Lisäksi hänellä on paikkansa mm. European Council On Foreign Relations:ssa (ECFR). Ahtisaari on myös Ulkopoliittisen instituutin UPI:n vahva vaikuttaja, ja hänen puheenjohtajuuden puolesta liputtaa myös Suomen aktiivinen Natottaminen ja globalistien keskuudessa jaettavan Nobel-erikoispalkinnon pokkaaminen. Lisäksi maamme menetti itsenäisyytensä ja liittyi EU:n jäseneksi Ahtisaaren presidenttikaudella.
Koska Ahtisaaren henkilökultti on nostettu jo legendaariselle tasolle globalistien keskuudessa, suomalaisten tuleekin viettää yhdessä Ulkopoliittisen instituutin kanssa kansallista Ahtisaari-päivää 8.11.2012.
Varapuheenjohtajaksi nimesimme Jorma Ollilan, jonka kannukset globalismissa on kerätty suomalaisten verorahojen rahoittaman Nokia-korporaation nousussa ja tuhossa. Pysyvä hallituspaikka Bilderberg-ryhmässä on osoitus kuuliaisuudesta globalismin alttarilla. Lisäksi hän on mm. teollisuusjohtajien pyöreän pöydän puheenjohtaja (ERT), Elinkeinoelämän valtuuskunnan puheenjohtaja (EVA) ja käytännössä Ollilan vaikutusvalta suomalaisessa talouselämässä on rajatonta. Shell-yhtiön hallituksen puheenjohtajuus ja samalla Nigerian aseistettujen kapinallisten aseistaminen molemmin puolin rintamaa tekeekin Jormasta kenties jopa kandidaatin seuraavaksi Nobel-palkinon saajaksi?
Pyöreän pöydän jäsenet ovat kaikki tuttuja kasvoja ajatushautomoiden ja globalistien järjestötoimintojen kokouksista. Matti Apunen on EVA:n johtaja ja Björn "Nalle" Wahlroosin saavutukset vaatisivat luetellakseen aivan oman lukunsa globalismin historiassa. Olli Rehn laajentaisi EU:n liittovaltion vaikka Uralille saakka ja jos jossain kaivataan todellista vallan keskittäjää, EU-komisission talouskomissaari ei häpeä liputtaa sellaisen puolesta. Suomen EU-jäsenyyden arkkitehti ja talousliberalismin pioneeri Erkki Liikanen on Trilateral Komission jäsenyyksineen globalisaation voimahahmo. Suomen Pankin johtajuus taitaakin sopia kuin nyrkki silmään tälle pankkinsa pääomat kustantavasta Suomen kansasta piittaamattomalle globalistille?
Kun haetaan pitkän linjan vaikutusvaltaista globalistia, verhoissa jatkuvasti vaikuttanutta "Suomen Kissingeriä", on Max Jacobson varmasti vertaansa vailla. Eipä taida miesmuistiin sellaista ulkoministeriä Suomessa ollakaan, jota veteraanidiplomaatti Jacobson ei olisi näkemyksillään ohjeistanut? Viimeisenä, vaan ei vähäisimpänä paikan pyöreästä pöydästä saa joukon ainoa naispuolinen jäsen, uupumattomasti ministereitä ja mediaa ohjeistava kolminkertainen BB-raketti Teija Tiilikainen, joka on Ulkopoliittisen instituutin (UPI) johtaja ja ECFR:n jäsen.
"Globalistit Suomessa, kansallisvaltio kyykyssä"
 Suomen tasavallan kyykytys jatkuu päivästä toiseen ajatushautomoissa ja kansainvälisissä tapaamisissa. Trilateral Komissio kokoontuu Helsingissä 2.-4.11. 2012 ja tällöin maamme saa vastaanottaa koko läntisen valtaliiton kovimman kaartin. Mukana suomalaisista ovat ainakin komission jäsenet:
- Esko Aho, entinen pääministeri
- Juhani Kaskeala, entinen Suomen Puolustusvoimien komentaja
- Lauri Kivinen, Yleisradion johtohenkilö
- Erkki Liikanen, Suomen Pankin johtaja
- Vesa Vihriälä, tutkimuslaitos ETLA:n johtaja (joka lienee myös organisaationa tunnustettava suomalaisen todellisen valtarakenteen huipulle)
Katso kaikki Trilateral Comission jäsenet, jotka kokoontuvat Suomeen täältä:
Katso kaikki European Council of Foreign Relationsin jäsenet täältä:
EVA:n jäsenet:
Lopuksi lainauksia varjohallitusten olemuksesta historiasta:
 "Koko sana "salassapito" on vastenmielinen vapaassa ja avoimessa yhteiskunnassa: ja meidän kansamme luonnollisesti ja historiallisesti vastustaa salaisia yhteisöjä, salaisia valoja ja salaisia menettelyjä." - John F. Kennedy
"Kun hallitus on riippuvainen pankkiirien rahasta, he hallitsevat eivätkä hallitus, koska käsi joka antaa on ottavan käden yläpuolella... rahoittajat ovat isänmaattomia ja kunniattomia." - Napoleon Bonaparte (1769-1821)
"Hallituksessa on noussut voima, joka on suurempi kuin ihmiset itse, muodostuen monesta voimakkaasta tahosta, joka on muodostanut yhden ryhmän, minkä pitää koossa pankkien valtava (raha)ylimäärä." - John C. Calhoun (1782-1850)
"Minulla on kaksi suurta vihollista, etelän armeija edessäni, ja takanani rahoitusinstituutiot. Näistä kahdesta, takani oleva on suurin viholliseni." - Presidentti Abraham Lincoln, lausunto Kongressille 1864
"Hallitusten tänään ei täydy toimia pelkästään muiden hallitusten, kuninkaiden ja ministerien kanssa, mutta myös salaisten yhteisöjen joilla on häikäilemättömät agenttinsa kaikkialla, ja voivat viime hetkellä järkyttää kaikki hallitusten suunnitelmat." - Benjamin Disraeli, Englannin pääministeri 1876.
"Jos ymmärrämme ryhmämielen toiminnan ja vaikuttimet, on nyt mahdollista hallita ja komentaa ihmisjoukkoja mielemme mukaan ilman että he tietävät siitä. Ne jotka manipuloivat näitä yhteiskunnan vaikutussuhteita, muodostavat näkymättömän hallituksen, joka on maamme todellinen hallitseva voima." - Edward Bernays
Lähteet mm: