Tohtori Marx kuvaili yksien harjoittamaa toisten jotensakin kuppaamista siihen tapaan,että ”pääoma on kuollutta työtä, joka vampyyrien lailla elää vain imemällä elävää työtä, ja se elää sitä paremmin, mitä enemmän se sitä imee.”

lauantai 14. heinäkuuta 2012

Tämän kuvion Paul Krugman tarkistaa joka aamu

Bloomberg
Tämän kuvion Paul Krugman tarkistaa joka aamu
Talouden nobelilla palkittu taloustieteilijä Paul Krugman pitää näinä päivinä jatkuvasti silmällä yhtä eurokriisistä kertovaa käyrää, Business Insider kertoo.

Taloussanomat
13.7.2012

Espanjan kymmenvuotisen valtionlainan korko. Siinä lukema, jota talousguru Paul Krugman pitää tällä hetkellä silmällä kuin haukka.
– Se on käyrä, jonka tarkistan joka aamu, kun herään, Krugman kertoo talouslehti Business Insiderille.
Lehti kysyi Krugmanin lisäksi yli kuudeltakymmeneltä ekonomistilta, analyytikolta ja salkunhoitajalta, mitä lukua he seuraavat herkeämättä näinä päivinä. Vastaukset olivat yllättävän erilaisia, ja kertovat mielenkiintoisella tavalla siitä, mitä lukuja talousammattilaiset pitävät tärkeinä.
Koska kysely suunnattiin yhdysvaltalaisille asiantuntijoille, ovat monet luvuista varsin USA-keskeisiä.
Taloussanomat keräsi luvuista viisi kiinnostavinta.
1. S&P 500 -indeksin P/B-luvut vuodesta 1977  
Sijoitusyhtiö Vanguardin perustaja ja ex-toimitusjohtaja John C. Bogle seuraa yhä tiukasti Yhdysvaltain suurimpien yritysten P/B-lukua. Se kertoo osakekurssin suhteen yhtiön osakekohtaiseen omaan pääomaan. Helposti väärintulkittu luku kertoo Boglen mukaan lyhyellä ajanjaksolla siitä, kuinka paljon spekulaatio vääristää markkinoita.
2. Pääoman ikäjakauma
Raha on kasaantunut vanhoille ihmisille, sanoo rikkaiden varainhoitoyhtiön Gluskin Sheffin pääekonomisti David Rosenberg. Hän seuraa tarkasti "sikaa pytonissa" eli 55-ikävuoden molemmin puolin olevaa varakasta ja suurta ikäluokkaa. Heillä on paljon rahaa ja heidän päätöksillään on paljon painoarvoa esimerkiksi siihen, miten osakkeet ja velkakirjamarkkinat kehittyvät suhteessa toisiinsa.

3. Yhdysvaltainvaltion budjettivaje
– Valtioiden velkakirjat ovat erittäin riskialttiita näillä korkotasoilla. Osittain näin on, koska hallitukset muuttelevat omia numeroitaan peittääkseen velkaantuneisuutensa, Societe Generale -pankin maailmantalouden strategi Dylan Grice väittää.
4. Espanjan rahoitustase ilman maan keskuspankkia
Rahoitustase on kriittinen Espanjan pankkien kannalta. Sijoittajat ovat olleet huolissaan, että Espanjan pankit menettävät nopeasti varojaan ja rahoitustase antaa viitteitä siitä. Tätä mieltä on Roubini Global Economics -tutkimusyhtiön Euroopan talouden johtaja Megan Greene.
5. Maailman ostopäällikköindeksit
Nämä kertovat teollisuuden tilasta maailmassa. Juuri nyt ne näyttävät teollisuuden tuotannon laskevan joka puolella, mikä vihjaa maailmantalouden hidastuvan. Näitä seuraavat jatkuvasti Goldman Sachsin varainhoitoyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jim O'Neill, sijoitusyhtiö RBC:n pääekonomisti Tom Porcelli ja meklariyhtiö BTIGin päästrategi Dan Greenhaus.