Tohtori Marx kuvaili yksien harjoittamaa toisten jotensakin kuppaamista siihen tapaan,että ”pääoma on kuollutta työtä, joka vampyyrien lailla elää vain imemällä elävää työtä, ja se elää sitä paremmin, mitä enemmän se sitä imee.”

perjantai 13. heinäkuuta 2012

Lisää Libor-korkohuijausskandaalista
 Yhdysvaltain valtionvarainministeri mukana Libor-korkohuijauksessa


Washington Post-lehden mukaan alati laajenevaan Libor-korkohuijaukseen on sekaantunut myös Yhdysvaltain valtiovarainministeri Timothy Geithner.
Toimittaja: Riikka Söyring
13.7.2012, Verkkomedia.org

Yhdysvaltain valtionvarainministeri mukana Libor-korkohuijauksessa
Washington Post-lehden haltuunsa saamien sähköpostiviestien mukaan liikepankkien harjoittamaan Libor-korkohuijaukseen on sekaantunut myös Yhdysvaltain valtiovarainministeri, ex- Goldman Sachsilainen Timothy Geithner.
Taustansa takia Geithnerin lempinimenä onkin "pankkien paras kaveri".
Washington Post kirjoittaa Geithnerin painostaneen brittiläisiä pankkivalvontaviranomaisia "uudistamaan tapaa", jolla kriittisen tärkeä pankkien välisiä lainakorkoja kuvaava Libor (London Interbank Offered Rate) lasketaan.
Tuolloin - kesäkuussa 2008 - Geithner toimi Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserven (FED) New Yorkin osaston pääjohtajana vuodesta 2003.
Geithnerin ex-työnantaja, liikepankki Goldman Sachs tunnetaan Euroopassa lähinnä siitä, että se auttoi Kreikkaa "luovassa kirjanpidossa", jonka kuplan puhkeaminen osaltaan vaikutti euroalueen kriisivyöryn syntyyn.
Washington Postin mukaan Geithner lähetti muiden muassa Englannin Pankin (BoE) pääjohtajalle sähköpostia, jossa hän teki "kuusi suositusta".
Suosituksiin kuului muun muassa "sellaisten kannustimien eliminointi, jotka saattaisivat rohkaista pankkeja manipuloimaan korkotasoa" sekä "perustamaan luotettavan raportointijärjestelmän".'
"Ei ole tiedossa," Washington Post kirjoittaa, "mitä muita askelia Geithner otti, ja estivätkö hänen yrityksensä pankkien harjoittamaa vääristelyä". Nyt Geithneriltä halutaan lisäselvityksiä mitä kaikkea, ja mistä asti, hän tiesi pankkien petoksista, mutta ei kertonut, niin että asiaan olisi voitu puuttua.
Useat demokraattisenaattorit ovat ottaneet yhteyttä oikeusministeriöön vaatien oikeusministeriötä ryhtymään toimiin sen selvittämiseksi, miksi valvojat epäonnistuivat väärinkäytösten ja petoksen estämisessä sekä puuttumaan pankkien harjoittamiin petoksiin.

Mutta kuinka luotettava on oikeusministeriö?
Oikeusministeri Eric J. Holder sai hiljattain kongressin epäluottamuslauseen, joka liittyi suureen Fast&Furious -asesalakuljetusskandaaliin: oikeusministeriön tieten amerikkalaisviranomaiset ATF/BATFE sallivat aseiden salakujetuksen meksikolaisille huumekartelleille. Osa operaatiosta rahoitettiin veronmaksajien rahoilla, ja osa salakuljetetuista aseista oli virastojen omaisuutta.
New Yorkin FED:ilta on vaadittu asiakirjoja, joista tulee selvitä sen reaktio niihin pankkien harjoittamaan korkovääristelyyn, joista esitettiin epäilyjä jo vuonna 2007.
Libor-koron avulla määritellään muun muassa 10 biljoonan dollarin ($10 trillion) arvoisten korporaatiobondien, luottokorttien, asuntolainojen ja muiden lainojen korkotasoa ympäri maailmaa.
Tähän asti on tiedossa, että FED jakoi korkomanipulointiin sekaantuneille pankeille biljoonien edestä hätäapulainoja veronmaksajien piikkiin joulukuun 2007 ja heinäkuun 2010 välillä, vaikka se jo tiesi petosepäilyistä.

Kartelliepäilykset yltävät läpi järjestelmän
Brittiläisen FSA:n (Financial Servies Authority), amerikkalaisen CFTC:n (Commodity Futures Trading Commission) sekä Yhdysvaltain oikeusministeriön suorittamien tutkimusten perusteella tiedetään myös, että Barclays-pankki jatkoi korkotason vääristelyä läpi koko vuonna 2008 alkaneen finanssikriisin ajan saadakseen itse rahaa halvemmalla korolla.
Lähes kaksikymmentä maailman suurinta pankkia on nyt tutkinnan alla osallisuudestaan korkotason vääristelyyn. Saksassa BaFIN on aloittanut oman tutkintansa euribor-koron manipuloinnista.
Geithner on haastettu kuultavaksi Yhdysvaltain senaatin pankkikomitean sekä HFS -komitean (House Financial Services) eteen kahden viikon sisällä.
Elliot Spitzerin haastattelema, Rolling Stone Magazineen kirjoittava tutkiva journalisti Matt Taibbi vastaa Spitzerin kysymykseen "Jaatteko sen mielipiteen, että tämä (Libor-manipulaatio) on korruptioon perustuvan korruption korruptiota?" seuraavasti:

"Tuo on vähättelyä. Sehän on heidän liiketoimintamallinsa. Samat ihmiset, jotka tuhosivat talouden 1980-luvulla, johtavat yhä näitä pankkeja. Lopulta tulee selviämään, että (korkomanipulaatioon) ovat osallisia kaikki pankit. Tämä on kartellityyppistä korruptiota."

Libor-gate: Keskittyneen pankkijärjestelmän saastuneisuus uhkaa jokaista


Viime aikoina otsikoihin noussut Libor-korkohuijausskandaali on uusi lenkki pankkien tekemien kuprujen ketjussa. Luottamukseen perustuvan pankkitoiminnan julkisuuskuva heikkenee jatkuvasti.
Toimittaja: Riikka Söyring
12.7.2012, Verkkomedia.org

Libor-gate: Keskittyneen pankkijärjestelmän saastuneisuus uhkaa jokaista
Viime aikoina otsikoihin noussut Libor-korkohuijausskandaali on uusi lenkki ketjuun, jonka edellisten lenkkien nimet ovat: Robosign, CDO:t, tietokoneohjelmien avulla salamavauhtia käyty "high frequency trading" eli HFT; roskaluotot, sisäpiirikaupat, MF Global, PFG, nollakorkopolitiikka ZIRP, negatiivisen koron ohjelma NIRP... sekä tietenkin investointipankki Goldman Sachsin Unix Box, tietokoneohjelma, joka kykeni ´kurkkaamaan´ ennakolta osto- ja myyntimääräysten ´virtaan´.
Käytännöllisesti katsoen ainoastakaan kärähtämisestä ei ole seurannut oikeustoimia. Lähes kaikki tapaukset on ´soviteltu´ jonka jälkeen paljastunut pankki on maksanut tuloihinsa nähden pikkurahaa ´sakkoina´ ja ´korvauksina´.
Luottamukseen perustuvan pankkitoiminnan julkisuuskuva heikkenee jatkuvasti. Mutta ei ainoastaan luottamus pankkeihin ole rapistumassa. Valvontaviranomaisten, hallitusten ja keskuspankkien toiminta herättää sekin epäluottamusta.

Keskuspankit mukana konnailemassa
Richard Eskow kirjoittaa Huffington Post´issa: "Kiitos GAO:n tekemän FED:in auditoinnin - auditoinnin, jota FED vastusti kiivaasti - tiedämme nyt, että Barclays oli viides pankki, joka sai suuria hätäapulainoja FED:ilta...Summa oli 868 miljardia dollaria ($868 billion). Se merkitsee sitä, että Barclays todennäköisesti ansaitsi miljardeja pelkästään madalletun korkotason ansiosta, huvin kustansivat amerikkalaiset veronmaksajat."
Mikä tässä mättää? Yhdysvaltain kongressin taloustarkastusosasto GAO:n (Government Accountability Office) tekemä auditointi kertoo, että hätäapulainat myönnettiin joulukuun 2007 ja heinäkuun 2010 välillä - ajanjaksona, jolloin Yhdysvaltain keskuspankki FED jo tiesi Barclays´in valehdelleen Libor-koroistaan.
Barclays ei ollut ainoa hätäapulainoja saanut pankki. Muut Libor-korkojen manipuloinnista epäillyt pankit - Citi, JP Morgan Chase, Bank of America, UBS sekä eurooppalaiset Royal Bank of Scotland ja Deutsche Bank - saivat suunnattomia summia pankkitukirahoja, hätäapulainaa.
Katso tarkemmin s. 144, Taulukko nro 8 GAO:n tilitarkastusraportista (Institutions with Largest Total Transaction Amounts (Not Term-Adjusted) across Broad-Based Emergency Programs (Borrowing Aggregated by Parent Company and Includes Sponsored ABCP Conduits), December 1, 2007 through July 21, 2010)
Saksassa BaFIN onkin aloittanut oman tutkimuksensa selvittääkseen, onko euribor-korkoa manipuloitu. The Economist -lehden tietojen mukaan tutkinnan alla on Deutsche Bankin lisäksi noin kaksikymmentä muuta pankkia. Turha kuvitella, että "Tämä ei koske Suomea" - tai Euroopan keskuspankki EKP:ta.
Keskuspankit kuten Yhdysvaltain Federal Reserve (FED) ja Englannin pankki (BoE) ovat siis tukeneet yksityisiä liikepankkeja veronmaksajien kustannuksella sen jälkeen, kun pankkien harjoittama petos oli jo tiedossa - vaikka keskuspankeille kuuluu myös pankkisektorin valvonta.
Euroopassa taas perustettiin vuonna 2009 pankkivalvoja EBA, joka teki eurooppalaisille pankeille surullisenkuuluisat stressitestit, joiden mukaan "eurooppalaiset pankit ovat hyvässä kunnossa".
Nyt tiedämme, tiesimme jo pari kuukautta EBA:n "testitulosten" julkistamisen jälkeen, että pankit ovat käytännössä maksukyvyttömiä. Pankkitukea jaetaan oikealle ja vasemmalle, tukipaketteja pankkien kotivaltioille.
Myönnettyjä hätäapulainoja ei ole palautettu Yhdysvaltain keskuspankille, ja liikepankkeja tuetaan yhä veronmaksajien kustannuksella niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin.

Miksi tällä on väliä tavalliselle kaduntallaajalle?
Peter Tchir TF Market Advisors -yrityksestä selittää: "Monet pankit ovat tehneet sopimuksia, joissa Libor-korkoa käytetään, ne ovat lainanneet rahaa Liboriin perustuen, ne ovat tehneet vaihtokauppaa (swaps) jossa ne ovat maksamassa tai saamassa Liboriin perustuen..."
kuva Libor-mallista:
http://www.zerohedge.com/news/world-liebor-and-worst-case-lawsuits
Libor, ja sen vastineet Stibor, Pibor, Fibor, Helibor ja Euribor, ovat monella tapaa kaikenläpäiseviä rahoitusjärjestelmässämme: lähes kaikissa yrityslainoissa on Libor-optio. Kiinteistöluotot, kaupalliset luotot, opintolainat, korkojohdannaiset, pankkien väliset lainat, vakuutusmaksut...lähes kaikki on alttiina Libor-korolle.
Kts. tarkemmin FSA:n raportti:
Monimutkaisten johdannaismarkkina- ja rahoitusjärjestelmämekanismien kautta Libor-korkojen manipuloinnille ovat altistuneet myös kunnat, kaupungit, osavaltiot ja valtiot ympäri maailmaa - ja yksityiset.
Moni näistä huijaripankeista on Suomen valtion päämarkkinatakaaja (primary dealer), selviää Valtiokonttorin sivuilta.
Pankkivalvoja OCC, Office of the Comptroller of the Currency sanoo Yhdysvalloissa olevan ainakin 900 000 asuntolainaa, jotka on indeksoitu Liboriin vuosien 2005 - 2009 välillä.

Vahingonkorvausralli, joka nyt alkaa, tietää lisäkuluja veronmaksajille
Yhdysvalloissa jo usean osavaltion pääsyyttäjät ovat ilmoittaneet alkavansa tutkia, onko osavaltio kärsinyt vahinkoa Libor-koron manipuloinnista, kertoo uutistoimisto Reuters. Mahdollisesti yhdistetään monen osavaltion voimavarat, ja tehdään yhteinen tutkinta.
Baltimoren kaupunki usean muun kaupungin kanssa samoin kuin joukko sijoitusrahastoja on jo nostanut syytteen useita Libor-korkohuijaukseen sekaantuneita pankkeja vastaan. Syytteet on nostettu liikepankkeja, ei huijauksen sallineita ja huijaripankkeja taloudellisesti tukeneita keskuspankkeja vastaan.
Valvonnassa totaalisesti epäonnistuneita pankkivalvontaviranomaisia vastaan ei ole kuitenkaan nostettu syytteitä tehtävien rikollisesta laiminlyönnistä.
Poliittinen vastaus tulee olemaan pankkien jatkuva tukeminen veronmaksajien kustannuksella, koska emmehän me voi -hyvänen aika! - vaarantaa koko raha- ja talousjärjestelmäämme (ja mistä sitten saisimme vaalikampanjarahoitusta?).
Mahdollisesti näön vuoksi perustetaan muutama uusi valvontavirasto, joiden rahoitus järjestetään joko "tulosvastuullisesti", toisin sanoen ne saavat rahansa kauppaamalla palveluksiaan yksityisillä markkinoilla - tai veronmaksaja saa taas maksaa.
Seuraava suuri pankkihuijauspaljastus on todennäköisesti kullan hinnan manipulointi. Merkit viittaavat siihen suuntaan, että salaliittoteoria muuttuu salaliittofaktaksi piakkoin.

Toimittajan kommentti: "Keskusjärjestelmän saaste on vaara kaikille"
Ajatelkaa globaalitaloutta pienemmässä mittakaavassa, esimerkiksi kyläyhteisönä, jolla on yhteinen vesijohto- ja viemäriverkosto (pankkisektori). Ajatelkaa kyläyhteisöä, jossa jokaisessa talossa on oma kaivo (pankki).
Mitä tapahtuu vesijohdollisessa kylässä, kun epidemia alkaa? Virus leviää verkostoa pitkin jokaiseen taloon. Joka ainoa sairastuu.
Mitä tapahtuu kylässä, jossa jokaisella on oma kaivo?
Saastunut kaivo eristetään, tartunta ei leviä, elämä jatkuu. Veden puutteessa oleva saastuneen kaivon talo saa vettä naapurista.

Libor-gate:ksi nimetystä huijauksesta lisää Verkkomediassa:
- Libor-korkojupakka kasvaa - pankkien valehtelu ja manipulointi paljastunut
- Mafia otti oppia Wall Streetin pojilta: Libor-skandaali on kartellipetos
- Maailmanlaajuinen perhosvaikutus: Libor-korkohuijauksen mittakaava laajenee

Pääasialliset lähteet:
Huffington Post, Richard Eskow: Crooked Bankers Are Corrupting Government: The REAL Libor Story
GAO Audit of the FED
Financial Authority Service: Final Notice
ZeroHedge: The World of Li(e)bor and Worst Case Lawsuits
Financial Times: Effect of Libor on US Loans Examined
Reuters: US States look to enter Libor manipulation case
  • http://www.reuters.com/article/2012/07/11/us-banking-libor-states

    Libor-korkohuijaus on aiheuttanut talletuspaon Isossa-Britanniassa

    BBC kertoo, että yli puoli miljoonaa asiakasta on jo siirtänyt varansa ulos brittipankeista. Määrän odotetaan kasvavan sitä mukaa, kun paljastukset korkomanipulaatiosta lisääntyvät. Meneillään on hitaasti alkanut, mutta selkeä talletuspako.
    Toimittaja: Riikka Söyring
    14.7.2012, Verkkomedia.org

    Libor-korkohuijaus on aiheuttanut talletuspaon Isossa-Britanniassa
    Brittiläinen talousanalyytikko ja salkunhoitaja Nadeem Walayat sylkee sappea liikepankkien ja Englannin pankin päälle The Market Oraclen artikkelissa "RBS Chaos and Barclays Libor Cesspit Prompts Slow Motion Run on British Banks".
    "Englannin pankki on hyvin, hyvin huolissaan koska viimeisten neljän vuoden aikana Ison-Britannian keskuspankki (Englannin pankki) on taistellut kiivaasti estääkseen ´finanssiarmageddonia´ pääsemästä valloilleen tumppaamalla joka kolon ´liian isoja kaatumaan´-pankeissa täyteen ilmaisella rahalla. Tämä on mahdollista elektronisen rahan luonnin avulla, ja rahaa onkin luotu 375 miljardia (£375 billion) puntaa tähän päivään mennessä. Sen seurauksena jokainen Ison-Britannian kansalainen maksaa korkeana inflaatioasteena..."
    Meneillään oleva Libor-korkohuijausskandaali antaa vain pienen vilahduksen siitä, mitä Barclays-pankin julkisivun takana tapahtuu. Todennäköisesti kaikki Ison-Britannian pankit ovat olleet mukana toiminnassa, Walayat kirjoittaa. Korkotasoa manipuloimala on mahdollista valehdella pankin vakavaraisuudesta.
    "Libor-korkohuijauksesta seuraavat vahingonkorvausvaatimukset tulevat johtamaan kaikkien aikojen pankkitukeen," Walayat kiehuu. "Veronmaksajat on toistuvasti pakotettu uudelleenpääomittamaan vararikkoisia brittipankkeja alkaen Northern Rock-pankista - ja joka kerran poliitikot ovat luvanneet, että tämä on viimeinen kerta..."
    "Kuinka ollakaan, Libor-skandaali käytännöllisesti katsoen takaa, että suunnattomia vahingonkorvausvaateita esitetään ja myönnetään, ja suunnattomia sakkoja langetetaan Barclays´ille ja muille markkinamanipulaattoreille, jotka ovat suunnattoman altistuneet kymmenien biljoonien korkojohdannaismarkkinoille."

    "Tässä vaiheessa voidaan vain spekuloida sillä, mitkä lopulliset vahingot ovat, mutta tähän astiset pankkituet ovat pikkurahaa  lopullisten ´sovitteluratkaisujen´  ja tulevien pankkitukien rinnalla."
     
    "Jo nyt lakimiehet kaikkialta maailmasta kiertelevät haaskan ympärillä valmistautuen kiskomaan mahdollisimman kovat korvaukset Liboria manipuloineilta pankeilta, mikä helposti tulee pyyhkäisemään - monin kerroin - ne kymmenet miljardit talouskurilla saavutetut säästöt, jotka Ison-Britannian koalitiohallitus on nimennyt viimeisten kahden vuoden suurimmaksi saavutukseksi," Walayat sanoi.

    Talletuspako alkanut
    Viimeisin Libor-skandaalissa on Walayatin mukaan tieto, että SFO, Serious Fraud Office, tutkii asiaa, ja että brittipoliitikot ovat pyrkineet välttämään julkista tutkintaa, koska se olisi viitannut ikävästi molempien suurimpien puolueiden jäseniin.
    BBC kertoo, että yli puoli miljoonaa asiakasta on jo siirtänyt varansa ulos brittipankeista. Määrän odotetaan kasvavan sitä mukaa, kun paljastukset korkomanipulaatiosta lisääntyvät. Meneillään on hitaasti alkanut, mutta selkeä talletuspako.
    Walayat sanoo, että ainoa ratkaisu pankkikriisiin on purkaa osittaisvarantoperiaate, joka sallii pankkien pelata vivuttamalla. "Kunhan pankkeja estetään pelaamasta johdannaisilla, niiden on voittoa saadakseen pakko luotottaa yrityksiä ja kotitalouksia talletuksista. Tämä kutistaisi suuresti pankkien kokoa, edistäisi kilpailua tallettajista ja lainaajista. Hallitus ei kuitenkaan tule suostumaan tähän."
    Meneillään oleva talletuspako isoista pankeista, oikeudenkäyntikulut ja Libor-manipuloinnista myönnetyt vahingonkorvaukset tulevat johtamaan jälleen uusiin pankkitakauksiin verovaroista, koska hallitus tarvitsee isoja pankkeja ja niiden kykyä pelata vivutuksella ja johdannaismarkkinoilla: ne ovat oleellinen osa järjestelmää, jossa luodaan rahaa, jolla rahoittaa julkista velkaa, sanoo Walayat.
    "Ison-Britannian poliittinen sekä talousjärjestelmä toimii niin, että hallitus luottaa siihen, että Englannin pankki luo velkaa/rahaa, jolla rahoitetaan vuotuiset massiiviset budjettialijäämät (£130 miljardia per vuosi), koska veroja ei haluta nostaa niin etteivät äänet vaaleissa jäisi saamatta. Pystyäkseen tähän Englannin Pankki rohkaisee liikepankkeja halvalla rahalla (kvantitatiivinen kevennys), ostaa valtionvelkakirjoja, sallimalla osittaisvarantoperiaatteen mukaisen vivutuksen ja pääomavaatimukset luodakseen kysyntää sekä likvidit markkinat valtionvelkakirjoille. FSA (Financial Service Authority) esittää oman osansa palkkaamalla ex-pankkiireja, jotka ovat valvovinaan pankkitoimintaa niin että hallitus saavuttaa tavoitteensa jatkaa velkapyramidihuijausta, jossa velkamäärä kasvaa samalla kun poliitikot valehtelevat maksavansa julkista velkaa pois..."

    "Yhtään, ei latin latia, julkista velkaa ole maksettu pois. Päinvastoin julkinen velka kasvaa eksponentiaalisesti ."


    Julkisen velan määrä on silti vain jäävuoren huippu, sanoo Walayat. Kokonaisvelan määrä on vähintään 500% bruttokansantuotteesta. "Ainoa syy siihen, miksi velkakirjamarkkinat eivät ole haihtuneet savuna ilmaan, on, että kaikki hallitukset joka maassa pelaavat samaa piilota-velat-ja-liabiliteetit-taseesta -peliä."
    Hinta, jonka rahan jatkuvasta rahan painamisesta joutuu maksamaan, on inflaatio. Isossa-Britanniassa on meneillään eksponentiaalisen inflaation megatrendi, Walayat huomauttaa.
    Vaikka ei taloudesta ymmärtäisikään, huomaa oman arkensa kokemuksista, elämisen kustannuksista, että todellisuus ja hallituksen propaganda eivät pidä yhtä, Walayat huomauttaa.

    "Talletuksista on melkein mahdoton saada korkoa, joka olisi suurempi kuin inflaatio."

    Iso-Britannia on ollut taloudellisessa paniikissa vähintään viimeiset kolme vuotta.
     "Täytyy ymmärtää, että kvantitatiivinen kevennys (QE)/ rahan ´painaminen´ on paniikkitoimintaa... Kun valtamedia puhuu rahan ´painamisesta´ tai kvantitatiivisesta kevennyksestä - mainitsematta sen seurauksia - ihmisten täytyy ajatella inflaatiota. QE on todellisuudessa kvantitatiivisen inflaation politiikkaa, joka saattaa aiheuttaa palkkaliukumakierteen kohti hyperinflaatiopaniikkia."
    "Syy siihen, miksi meillä Isossa-Britanniassa ei vielä ole korkeampaa inflaatiota tai hyperinflaatiota johtuu siitä, että QE on tähän asti suunnattu pankeille; sillä on pyritty estämään niiden konkurssi. Kyse ei ole ollut niinkään talouden elvyttämisestä - eikä molempia voi tehdä yhtä aikaa: elvyttää taloutta ja tukea pankkeja."
    "Tosiasiassa Englannin pankki ei siis halua liikepankkien lainaavan rahaa yrityksille ja kotitalouksille, mikä on syy siihen, että pankit panttaavat rahoja eivätkä lainaa. Jos ne lainaisivat, inflaatio lähtisi vyörymään. Sen sijaan Englannin Pankki ja hallitus haluavat pankrottipankkien saavan veronmaksajien kustannuksella voittoa jotta ne voivat alaskirjata velkojaan."
    "Kuvaavaa on, että hiljattain kun inflaatio tipahti alle 3 prosentin, Englannin pankki ilmoitti saman tien pumppaavansa pankeille - ei talouteen - ylimääräiset 50 miljardia puntaa, ja tämä vuotuisen 140 miljardin QE:n päälle, josta ilmoitettiin kesäkuussa."
    "Tämän vuoksi, jos lehdissä lukee, että poliitikot ja Englannin Pankki ovat tehneet kaikkensa saadakseen pankit kasvattamaan luototustaan, tiedät että sinulle valehdellaan päin naamaa."
    Koko järjestelmä on totaalisen epävakaa, Walayat toteaa.

    Lähde: The Market Oracle, Nadeem Walayat: RBS Chaos and Barclays Libor Cesspit Prompts Slow Motion Run on British Banks

    Toimittajan kommentti:
    Vaihtoehtojakin on.
    - Säädetään laki, joka määrää että oikeus laskea rahaa liikkeelle kuuluu valtiolle
    - Perustetaan valtion omistama pankki, joka laskee liikkeelle velatonta rahaa vaihdon välineeksi. Valtio asettaa pääoman.
    - Valtion omistama pankki luotottaa valtion projektit, tarjoaa yritys-, asunto- ja opintolainoja sopivan matalalla korolla > korot palaavat valtiolle ja hyödyttävät yhteisöä > veroja voidaan madaltaa.
    Samaa voidaan soveltaa myös "lääninpankkeihin " sekä "kunnallispankkeihin".
    - Liikepankit pilkotaan pienemmiksi. Talletuspankit ja yritysluottoja tarjoavat pankit ovat erillisiä yrityksiä
    Elokuvasuositus: The Secret of Oz, joka kertoo siitä, miksi valtiot velkaantuvat ja miksi velat kasvavat hallitsemattomiksi. Palkittu vuonna 2010 parhaana dokumenttieelokuvana. Englanninkielinen. Erinomainen valinta myös historiasta kiinnostuneille sekä Frank L. Baum-faneille.

    On ymmärrettävä mitä raha on ja mistä se tulee
    VoxEU on julkaissut Manmohan Singhin ja Peter Stellan artikkelin ´The (other) deleveraging: What economists need to know about the modern money creation process´ ("Se (toinen) vivuttaminen: Mitä ekonomistien tulisi tietää nykyaikaisesta rahan luomisen prosessista").
    Singh on IMF:n vanhempi ekonomisti, ja Peter Stella johtaa konsulttiyritys Stellar Consulting LCC:ta. Jälkikirjoituksessa muistutetaan, että kirjoittajat esittävät omia, eivät kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n näkemyksiä.
    Kirjoittajat toteavat heti kärkeen, että edes kaikki ekonomistit eivät ole selvillä siitä, kuinka raha nykyään syntyy. Koulukirjaesimerkki talletuksista ja pankin sen perusteella myöntämistä luotoista ei pidä paikkaansa. Raha syntyy nykyään panttiketjun (collateral chain) kautta.Kollateraalia voisi kuvat myös rinnakkaiseksi tai vakuudeksi.
    Perinteisessä mallissa kollateraali koostui keskuspankkireserveistä, nykymallissa se on olemassa ´katsojan silmässä´, kirjoittajat sanovat. Sama vakuus ´käytetään moneen kertaan´, ja samalla ´luodaan luottoa´, toisin sanoen rahaa.
    Ero on siinä, kuka ´luoton laskee liikkeelle´. Perinteisessä mallissa se on hallitus, nykymallissa yksityinen pankki. Kun pankit lakkaavat luottamasta toisiinsa, yksityisesti (panttiketjun kautta) luodun rahan määrä supistuu. Talous alkaa shakata. Rahan hinta (BBB-indeksi) nousee. Euroopassa se on nyt nelinkertainen verrattuna aikaan ennen vuotta 2007.
    Kohonneet lainakulut siirtyvät reaalitalouteen joka sektorille.
    Euroopan keskuspankki EKP:n ja Yhdysvaltain keskuspankki FED:in ratkaisu kiristyneeseen tilanteeseen - EKP:n LTRO-lainat pankeille ja FED:in kvantitatiivinen kevennys - eivät puuttuneet millään lailla todelliseen ongelmaan, eli luoton syntymiseen kollateraalien ´uudelleen panttauksen´ kautta.
    EU:n jäsenmaiden keskuspankkien ELA-ohjelmat "ovat altistaneet keskuspankit riskin ottaviksi välittäjiksi, ja tästä voi olla potentiaalisesti merkittäviä seurauksia, joita ei oltu suunniteltu" - ja joihin ei ole varauduttu.
    Rahasta on tullut yksinkertaisesti liian kallista käytettäväksi.
    VoxEU, Manmohan Singh, Peter Stella: The (other) deleveraging: What economists need to know about modern money creation process
    Lue myös: Järjestelmämme on niin viallinen, että petos on matemaattisesti taattua