Tohtori Marx kuvaili yksien harjoittamaa toisten jotensakin kuppaamista siihen tapaan,että ”pääoma on kuollutta työtä, joka vampyyrien lailla elää vain imemällä elävää työtä, ja se elää sitä paremmin, mitä enemmän se sitä imee.”

lauantai 7. heinäkuuta 2012

Marx menee kuin kuumille kiville
 
5.7.2012, Kansan Uutisten arkisto
Artikkelin kuva

Talouskriisin aikana Marx menee kaupaksi. Pääoman kirjoittaja esiintyy sekä musikaalissa että luottokortissa.

Karl Marx on nykyään valtavirtaa, kirjoittaa The Guardian. Marxin pääteosten myyntiluvut ovat nousseet ja mies itse on päässyt kuvana MasterCardin uuteen luottokorttiin Saksassa.
>>Kapitalismin ylivalta riippuu Kiinan kommunistisesta puolueesta.
Kiinassa puolestaan esitettiin Pääomaa musikaalina kahden vuoden ajan.
Marxista järjestetään seminaareja ja festivaaleja, ja kommentaareja ilmestyy tiuhaan. Keväällä suomennettiin Terry Eagletonin teos Miksi Marx oli oikeassa. Alain Badioun, Slavoj Žižekin ja Jacques Rancièren kaltaiset filosofit kirjoittavat kommunismista.
Myös opiskelijat ovat jälleen kerran kiinnostuneet marxismista. ”Nuoret eivät olleet läsnä, kun Thatcher oli vallassa tai kun marxismi liitettiin Neuvostoliittoon”, kertoo englannin kieltä opiskeleva 22-vuotias Jaswinder Blackwell-Pal Guardianille.

Historian ironiaa

Guardian huomauttaa, että Marxin suosio on nykytilanteessa monessa mielessä ironista.
Lehti siteeraa Jacques Rancièreä: ”Nykyään kapitalismin ylivalta riippuu Kiinan kommunistisesta puolueesta, joka tarjoaa hajautetuille kapitalistisille yrityksille halpatyövoimaa, mikä mahdollistaa halvemmat hinnat ja työntekijöiden järjestäytymisoikeuksien polkemisen.”
Rancière on kuitenkin toiveikas: ”Kansanliikkeet Kreikassa ja muualla osoittavat, että on olemassa uutta tahtoa estää hallituksia ja pankkeja syytämästä kriisiään ihmisten päälle.”

LOPETTAKAA! RIKOTTE ILLUUSION!


Julkilausuma Euroopan kriisistä

Uutiset - Antikapitalismi
16.05.2010

1. Maailman talouskriisi jatkuu. Rahoitusjärjestelmään on syötetty valtavia määriä rahaa yrityksenä saada maailmantalous jälleen tasapainoon – 14 biljoonaa dollaria pelastuspaketteihin Yhdysvalloissa, Britanniassa ja euroalueella, 1,4 biljoonaa dollaria uusina pankkilainoina Kiinassa viime vuonna. On silti yhä avoinna, ovatko nämä ponnistukset riittäviä tuottamaan kestävää kasvua. Kehittyneiden maiden talouskasvu pysyy verkkaisena samalla, kun työttömyys jatkaa lisääntymistään. Pelätään, että on kehittymässä uusirahoituskupla, joka keskittyisi nyt Kiinaan. Tämä kriisi on vakavin sitten 30-luvun laman, ja sen taipumus pitkittyä osoittaa kriisin luonteen kumpuavan kapitalistisen yhteiskuntajärjestelmän luonteesta.

2. Ankaran työpaikkojen leikkaamisaallon jälkeen on Euroopassa kriisin keskipisteessä julkinen sektori ja hyvinvointijärjestelmä. Juuri ne rahoitusmarkkinat, jotka pelastuspaketein julkisen velan turvin on saatu kuiville, ovat nyt sotajalalla vastustamassa valtion lainanottoa. Ne vaativat mittavia leikkauksia julkisiin menoihin. Se tarkoittaa luokkakantaista yritystä siirtää kriisin kustannukset niiltä, jotka sen aloittivat (siis pankeilta!) työtätekeville tavallisille ihmisille – ei vain julkisen sektorin työntekijöille vaan myös kaikille niille, jotka käyttävät julkisia palveluita. Vyönkiristyksen ja julkisen sektorin ”uudistamisen” vaatimukset ovat selkein merkki siitä, että uusliberalismi, jonka kriisi on saattanut älyllisesti huonoon valoon, dominoi silti poliittista päätöksentekoa.

3. Kreikka on tällä hetkellä myrskyn ytimessä. Se on yksi useista Euroopan talouksista, jotka ovat erityisen haavoittuvia osin nousukauden aikana kertyneen velan vuoksi, osin siksi, että niiden on vaikea kilpailla euroalueen jättiläisen, Saksan kanssa. Rahoitusmarkkinoiden, Euroopan komission ja Saksan hallituksen paineessa Georgios Papandreun hallitus on repinyt vaalilupauksensa ja ilmoittanut leikkauksista, jotka vastaavat neljää prosenttia kansantulosta.

4. Onneksi Kreikalla on 1970-luvulta lähtevä suurenmoinen yhteiskunnallisen vastarinnan historia. Joulukuun 2008 nuorisokapinan jälkeen Kreikan työväenliike on vastannut hallituksen leikkauspaketteihin lakko- ja mielenosoitusaalloin.
Toivotamme tervetulleeksi myös Islannin kansanäänestyksen esimerkin, jossa kansa hylkäsi pankkien ajaman velkojen rahoittamisen.

5. Kreikan työläisten tarvitsevat sosialistien, ay-väen ja antikapitalistien solidaarisuutta kaikkialla. Kreikka on yksinkertaisesti ensimmäinen Euroopan maa, jonka rahoitusmarkkinat ovat ottaneet kohteekseen, mutta niillä on näköpiirissään useita muita, ennen kaikkea Espanja ja Portugali.

6. Tarvitsemme sellaisen toimenpideohjelman nostamaan taloutta kriisistä, jonka perustana on ihmisten tarpeiden eikä liikevoittojen asettaminen etusijalle ja jolla saatetaan markkinat demokraattiseen valvontaan. Meidän täytyy taistella antikapitalistisen vastauksen puolesta: elämämme, terveytemme ja työpaikkamme ennen liikevoittoja.
• Kaikki leikkaukset kotimaan julkisissa menoissa on pysäytettävä tai peruutettava: ”eläkeuudistukset” on pysäytettävä; terveydenhuolto ja
koulutus eivät ole kaupan;
• Taattu oikeus työhön ja julkinen investointiohjelma vihreisiin
työpaikkoihin – julkiseen liikenteeseen, uusiutuvaan energiaan ja
yksityisten ja julkisten rakennusten muokkaamiseen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi:
• Julkisessa valvonnassa olevan julkisen pankkitoiminnan ja rahoituksen puolesta!
• Ei maahanmuuttajien ja pakolaisten syyllistämistä: heidät on laillistettava!
• Ei sotilasmenoille: Länsijoukot on vedettävä Irakista ja Afganistanista, sotilasmenoja on vähennettävä jyrkästi ja Nato on lakkautettava.

7. Me päätämme järjestää Euroopassa solidaarisuustoimintaa leikkauksia ja kapitalistien hyökkäyksiä vastaan. Kreikan työläisten voitto vahvistaa yhteiskunnallista vastarintaa kaikissa maissa.


Kreikka: Aristeri Anasynthes, Aristeri Antikapitalistiki Syspirosi, Organosi Kommuniston Diethniston Elladas-Spartakos, Sosialistiko Ergatiko Komma, Synaspismos Rizospastikis Aristeras;
Portugali:
Bloco de Esquerda;
Itävalta:
Linkswende;
Belgia:
Ligue Communiste Révolutionnaire – Socialistische arbeiderspartij;
Britannia:
Socialist Workers Party, Socialist Resistance;
Kroatia:
Radnička borba;
Kypros:
Ergatiki Dimokratia; Yeni Kıbrıs Partisi
Ranska:
Nouveau Parti Anticapitaliste;
Saksa:
internationale sozialistische linke, marx21, Revolutionär Sozialistischen Bund;
Italia:
Sinistra Critica;
Irlanti:
People Before Profit Alliance, Socialist Workers Party;
Alankomaat:
Internationale Socialisten, Socialistische Arbeiderspartij;
Poland:
Polska Partia Pracy, Pracownicza Demokracja;
Venäjä:
Vpered;
Serbia:
marks21;
Espanja:
En lucha/En lluita, Izquierda Anticapitalista, Partido Obrero Revolucionario;
Sveitsi:
Gauche anticapitaliste, Mouvement pour le socialisme /Bewegung für Sozialismus, solidaritéS;
Turkki:
Devrimci Sosyalist İşçi Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi;
Tšekki:
Socialistická Solidarita;
Ruotsi:
Socialistiska Partiet; Internationella Socialister
Tanska:
Socialistisk Arbejderparti;
Baskimaa:
Ezker Gogoa;
Skotlanti:
Scottish Socialist Party