Tohtori Marx kuvaili yksien harjoittamaa toisten jotensakin kuppaamista siihen tapaan,että ”pääoma on kuollutta työtä, joka vampyyrien lailla elää vain imemällä elävää työtä, ja se elää sitä paremmin, mitä enemmän se sitä imee.”

torstai 9. helmikuuta 2012

Rumat luvut Suomen kunnista: 

15 vuotta miinuksella

Talouselämä
Torstai 9.2.2012

Tässä hieman uutta pureksittavaa keskusteluun kuntauudistuksista: vuoden 1997 jälkeen kuntasektorin vuosikate ei ole yhtenäkään vuonna riittänyt kunnallisten perusrakenteiden, kuten päiväkotien, koulujen, sairaaloiden ja tie- ja katuverkostojen ylläpitoon ja peruskorjausten rahoittamiseen.
Tällainen tieto sisältyy Kuntaliiton keskiviikkona julkistamaan katsaukseen kuntien taloudesta.
Kuntaliitto kertoi, että Tilastokeskuksen keräämien ennakkotietojen mukaan kuntien ja kuntayhtymien yhteenlaskettu vuosikate on noin 2,64 miljardia euroa. Se on lähes 400 miljoonaa euroa pienemmäksi kuin vuonna 2010. Negatiivisen vuosikatteen kuntia on 22.
"Tilinpäätökset näyttävät ennakoitua huonommilta. Talouskehitys on loppuvuodesta hiipunut ja se ilmeisesti on osaltaan jo vaikuttanut myös kuntiin", sanoo Kuntaliiton toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma.
Kunnille on syntynyt vuoden 1997 jälkeen aikana yli 10 miljardin euron edestä tulorahoitusvajetta. Tätä on paikattu omaisuuden myynnillä ja ennen kaikkea lainanotolla.
Kuntien ja kuntayhtymien lainakanta on kasvanut reilusti, ja se oli viime vuoden lopussa noin 12,6 miljardia euroa. Kasvua edellisvuodesta oli noin 900 miljoonaa euroa.
Koko kuntasektorin velkamäärä on kasvanut vuosina 1997-2011 noin 8,5 miljardia euroa.
Manner-Suomen kunnilla oli viime vuonna lainaa 2085 euroa asukasta kohti. Edellisvuonna lainaa oli 1956 euroa asukasta kohti. Kuntien lainakanta kasvoi noin 7,2 prosenttia.
Lainakanta on kasvanut erityisesti yli 40 000 asukkaan kaupungeissa. Maakunnittain velkaantunein kuntatalous on Keski-Pohjanmaalla, jossa kunnilla on lainaa jo 3600 euroa asukasta kohti.
Kuntaliitto julkisti keskiviikkona myös esityksensä(klikka alla oleva linkki) kuntien talouden vakautuksesta.